Cosby show (The Cosby Show)

U kući ispunjenoj ljubavlju… uvijek ima mjesta za više ljudi.

Cosby show
Povratak kultne humoristične serije osamdesetih - na Novu TV

„Cosby show“ je u kasnim osamdesetima smijenio „Dallas“ i postao serija broj jedan u trenutku kad su u udarnom terminu sitcomi zamijenili sapunice. U osam godina prikazivanja „Cosby“ nijednom nije pao ispod 20. mjesta na ljestvici gledanosti. Posebnost showa bila je priča o afroameričkoj obitelji iz više društvene klase koja živi u Brookynu, otac je glava obitelji i čuvar doma punog topline i ljubavi. Specifičnost serije, što se može iščitati i iz naslova, su karakteristike ili situacije koje su preuzete iz konkretnog obiteljskog života Billa Cosbyja poput sinove disleksije.

Osim gledanošću, serija je nagrađena i prestižnim nagradama, osvojivši šest „Emmyja“, tri „Zlatna globusa“ te nagrade „Image“ i „Peabody“. Popularnost jedne crnačke serije prvi put se proširila na svjetske televizije, hvaleći prikaz odgojnih mjera. Primjerice, u prvoj epizodi Cliff se sukobi sa sinom Theom zbog njegovih loših ocjena, na što mladac odgovori kako bi otac trebao prihvatiti sinove slabosti i voljeti ga bezuvjetno. Publika u studiju spontano zaplješće kao znak odbrojavanja takvog odgovora, no Cosby tada, na iznenađenje auditorija, ispali „kako veću glupost nije u životu čuo“. Epizoda poentira stavom kako voljeti sina ne znači nužno šutke podnositi ponašanje kojim on ne daje sve od sebe.

Iako su neki kritizirali kako serije daje nerealan prikaz Afroamerikanaca u američkom društvu, za mnoge je „Cosby show“ bio simbol nade i pozitivan doprinos crnačkim pravima.
Kroz „Cosby show“ prošla su brojna poznata lica u epizodnim ili cameo ulogama – Placido Domingo, Tony Orlando, B.B. King, Danny Kaye i mnogi drugi. Mnogim je glumcima ova serija bila i odskočna daska – Angeli Bassett, Adamu Sandleru ili Raven Symone. John Ritter na snimanju je upoznao svoju buduću suprugu Amy Yasbeck, a Sammy Davis Jr. upravo je ovdje odglumio svoju zadnju ulogu prije smrti. Posljednja epizoda „Cosby showa“ probila je još jedan tabu pokazavši u finalnoj sceni pravi izgled seta sa svim kamerama, rasvjetom i publikom.

Iz epizode u epizodu, priča ide ovako…
Dr. Heatcliff Huxtable zvani Cliff je ginekolog, a njegova supruga Claire uspješna odvjetnica. Imaju petero djece – Sondru, Denise, Thea, Vanessu i Rudy. Najstarija Sondra rijetko se pojavljuje, jer studira na Princetonu, a u kasnijim sezonama sve je češći gost dok ne osnuje vlastitu obitelj s Elvinom. Denise je posebna, prava crna ovca obitelji. U svemu je jedinstvena, a posebice u odijevanju. Nakon mature odlazi na studij od kojeg će, s vremenom, odustati. Pokušat će se naći u raznim profesijama, a konačno i baviti se fotografijom te otići u Afriku. Kad najmlađa Rudy poraste, Cliffova najbolja prijateljica postat će upravo Deniseina pokćerka Olivia. Theo, Vanessa i Rudy bili su najpopularniji dječji likovi u seriji, jer su se najčešće pojavljivali i situacije su se razvijale iz njihovih dječjih problema i svakodnevice. Uz prve ljubavi i školske teme, radnja se vrtjela i oko Cliffova paranoidnog straha da njegova djeca nikad neće otići od kuće.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.