Battlestar Galactica

Battlestar Galactica

Gotovo tri desetljeća nakon emitiranja klasične “Battlestar Galatice”, na male ekrane stiže posve nova istoimena serija.

Battlestar Galactica
Battlestar Galactica - nova serija na Novoj TV

Narodi dvanaest kolonija već su 40 godina u miru sa svojim nepijateljima Cyclonima, ali mir se raspada kad Cycloni podmuklo napadaju kolonijalni obrambeni sustav i uništavaju sve gradove u nuklearnoj eksploziji. Cyclone su, mnogo desetljeća ranije, stvorili kolonisti kao složene robote s umjetnom inteligencijom. Zahvaljujući dobivenoj inteligenciji i svijesti, s vremenom se okreću protiv svojih ljudskih gospodara u 1. ljudsko-cyclonskom ratu…

U vrijeme novog, podmuklog napada Battlestar Galactica, svemirski nosač letjelica i naoružanih postrojba, već je odavno samo muzejski brod. Nakon prvog svjetskog rata njime su se koristili uglavnom za mirnodopske poslove i kao brod za izobrazbu časnika. No, i tome je kraj, a zapovjednik Adama uskoro odlazi u mirovinu…

Nakon napada Galactica ostaje jedini cijeli brod upravo zato što se nalazio u muzeju, pa predsjednica dvanaest kolonija Laura Roslin i kapetan Adama s preostalom ljudskom populacijom bježe Galacticom u potragu za novim domom – mitskim planetom na kojem žive ljudi negdje u svemiru, poznatim pod nazivom Zemlja.

Tridesetak godina nakon emitiranja klasične “Battlestar Galactice”, na male nam ekrane stiže nova istoimena serija, ali ona nije nastavak stare nego je, kako tvrde autori, most između stare i nove; ona povezuje obožavatelje stare serije s obožavateljima znanstvene fantastike koji se, možda, još i nisu rodili kad je „Battlestar Galactica“ prvi put bila emitirana 1978. godine. U tom povezivanju obožavatelji originala cijenit će nastojanja autora da se koriste mitom kako bi uskočili u nešto potpuno novo. Istodobno, autori se okreću i novoj publici koja dosad nije gledala tu seriju te je ona poput Galactice same. Sa sobom nosi mnogo od starog svijeta, ali punom je brzinom krenula prema novom.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.