Izgubljeni

Izgubljeni (Lost)

Svatko od njih ima tajnu, a svi su izgubljeni! Na ovom otoku, preživljavanje nije igra.

Izgubljeni
Izgubljeni (Lost), hit-serija koju pratimo u večernjem terminu Nove TV

Budeći se iz potpunog mraka prvo što je Jack osjetio bila je bol. A zatim sunce koje prži…. šumu bambusova drveća…., a zatim…. sjećanje propara stravična spoznaja da se avion u zraku doslovce prelomio i srušio na otok u Tihom oceanu. Od tog trenutka u njegovu je pamćenju izmaglica, ali svijest mu govori da su oko njega ljudi i da im on, kao liječnik, mora pomoći.

Bez igdje ičega, 48 preživjelih uzima s olupine aviona sve što im može koristiti za preživljavanje. Neki od njih su u panici. Neki se nadaju da će ih spasitelji pronaći, a neki su u sebi našli snagu koju nisu znali da posjeduju – kao Kate koja je, bez medicinskog iskustva zašivala rane liječniku. Hurley, čovjek koji usprkos situaciji nije izgubio svoj smisao za humor, nastoji zadržati hladan um dok pomaže ostalim unesrećenima. Charlie je rock zvijezda čija je karijera u zalazu i koji skriva bolnu tajnu. Sayid, podrijetlom s Bliskog istoka mora se boriti i s rastućom rasnom netrpeljivošću preživjelih. Jin i Sun su korejski bračni par čiji su običaji, vrijednosti i jezik svima strani i zbog toga često dolazi do nesporazuma. Sawyer u sebi ima nešto opasno i njegovo jako nepovjerenje prema svima bit će fatalno za unesrećene. Michael je nakon smrti bivše žene, upravo dobio skrbništvo nad svojim devetogodišnjim sinom Waltom. Oni su otac i sin koji se uopće ne poznaju. Locke je tajnovit i šutljiv čovjek koji ima posebno duboku vezu s otokom, više no itko drugi. Samodopadna Shannon u stanju je pedikirati svoja stopala usred totalne nesreće i zanovijetati. Ona i njezin brat Boone, koji ima potrebu sve kontrolirati, moraju naučiti slagati se s ostalima žele li preživjeti.

Serija prati živote različitih grupa i ljudi, ponajprije preživjele putnike avionske nesreće (let Sydney-Los Angeles) koji su se srušili na misteriozni tropski otok negdje u Južnom Pacifiku. Svaka epizoda karakteristična je po tome što prati određenog lika serije u dvije odvojene radnje: radnju koja se događa na otoku i radnju koja se događa u nekom drugom vremenu (prije dolaska na otok, nakon odlaska s otoka ili na samom otoku u nekom drugom vremenu), a koja je značajna za karakterizaciju lika.

Serija započinje avionskom nesrećom koja se događa na naizgled pustom otoku usred Južnog Pacifika. U početku radnja epizoda prati preživjele putnike leta Oceanic 815 koji se zajedničkim snagama bore za čisto preživljavanje. Njihove živote ugrožavaju misteriozni događaji poput pojave polarnih medvjeda, čudnog zvuka koji odjekuje džunglom (za kojeg jedan od likova pomisli da je dinosaur), kao i zlokobni naseljenici koje preživjeli zovu “Drugi”. Uskoro upoznaju Francuskinju Danielle Rousseau koja se nasukala na otok 16 godina prije avionske nesreće, a pronalaze i tajanstveno okno zatrpano duboko ispod zemlje. I dok će jedna skupina preživjelih pokušati otvoriti okno i prodrijeti unutra, druga skupina gradi splav uz kojeg će pokušati napustiti otok i doći do civilizacije. Za svaku epizodu prve sezone karakteristični su tzv. “flashbackovi” pomoću kojih se gledatelj upoznaje sa svakim pojedinim likom i razlogom zbog čega se isti uopće našao na kobnom letu.

Serija ‘Izgubljeni’ je fenomen u svom žanru, jer je kultni status osvojila i prije no što je prva sezona snimljena do kraja. Napetu priču o 48-ero preživjelih na misterioznom otoku Nova TV je odmah prepoznala kao najboljeg konja za trku i u rekordnom ju roku dovela na hrvatske ekrane. Prvu epizodu na američkoj postaji ABC gledalo je 18.65 milijuna gledatelja, a početak druge sezone pribavio je Izgubljenima titulu najgledanije jesenske premijere desetljeća. Više od 23 milijuna gledatelja pratilo je debi druge sezone najbolje dramske serije 2005. Dugoočekivana prva epizoda nove sezone pobijedila je sve konkurente s 4,4 milijuna gledatelja više nego u svom prvom prikazivanju.

Uloge: Evangeline Lilly, Josh Holloway, Naveen Andrews, Daniel Dae KimYunjin Kim, Emilie de Ravin, Terry O’Quinn, Dominic Monaghan, Jorge Garcia, Matthew Fox

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.