Školske tajne (Boston Public)

Ako ste mislili da je teško biti učenik… probajte biti na mjestu učitelja!

Školske tajne

Iz kreativne radionice genijalnog Davida E. Kelleyja (“Ally McBeal”, “Pravda za sve”), dolazi serija o životima profesora i školskih administratora srednje škole u Bostonu. Kao i uvijek, gledatelji mogu očekivati pregršt kontroverznih zbivanja i intrigantne zaplete zbog kojih će sigurno poželjeti vratiti se u školske dane – ili, pak, sretni odahnuti što su ti dani konačno iza njih!
Došla su teška vremena za edukaciju. Dvadesetogodišnjaci obrću milijune dolara zahvaljujući internetu, sportaši potpisuju sedmeroznamenkaste ugovore, a školske propalice osvajaju pozamašne nagrade na televizijskim emisijama. A gdje su u toj priči profesori sa svojim skromnim primanjima? “Školske tajne” donijet će odgovor na to, ali i mnoga druga pitanja, u dramatičnim, no često i komičnim epizodama koje oslikavaju živote nastavnika u svakodnevnim pokušajima prenošenja teško stečenog znanja na neposlušne učenike.

Ravnatelj srednje škole Winslow je Steven Harper (Chi McBride); strog i nepopustljiv pristaša teorije kako je dužnost škole kao ustanove napraviti učenike boljim i pametnijim ljudima. Kako Harperova zadaća ne bi bila previše lagana, brine se složena školska svakidašnjica: on se u jednom trenutku mora suočiti s usijanim ocem odbačenog sportaša, a u idućem davati boksačke savjete uznemirenom učeniku. Harperova bliska kolegica je privlačna Lauren Davis (Jessalyn Gilsig), predstojnica Odsjeka društvenih znanosti, vječno opterećena brojnim dilemama i udvaranjima ustrajnog kolege.

Zaposleničku šarolikost osigurava pojava osamdesetogodišnjeg Harveyja Lipschultza (Fyvush Finkel), profesora povijesti koji tuguje za starim danima kada su učenici poštovali nastavnike; tu je i ravnateljeva desna ruka, Scott Guber (Anthony Heald), od milja zvan “The Nazi” te profesor engleskog, Milton Buttle (Joey Slotnick), omiljena tema ismijavanja među učenicima. Tu su još i zgodni trener, Kevin Riley (Thomas McCarthy), seksipilna profesorica glazbenog, Marylin Sudor (Sharon Leal), umišljeni profesor geologije, Harry Senate (Nicky Katt), zatim Marla Hendricks (Loretta Devine), profesorica zadužena za posebne programe te lijepa tajnica Louisa (Rashida Jones).

Nakon brojnih uspješnih serija u kojima je portretirao odvjetnike, policajace, liječnike, a ponekad i nekoliko zanimanja u jednoj seriji, poput “Kućica u cvijeću”, genijalni David E. Kelley ovaj se put dotakao edukacije – bolje rečeno, školske ustanove i njezinih zaposlenika. Iako je Kelley poznat po više nego širokom spektru tema, serija “Školske tajne” uglavnom ostaje vjerna profesorskoj svakidašnjici prepunoj briga: od profesora se očekuju čuda, čak i kada učenici ne pokazuju nimalo želje za suradnjom, a posao nimalo ne olakšavaju nasilni roditelji, uvjereni da bi bili bolji od samih profesora.

S druge strane, Kelley, kao pametan producent ne zaboravlja na atrakcije bez kojih niti jedna serija ne bi privukla milijune gledatelja. Glumačka ekipa je impresivna: na čelu je karizmatični Chi McBride kao ravnatelj, a tu je i legendarni Fyvush Finkel, poznat gledateljima iz “Kućica u cvijeću”, zatim sve popularniji Nicky Katt (“Sin City”), te atraktivna Sharon Leal. U budućim sezonama učestvovat će i Jeri Ryan (“Zvjezdane staze”), Michael Rapaport i Kathy Baker.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.