Rotteri (The Rotters’ Club)

Nova godina, nova serija – “Rotteri”, od 1. siječnja 2008. u 19:05 na HTV2.

Duhovita, tužna i nostalgična priča Jonathana Coea o životima i ljubavima grupice tinejdžera iz Birminghama, te njihovih obitelji, smještena je u društveni i politički kontekst Engleske sedamdesetih godina, koji su obilježili klasni sukobi, rasne tenzije i štrajkovi.

Častohlepni glazbeno-literarni genij Ben Trotter, Doug Anderton i Philip Chase pohađaju srednju školu King William, instituciju srednjeg staleža koja će im pružiti osnove kakve njihovi roditelji nisu imali. Ben žudi za prekrasnom Cicely Boyd i skriva svoje kršćanstvo od svijeta. Naočiti Doug mladi je socijalist zaljubljen u sarkastičnu Claire koja je čini se imuna na njegove čari. Veliki poklonik rocka Philip želi osnovati svoj bend, no s obzirom kako ga želi nazvati, ne čeka ga nimalo lak put do zvijezda. Njihovoj generaciji također pripadaju Culpepper i njegov suparnik Richards, jedini crnac u školi, te anarhični šaljivac Sean Harding.

Tenzije i sukobi u školi ogledalo su jedva nešto organiziranijeg svijeta roditelja i životâ koji se uglavnom vrte oko poslova u British Leyland Motor Corporation’s Longbridgeu. Benov tata Colin srednji je menadžer koji pokušava naći rješenje stalnog tehnološkog viška i izlaz iz učestalih štrajkova. Karizmatični Bill Anderton predani je sindikalac iako bi njegovo ljubovanje s lijepom tajnicom Miriam moglo uništiti sve za što se borio. Vozač autobusa Sam Chase i njegova žena Barbara naoko su u sretnom braku, no kad Barbara upozna učitelja likovnog odgoja Nigela Plumba, zapita se postoji li bolji život za nju.

Serija “Rotteri” jedinstveni je BBC-jev spoj osobnih i političkih drama, od industrijskih razmirica do slavljenja prvih ljubavi, a smješten je u živopisnim 70-im godinama, desetljeću kad su vladali sindikati, jačala moć IRA-e, uzdizala se britanska desnica i počeo propadati idealizam.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.