Strasti (Passions)

Dobrodošli u živote građana Harmonyja… gdje zla jednostavno nema… malo sutra!

Strasti
NBC-jevu sapunicu 'Strasti' svojedobno smo gledali na Novoj TV

Svaki gradić ima svoje tajne. Mjestašce Harmony u Novoj Engleskoj sa svojim ljupkim kućicama, bijelim ogradana i crkvenim tornjevima samo na prvi pogled izgleda idilično. U stvari ispod ugodne površine krije se pregršt intrigantnih, tajnovitih, romantičnih, napetih i iznenađujućih obrata koji čekaju da isplivaju na površinu. Četiri obitelji, čiji članovi sa svojim različitostima čine okosnicu zbivanja u povijesnom, lučkom gradiću najotmjenijeg dijela sjevernoameričkog kontinenta. Iz epizode u epizodu “Strasti” otkrivaju tajne, ljubavi i gubitke u životima obitelji Crane, Lopez-Fitzgeralds, Bennet i Russel. “Strasti” su intrigantna serija o životima i odnosima, vjenčanjima, smrtima i ljubavima te o tome kako se likovi nose sa demonima prošlosti. Romantični zaplet proizlazi iz veza tri para – Louis i Sheridan, Theresa i Ethan i Miguel i Charity. Što god da se dogodilo među njima ima utjecaj na sve likove u seriji. Za mističnu moć “Strasti” brinu se dva lika koje nitko nikada nije vidio na dnevnom svijetlu, a čije postojanje djeluje zastrašujuće. Likovi u strastima pripadaju istom društvenom sloju. Razlikuju se po podrijetlu, boji kože i socijalnom statusu. To je autorima serije priskrbilo mnogobrojne mogućnosti zapleta, a serijalu iznimnu gledanost.

Epizoda 1/2231 (05.07.1999., NBC)
Ethan Crane budi se na plaži nakon noći provedene sa svojom dugogodišnjom djevojkom Gwen. Dok Grace spava, u snu čuje da je doziva glas djevojčice, a zatim se neobično svjetlo počinje pojavljivati iznad njezine glave. Sam Bennett pokušava mirno započeti dan kao novi šef policije, ali čini se da to nije moguće dok se njegove kćerke Jessica i Kay stalno svađaju. Ethan se brine što Gwen danas ide u Pariz i kaže joj da posjeti njegovu tetku, koja nije puno starija od njega. U Parizu, Sheridan Crane se prisjeća svoje najbolje prijateljice princeze Diane i njihovog posljednjeg razgovora. Ona posjećuje crkvu. Theresa priznaje Whitney da je zaljubljena u Ethana Cranea i uvjerava najbolju prijateljicu da će jednog dana ona biti Crane. T.C. govori Eve da će Whitney jednog dana biti olimpijska prvakinja. Luis i Miguel se voze plažom i Luis obećava Miguelu da će naći Theresi posao, te da će zaraditi dovoljno novca da njega pošalju na fakultet. Luis objašnjava da mrzi Cranee jer misli da stoje iza nestanka njihovog oca Martina. Luis umalo uhiti Ethana zbog paljenja vatre na plaži. Eve dolazi po Simone i Sam joj kaže da se Grace ne osjeća dobro. Ispred kuće Bennetta pojavljuje se blještavo svjetlo. Iz njega izlazi djevojčica anđeo i upozorava da zlo dolazi.

Općenito o seriji
Bogati Cranei, pod vodstvom zlog patrijarha Alistaira (Allan Oppenheimer [glas]/David Bailey/John Reilly) vladaju gradom. Usprkos razlikama u društvenom statusu, životi Cranea neprestano se isprepliću sa Lopez-Fitzgeraldima, radničkom porodicom na čelu koje je brižna Pilar (Eva Tamargo). Kao rezultat dugo zakopane tajne, Alistairova žena, Katherine (Leigh Taylor-Young) je pobjegla iz grada sa Pilarinim mužem Martinom (Richard Steinmetz). Njihov povratak razorio je vezu između Katherinine kćerke Sheridan (McKenzie Westmore/Sharon Sturges, Kam Heskin/McKenzie Westmore) i Martinovog sina Luisa (Galen Gering). Luis i Sheridan uvijek su pobjeđivali prepreke, pa i Luisovu srednjoškolsku ljubav, Beth (Kelli McCarty) koja želi Luisa za sebe, a zapravo je Alistairova kćerka i Sheridanina polusestra! Usprkos molbama njene majke, gđe Edne Wallace (Kathleen Noone), Beth je otela Luisovog i Sheridaninog sina i odgajala ga kao svog. Luisova sestra, Theresa (Lindsay Korman/Priscilla Garita/Lindsay Hartley), želi biti samo s Ethanom (Travis Schuldt/Eric Martsolf/Rib Hillis/Eric Martsolf), ljubavi svog života i njihovo dvoje djece. Ethanova bivša supruga Gwen (Liza Huber/Natalie Zea/Liza Huber) i njena zla majka Rebecca (Maureen McCormick/Andrea Evans) učinit će sve da spriječe Theresu da dobije Ethana.

Ethan je odrastao vjerujući da je Crane, ali se ispostavilo da je sin Ivy Winthrop Crane (Kim Johnstons Ulrich) i načelnika policije Sama Bennetta (James Hyde). Sam Bennett i njegova mirna amnestična žena Grace Bennett (Dana Sparks) imaju zajedno troje djece – sina Noaha (Dylan Fergus) i kćerke Kay (Taylor Anne Mountz/Gina Marie May/Deanna Wright/Heidi Mueller) i Jessicu (Mary Elizabeth Winstead/Jade Harlow/Michelle Holgate/Danica Stewart). Zbog Ivynih spletki, Grace je izletjela i Ivy je zauzela njeno mjesto u Samovom srcu i domu. Kay i Jessica su zamjerile majci jer ih je napustila i to su i pokazale – Kay je postala vještica, a Jessica prostitutka.

Samovi i Graceini najbolji prijatelji su Eve (Tracey Ross) i TC Russell (Rodney Van Johnson). Russelli su Afroamerikanci i imaju utjecaj u društvu – TC je srednjoškolski trener atletike, a Eve je cijenjena doktorica. Imaju dvije kćeri, Whitney (Brook Kerr) i Simone (Lena Cardwell/Christee Pharris Larkins/Cathy Jeneen Doe). Naizgled savršena obitelj ‘eksplodirala’ je kad je na vidjelo izašla ljubavna veza između Eve i Juliana Cranea (Ben Masters), zahvaljujući Eveinoj zloj sestri Liz (Amelia Marshall). Ispostavilo se da Eve i Julian imaju sina. Tada se mislilo da je Chad Harris (Donn Swaby/Charles Divins) taj sin koji je u vezi sa Whitney, ali se ispostavilo da je on sin Alistaira i Liz. U obratu, TC i Eve su se razveli, TC se okrenuo ka Liz, a Eve i Julian su ponovo započeli ljubavnu vezu.

I ne zaboravimo 300-godišnju vješticu Tabithu Lenox (Juliet Mills). Godinama je Tabitha donosila kaos u Harmony zahvaljujući svom pomagaču Timmyju (Josh Ryan Evans, glumac preminuo 2002.). Tabitha je bila shrvana kad je njezin voljeni Timmy preminuo, pa je počela činiti nepodopštine sa svojom i Julianovom ljupkom kćerkicom Endorom (Nicole Cox). Endora je naslijedila majčine čarobne moći, i zahvaljujući njoj, Tabitha je postala dobra vještica i odlučila pomagati ljudima.

Strasti
Moja TV donosi vam sve zanimljive detalje o seriji!

U završnici serije na televiziji NBC, 7. rujna 2007. (nakon čega je preseljena na satelitski kanal DirecTV, ali je i ondje ukinuta nakon 156 epizoda) otkriveno je da je Theresina sekretarica Valerie Davis (Daphnee Duplaix Samuel/Siena Goines/Daphnee Duplaix Samuel) zapravo cijelo vrijeme bila sin Juliana i Eve, Vincent (Phillip Jeanmarie). Whitney i Simone otišle su iz grada nakon sto je Alistair ubio Chada. Isto tako, Alistair je ugradio unuci Fancy (Emily Harper) čip u mozak kako bi je razdvojio od Luisa, a u tome mu je pomogla Fancyna osvetnički nastrojena sestra Pretty (Melinda Sward). Tabitha i Kay su priznale Miguelu (Jesse Metcalfe/Adrian Bellani) da su vještice i njega su oteli demoni zajedno sa Endorom. Sheridan je otkrila da je njen sin Marty zaista živ. Fox Crane (Justin Hartley/Mark Cameron Wystrach) i Esme (Erin Cardillo) su započeli ljubavnu vezu, no onda je Foxa netko ubio. Theresa se nadala sretnoj budućnosti sa Ethanom dok Gwen nije donijela novorođenče tvrdivši da je to njen i Ethanov sin.

Kako je vrijeme prolazilo, “Strasti” su prestale koristiti natprirodne elemente i koncentrirale su se na svepoznate teme sapunica, ljubavne trokute i povratke iz mrtvih. Serija nas je uvela u živote četiriju obitelji, imućne obitelji Crane, tipične američke obitelji Bennett, afričkoameričke obitelji Russell i irsko-latino obitelji Lopez-Fitzgerald. Osim članova tih obitelji, povremeno su uvedeni i novi likovi, kao npr. lik Rebece i Gwen Hotchkiss, upletene u priče s obitelji Crane i Lopez-Fitzgerald itd.
U posljednjoj epizodi serije, Tabitha Lenox postaje smrtnica i otac Lonigan je krsti. Nakon toga, vještica Kay Bennett Crane Lopez-Fitzgerald prizna svim građanima da je Tabitha bila vještica i da je ona vještica, a građani se slože da će biti lijepo imati vješticu u gradu. Tabitha objavljuje da u Harmonyju više nema zla. Theresa konačno dokaže Ethanu da su Gwen i Rebecca poslale tajnu o njegovom očinstvu tabloidima i sve njihove druge spletke zbog čega njih dvije odu u zatvor. Luis i Fancy ostaju zajedno čekajući dijete, Sheridan i Antonio radujući se da će i sami imati dijete, Noah i Paloma također sa djetetom na putu, Sam i Ivy, Julian i Eve, te Kay i Miguel. Tabitha odlučuje odsad svaki dan ići u crkvu. U posljednjoj sceni Theresa i Ethan se vjenčaju (nakon što je Endora magijom otvorila ocu Loniganu oči). Theresa kaže gledateljima da uvijek slijede svoju strast jer će ih ona dovesti do njihovog sretnog završetka. Nakon toga glumačka ekipa maše gledateljima, a Tabitha drži sliku Timmyja dok mi čujemo njega kako pjeva.

Zanimljivosti
• Josh Ryan Evans tumačio je lik lutka Timmya, jednog od najpopularnijih likova u “Strastima”. Godine 2002. Josh je preminuo od posljedica operacije, a na isti dan njegove smrti i sam lik Timmya je preminuo u bolnici i otišao je u raj. Producenti “Strasti” su namjeravali oživjeti Timmya nakon što bi se Josh vratio na snimanje, no zbog tragičnog događaja, morali su u potpunosti izbrisati lik Timmya.
• Nakon što 5 godina gledatelji uopće nisu vidjeli lice Alistaira Crane, zlog obiteljskog moćnika, napokon je pronađen glumac, veteran David Bailey. Bailey je bio pun pogodak kod gledatelja, no na Dan Zahvalnosti 2004. glumac se utopio u vlastitom bazenu, u isto vrijeme kada su se na malim ekranima prikazivale scene Alistairove kliničke smrti. Ponovno, ekipa na snimanju i publika je bila u šoku, no producenti serije nisu imali izbora, te su pronašli novog glumca za ulogu Alistaira, Johna Reillya.
• U vrijeme kada je lik Miguela bio van grada, Ivy Crane angažirala je svoju asistenticu Valerie da pronađe Miguela kako bi ovaj prekinuo odnos Ivyinog sina Foxa s Kay Bennett. Valerie nije uspjela pronaći Miguela, te je jedino poznato da je Miguel nakon odlaska iz Harmonya radio “kao vrtlar u tamo nekoj prigradskoj ulici Wisteria Lane”. Stvar je u tome da je lik Miguela tada igrao Jesse Metcalfe, koji je u seriji “Kućanice” tumačio lik vrtlara Johna Rowlanda.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.