Bračne vode (Married… with Children)

Kad prosječnom Amerikancu spomenete prezime Bundy, sve su šanse kako će, ukoliko ne pomisli na serijskog ubojicu ili hrvača King Kong Bundyja, sjetiti se upravo jednog i jedinog – nezaboravnog prodavača cipela, Ala.

Bračne vode
Bračne vode - svih 11 sezona gledat ćemo u poslijepodnevnom terminu radnim danima na RTL TV

Gubitnik koji nikada nije postao defetistom, ljubitelj neobičnih jela, ali nikako ispunjavanja bračnih dužnosti, Al Bundy jedna je od najpopularnijih TV ikona osamdesetih. Ostatak pomaknute obitelji nije ništa manje zabavan: besposlena supruga Peg, ovisnica o TV-prodaji; blesasta kćer Kelly te uvijek uspaljeni sin, Bud.
Iako se bliži dvadesetogodišnjica prvog emitiranja ove mega-popularne serije, vrijeme je bilo doista nježno prema njoj. Za razliku od posve “nevinih” obiteljskih razbibriga poput ‘Kafića Uzdravlje’ i ‘Cosby showa’, ‘Bračne vode’ svojim su radikalnim, politički nekorektnim stavom, preoblikovale sitcome osamdesetih i postavile nove standarde, održavši tako status i neporecivu originalnost. Nakon 260 snimljenih epizoda, serija je nove ljubitelje počela tražiti u brojnim reprizama i DVD izdanjima, iznova dokazujući svoju originalnost i vječni šarm.

U centru zbivanja ‘Bračnih voda’ nalazi se kauč smješten u dnevnoj sobi, mjesto odmora, rasprava, svađa i mirenja, nezaboravne uvodne špice i mjesto vječnog uporišta Alove životne filozofije. Nakon šesnaestogodišnjeg braka, Bundyjevi su pronašli sreću u obostranom prihvaćanju, pa je tako Peg postala – udobna rukavica za bejzbol, a Al – iznošeni par cipela. Za razliku od iskusnih Bundyja, njihovi mladi susjedi, Steve i Marcy, puni su entuzijazma, a nezaboravne svađe Ala i Marcy čine neodvojivi dio ‘Bračnih voda’.

Česte teme kojih se dotiču Bundyjevi brojni su televizijski tabui osamdesetih: seks, neuspjeh, nametnički život i lažni moral društva. Humor ‘Bračnih voda’ uspješno će vas zabaviti još i danas, a nevjerojatne situacije uvijek iznova nasmijati.

U glavnoj ulozi našao se izvrstan karakterni glumac, Ed O’Neill. Iako širokog dramskog raspona, svoju je slavu pronašao tumačeći šašavog prodavača cipela, a u igranim je filmovima često glumio policajce te svojom ozbiljnošću i talentom uvijek iznova šokirao gledatelje. Kao kuriozitet, valja spomenuti kako je O’Neill prvu ulogu policajca ostvario u bizarnom trileru Williama Friedkina, ‘Cruising’, s Al Pacinom u glavnoj ulozi.

Bundyjevu suprugu, Peggy, sjajno je utjelovila Katey Sagal, danas aktivna u posudbi glasa popularnoj Lelai iz ‘Futurame’. Najpopularnija članica obitelji ipak je Christina Applegate, koja se može pohvaliti i vlastitom serijom, ‘Jesse’.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.