Dr. House (House M.D.)

17.05.2008

Serije


House u posve jedinstvenoj medicinskoj drami rješava zagonetke u kojoj su negativci teško prepoznatljive bolesti, a junak kontroverzni liječnik koji nikome ne vjeruje, a posebice ne svojim pacijentima.

Serija je nastala po ideji Paula Attanasioa, a autor David Shore osmislio je i razvio naslovni lik dr. Housea što mu je osiguralo i nagradu Emmy za najbolji scenarij. Izvršni producent serije je Bryan Singer koji također stoji iza projekata poput “Privedite osumnjičene” (The Usual Suspects), “Superman – Povratak “(Superman Returns) i “X-Men”.

Dr. Gregory House lišen je osnovne pristojnosti u razgovoru s pacijentom, s kojima zapravo i razgovara jedino ako to nikako nije moguće izbjeći. Njegova se surovost, gorčina i neugodno ponašanje djelomično mogu opravdati boli koju neprestano trpi i zbog koje hoda uz pomoć štapa koji pak dodatno naglašava njegovu grubost. Po specijalizaciji je infektolog, a nadahnjuje ga izazov u kojem rješavanjem medicinske zagonetke spašava ljudske živote.

House je mizantrop, ali medicinski genijalac na čelu dijagnostičkog tima u bolnici Princeton-Plainsboro Teaching Hospital u New Jerseyju. U većini epizoda radnja se odvija oko dijagnostike jednog pacijenta, a epizoda počinje uvodnom scenom izvan bolnice koja pokazuje kako su se razvijali simptomi pacijenta zbog kojih je završio na odjelu dr. Housea. Houseov tim liječnika obično se bavi pacijentima koje su liječili drugi liječnici, ali nisu uspjeli postaviti ispravnu dijagnozu, a Houseove nekonvencionalne teorije i praksa liječenja obično dovode pacijenta u kritično stanje, ali krajnja dijagnoza i terapiju spase već izgubljene slučajeve.

Lik dr. Housea u mnogočemu je sličan Sherlocku Holmesu: Houseovo korištenje indukcije (logička metoda) i oslanjanje na psihologiju pri rješavanju slučajeva, njegova ustrajnost u odbijanju slučajeva koji su mu nezanimljivi, konzumiranje droge, njegovo prijateljstvo s Wilsonom (koji je paralela dr. Watsonu).

Dr. Gregory House (Hugh Laurie)
Pročelnik odjela dijagnostičke medicine, House je dijagnostičar, specijalist infektologije i nefrologije koji želi izbjeći kontakt s pacijentom ako je to ikako moguće. Zbog infrakcije u desnoj nozi, koja je ostala nedijagnosticirana puna tri dana, stvorila se aneurizma u desnom bedru, uzrokujući odumiranje kvadricepsa. Velik je dio mrtvog mišića uklonjen zbog čega ne može potpuno koristiti nogu, a i trpi jaku bol koja će ga proganjati do kraja života. Bol smanjuje „Vicodineom“, ali uzimanje „Vicodinea“ dovodi ga do ovisnosti. Iako njegovo ponašanje graniči s nedruštvenim i mizantropskim, House uživa ugled genijalnog liječnika nekonvencionalnog načina razmišljanja, a nepogrešiv instinkt osigurao mu je neobično visok stupanj tolerancije kod kolega. Za ulogu dr. Housea Hugh Laurie je 2006. dobio „Zlatni globus“, a 2007. nagradu Ceha filmskih glumaca i još jedan „Zlatni globus“ u kategoriji najbolje glavne muške uloge. Hugh Laurie, čiji je otac bio liječnik, izuzetno je profesionalan i prava suprotnost liku u seriji: nikad ne kasni, uvijek je savršeno pripremljen za snimanje i, vrlo netipično za holivudske zvijezde, nikad ne stvara probleme na snimanju. Ima i objašnjenje za lik koji glumi u seriji: „Kad bi mi život bio u opasnosti, radije bih otišao dobrom liječniku nego ljubaznom liječniku. House je arogantan i svojeglav i televizija je pravo mjesto za takvog čovjeka. U stvarnom životu on bi završio u zatvoru.“

Dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein)
Dr. Lisa Cuddy je ravnateljica bolnice i vodi prilično stresan život. Housea je upoznala na studiju medicine i, uz dr. Wilsona, jedina je koja se može nositi s Houseovim cinizmom. Osim ostalih profesionalnih obveza, ona se redovito mora baviti problemima koje je stvorio njezin ekscentrični kolega House. Zbog svoga profesionalizma ne upušta se u romantične avanture s kolegama, dok joj istodobno posao smeta kako bi takve započela izvan bolnice. Tijekom serije otkrije se da je u prošlosti Lisa imala avanturu s Houseom, a ostaje dojam da je u pitanju bilo nešto više od prolazne privlačnosti. House smatra da je ona drugorazredna liječnica, ali ipak je doživljava kao prijateljicu.

Dr. Eric Foreman (Omar Epps)
Dr. Foreman je neurolog, čovjek koji je samog sebe izgradio u mnogim aspektima. Iako je jasno da ima besprijekornu studentsku i znanstvenu prošlost, također ima i dosje maloljetnog prijestupnika zbog krađe jednog automobila. Upravo mu je ta delinkventska prošlost osigurala posao na odjelu dr. Housea jer House misli da Foreman ima ulični instinkt za preživljavanje.

Dr. Allison Cameron (Jennifer Morrison)
Još kao studentica, Alison se udaje za ljubav svog života znajući da mu ostaje samo nekoliko mjeseci do smrti. Istom odlučnošću Alison pristupa svemu. Prema pacijentima je posebno obazriva i uvijek nađe načina dati im prijeko potrebnu dozu optimizma. Izuzetno je dobra imunologinja i neprocjenjiv kadar u bolnici. Alison se često sukobljava s Houseom zbog etičkih i moralnih principa, ali i zbog obične ljudske pristojnosti koja mu nedostaje.

Dr. Robert Chase (Jesse Spencer)
Dr. Chase je kirurg i specijalist za intenzivnu njegu, mada nije oduvijek planirao biti liječnik. Iako je inteligentan i darovit, cijeloga je života bio u sjeni uspjeha svog oca. Chaseovo je ponašanje pod popriličnim Houseovim utjecajem, iako i sam katkada zna vrijeđati pacijente iza njihovih leđa. On je jedini član tima kojemu je Houseov pristup pacijentima zabavan i rado ponavlja njegovu mantru da „svi lažu“ posebno kada pacijent utaji neki važan podatak o svojoj bolesti. Osim toga, Chase je nedvojbeno najkreativniji član tima kad se raspravlja o dijagnozama, često predlaže nekonvencionalne tretmane koji još nisu odobreni, ali u čiju djelotvornost nitko ne sumnja.

Dr. James Wilson (Robert Sean Leonard)
Dr. Wilson je šef odjela za onkologiju i Houseov najbolji prijatelj već sedamnaest godina. Wilson uživa ugled i kod liječnika i kod pacijenata pa je njegovo prijateljstvo s Houseom zbunjujuće za ostale zaposlenike bolnice. Za Wilsona su njegov posao i glupo i uvrnuto prijateljstvo s Houseom dvije najvažnije stvari u životu. Wilson je izuzetno odgovoran, uvijek stavlja tuđe potrebe ispred svojih, što mu s jedne strane pomaže da se dobro osjeća, ali mu s druge onemogućava zadovoljiti vlastite potrebe. Upravo ta nemogućnost ostvarivanja vlastitih želja vjerojatno je i uzrokom prekida svake njegove ozbiljnije veze. Dr. Wilson tri se puta ženio i rastajao.

Oglasi
, ,

About Tina Pavić

Tina je izvršna urednica portala MojaTV. Uređuje i objavljuje najave TV serija i emisija koje se prikazuju na domaćim nacionalnim i kabelskim TV kanalima.

Pogledaj sve objave od Tina Pavić

Nijedan komentar do sada.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s