Simpsoni

Simpsoni (The Simpsons)

Simpsoni su sve drugo, samo ne skladna obitelj.

Simpsoni

Matt Groening – vaš tipični gubitnik. Zaposlen u prodavaonici ploča, ali ne baš privlačan kao recimo, John Cusack, ovaj je zaljubljenik u stripove sasvim slučajno dobio ponudu za animiranu seriju. Kako nije imao hrabrosti iznijeti svoju originalnu zamisao, na brzinu je smislio novu, po njemu prihvatljiviju. I tako nastaše Simpsoni…
Radnička obitelj iz Springfielda (SAD), Simpsoni su sve drugo, osim skladne obitelji. “Glavni i odgovorni” član je Homer, otac, zaljubljen u krafne i uvijek spreman na davanje loših savjeta. Njegova supruga Marge vrijedna je hraniteljica obitelji i miriteljica u kući, povremena konobarica u drive-inu. Tu su, naravno i djeca: zločesti desetogodišnjak Bart, filozofski nastrojena osmogodišnja Lisa i uvijek aktivna beba Maggie.

Ova nezaboravna, neuništiva animirana serija, započela je s emitiranjem krajem osamdesetih, a završetak joj se ne nazire niti danas. Poslije tristotinjak epizoda i šesnaest sezona, “Simpsoni” su postali toliko moćni i utjecajni da ih niti sama matična producentska kuća, “Fox Entertainment”, više ne može cenzurirati. Treba spomenuti kako je i sam Rupert Murdoch, medijski mogul koji posjeduje “Fox”, pružio svoje glasovne usluge ovoj otkačenoj seriji. Ako ih ne možeš pobijediti – pridruži im se!

Iako sam Groening više ne crta i ne piše “Simpsone”, njegovo budno oko i dalje nadzire ovu mega-uspješnicu. A ova je popularna serija pronašla milijune ljubitelja neponovljivo britkom, ponekad bespoštednom satirom, pitkošću animacije, brojnim referencama na suvremenu kulturu i politiku, a nikako ne treba zaboraviti možda najvažnije obilježje serije – poklanjanje pažnje likovima, za koje nikada nije smatrano da su samo “crtani”.

Groeningov skoriji projekt, “Futurama”, također niže pohvale, no “Simpsoni” će sasvim sigurno još godinama ostati u srcima svojih ljubitelja. Ova sjajna serija može se pohvaliti brojnim nagradama, od kojih se najviše ističu Emmyji za najbolju animiranu seriju, glazbu i najbolje producente.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.