Montecristo

Argentinska uspješna telenovela “Montecristo” po mnogočemu se razlikuje od tipičnih predstavnika žanra.

Montecristo

Utemeljena na slavnom romanu Alexandra Dumasa – “Grof od Monte Crista” svojom je napetošću, slojevitošću i nepredvidljivošću privukla mnoštvo gledatelja u Argentini, ali i svijetu.
U ulozi Santiaga pojavljuje se ljubimac argentinske publike Pablo Echarri, čiju smo suprugu Nancy Dupla imali prilike gledati kao Claru u telenoveli “Ljubav jednog oca”, već prikazanoj na RTL Televiziji.

Mlad, karizmatičan, zavodljiv i pošten odvjetnik ima sve u životu: sjajnu profesionalnu karijeru, zapanjujuća sportska dostignuća, uzornog oca i voljenu djevojku s kojom planira vjenčanje. No sve to jednog dana zamijeni desetogodišnji zatvor unutar zatvorskih zidina. U jednom se trenu sve raspršilo – izdaja ljudi koji ga okružuju njegov će život pretvoriti u pakao!

Sin poznatog suca, Santiago Diaz Herrera, imenovan je tajnikom suda i planira oženiti lijepu Lauru, ženu svojih snova. Osim odanosti svom životnom pozivu, profesiji u pravu, Santiago obožava i mačevanje, strast koju dijeli sa svojim bliskim prijateljem Marcosom Lombardom. Kad se Santiago, zajedno s Marcosom, uputi u Maroko na turnir u mačevanju, ne sluti kako će se njegov život okrenuti naglavačke. Naime, njegov otac Horacio, ugledan sudac, otkrije da je Alberto Lombardo, otac Santiagova najboljeg prijatelja Marca, bio upleten u zločinačke poslove vezane uz koncentracioni logor u vrijeme vojne diktature.
Alberto sazna za to i spreman je na sve kako njegovo ime ne bi bilo okaljano. Prvo naredi sučevo ubojstvo, a zatim iskoristi sinovo putovanje sa Santiagom u Maroko da s puta makne i Santiaga. Ubrzo nakon toga sudac Herrera umre, a Santiago je uhićen u Moroku i optužen za zločin koji nije počinio. Santiago tako ostaje u marokanskom zatvoru, a Marcos govori Lauri da je njezina životna ljubav ubijena u zatvoru. Laura pomisli kako je jedini izlaz samoubojstvo, ali Santiagovo dijete, koje nosi, daje joj snagu za život. Iako je bio najbolji Santiagov prijatelj, Marcos je vječito živio u njegovoj sjeni. Kad svi pomisle da je Santiago mrtav, Marcos iskoristi priliku da utješi i zaprosi Lauru, na što ona pristane, uvjerena kako je to jedini način da osigura sigurnost svom nerođenom djetetu. Marcos tada konačno dobije mogućnost da bude sa ženom koju je oduvijek volio, iako svjestan kako ona još uvijek obožava njegovog nekada najboljeg prijatelja. Njegov život sada je naizgled idealan: ima ženu koju voli, vodi prestižnu odvjetničku tvrtku, uživa u luksuzu koji si može priuštiti, pa i onom skrivenom u vidu ljubavnice Milene…
U međuvremenu, Santiago se u zatvoru sprijatelji s Ulyssesom, mudrim dilerom umjetnina, koji mu potanko objasni gdje će pronaći njegovo skriveno blago.
Santiagu je na pameti samo jedno – osvetiti se onima koji su mu oteli sreću. Deset godina kasnije, on uspije pobjeći iz zatvora. Ulysses pogine u požaru, a Santiaga spasi liječnica Victoria, koja ima veliku želju – pronaći sestru ili brata rođene u zarobljeništvu.
Ona će mu pomoći da napusti Maroko i postati sastavni dio njegovog života. Santiago sada stupi u kontakt s Ulyssesovim prijateljem Leonom i oni zajedno pronađu pokojnikovo blago. Na svom putu upoznaju i glumca Ramona. Leon, Ramon, Victoria i Santiago smišljaju kako će se osvetiti svima koju su im uništili živote. U njihove je planove za osvetu uključena i Laura, udana za Marcosa, najvećeg Santiagovog neprijatelja. Santiago, naravno, ni ne sluti da Laura ne zna ništa o uroti koja je uništila njegov život, niti da ga još uvijek voli svim srcem.

Proizvod uspješne argentinske televizijske mreže Telefe, poznate po produkciji tri sezone argentinskog Big Brothera i najpopularnijih argentinskih dnevnih showova i telenovela, prodan je u više od dvadeset i pet svjetskih zemalja. Važno je napomenuti kako je telenovela “Montecristo” jedna od finalista u kategoriji drame Njujorškog festivala, cijenjenog internacionalnog natjecanja koje će se održati 2007. godine u SAD-u. Ono čime posebno privlači publiku odmak je od klasičnih romantičnih priča, karakterističnih za žanr telenovela. Naime, glavna tema “Montecrista” je težak period vojne diktature i povrede ljudskih prava, zbog čega čak četrdeset posto gledatelja čine muškarci, za razliku od uobičajenih petnaest.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.