Okus krvi (True Blood)

Okus krvi: totalno seksi, uzbudljiv i dramatičan.

Okus krvi
Čekanje je pušiona! Nova vampirska hit serija na HBO-u i FoxLifeu

Serija koja je potpuno promijenila konvencionalne priče o vampirima, fokusirajući se na šarmantnu konobaricu Sookie Stackhouse i svijet u kojem tajanstvena i krvoločna stvorenja iz priča strave žive kraj nas i dio su naših života.

Priča je smještena u izmišljeni američki grad Bon Temps: mirno, tiho i miroljubivo mjesto, gdje je svakodnevna monotonija vjekovima bila neporemećena… sve do dolaska Billa Comptona, vampira koji je star skoro 200 godina. Njegov dolazak sve je preokrenuo naglavačke. Idilično okruženje brzo postaje dom mračnih i mističnih događaja: vampiri se bore za prevlast, počinju se događati stravična ubojstva i zločini. U ovom ambijentu prepunom sintetičke krvi, političkih i religioznih borbi, čak i sreća ima svoje mjesto. Sookie i Bill pronašli su jedno drugo. Ljubav na prvi pogled, neobična veza smrtnice i vampira, savršena veza dvije potpuno različite osobe, veza koja uspijeva probroditi sve krize na koje je naišla.

Emmyjem i Zlatnim globusom nagrađena serija iz produkcije HBO-a proširila se diljem svijeta i zahvaljujući svojoj neobičnoj priči (temeljenoj na romanima Charlaine Harris) postala nevjerovatno popularna i danas ima ogroman broj obožavatelja.

Sookie Stackhouse (Anna Paquin)
Sookie Stackhouse je telepatkinja i konobarica u restoranu u jednom gradiću i glavni je lik serije. Zbog svoga dara teško ostvaruje trajne veze s ljudima. Upušta se u ljubavnu vezu s vampirom Billom nakon što otkrije da njemu ne može čitati misli. Njezina veza s nadnaravnim stvorenjem uzrokuje u njezinu gradiću mnogo kontroverzi. Posredstvom Billa ona ulazi u svijet stvorenja i nadnaravnih sukoba o kojima nije mogla sanjati ni u najgorim noćnim morama. Odmalena, nakon smrti svojih roditelja, živjela je s bakom Adele Stackhouse. Kad Adele umre, Sookie nasljeđuje kuću. U trećoj sezoni saznajemo da je Sookie dijelom vila, koje su još jedna rasa nadnaravnih bića za koje se mahom vjeruje da su ih do izumiranja doveli vampiri pijući njihovu krv da bi stekli sposobnost kretanja po suncu, a da ne izgore. Vile to često nazivaju „krađom njihove svjetlosti“ te se stoga strašno boje vampira i mrze ih. Od vila je Sookie naslijedila telepatske sposobnosti, čarobnu svjetlost i, čini se, vrlo ukusnu krv. Sookie dolazi u kontakt sa zajednicom vila koje skrivene žive u Bon Tempsu, a kad na kraju treće sezone sazna za Billovu izdaju, pridružuje im se u njihovu čarobnu svijetu, no otkriva da je sve samo vilinska varka jer oni žele sve ljude s vilinskim DNK-om zadržati u vilinskom svijetu. Sookie se vraća u Bon Temps i otkriva da je prošla godina dana iako je njoj prošlo svega nekoliko minuta.

Bill Compton (Stephen Moyer)
Bill Compton je vampir koji je u ljubavnoj vezi sa Sookie. Postao je vampir protiv svoje volje u vrijeme američkoga Građanskog rata te pokazuje više suosjećanja za ljudski život od mnogih drugih vampira. On pokazuje što osjeća i održava sjećanja na svoji prošli, ljudski život, a takvo je ponašanje jedinstveno među ostalim vampirima. Iako nije iznimno star vampir, Bill je prilično moćan, a Russell Edgington naziva ga jednim od najperspektivnijih vampira u Americi. Bill riskira svoj život i položaj u zajednici vampira kako bi Sookie zaštitio od onih koji žele iskoristiti njezino vilinsko podrijetlo. Jednom prilikom kad Sookie otkrije ono što smatra pravim razlogom Billova zanimanja za nju, potjera ga iz svog života.

Eric Northman (Alexander Skarsgard)
Eric Northman šerif je Petog područja, vampirskog okruga u Louisiani. Za života švedski vikinški ratnik, star je više od 1000 godina i moćan je član vampirske zajednice. Vlasnik je vampirskog bara Fangtasia u Shreveportu, a počinje se zanimati za Sookie Stackhouse tijekom prve sezone kad otkrije njezinu jedinstvenu sposobnost čitanja misli. Privlačnost koju osjeća za Sookie postaje očitija nakon što je prijevarom navede da popije njegove krvi. Ericov otac prikazan je s krunom na glavi, koju je oteo Russell Edgington da je doda svojoj kolekciji, što ukazuje na to da je Ericova obitelj možda bila preteča švedske aristokracije ili kraljevske linije.

Jason Stackhouse (Ryan Kwanten)
Jason Stackhouse je Sookien ne previše bistar te samoživ brat, koji Sookie budno brani i štiti. Danju je nadzornik na cestovnim radovima, a noću je poznat kao zavodnik žena Bon Tempsa. U prvoj sezoni glavni je osumnjičeni za ubojstvo četiriju žena jer su sve četiri povezane s njime. Nakon što umre njegova djevojka Amy, ovisnica o V-u, on povjeruje da je odgovoran za ta ubojstva. Tada ga regrutira antivampirska crkva Družba sunca koja odobrava njegova navodna ubojstva vampiroljubaca.

Sam Merlotte (Sam Trammell)
Sam Merlotte vlasnik je Merlottova bara u kojem radi Sookie. Kad se Bill Compton upusti u vezu sa Sookie, on tu vezu otvoreno kritizira i, iako je isprva podupirao prava vampira, smatra da bi se vampiri i ljudi trebali držati podalje jedni od drugih, bili oni jednaki ili ne. Sam je mjenjolik i često ga vidimo kako pazi na Sookie u psećem obličju, a prvi je nadnaravni lik uveden u seriju koji nije vampir. Pretpostavlja se da Bill zna da je Sam mjenjolik. Sam je posvojen još kao beba, ima problema s gnjevom i mračnu skrivenu prošlost.

Lafayette Reynolds (Nelsan Ellis)
Lafayette Reynolds, Tarin rođak, kuhar je u Merlottovu baru, diler je droge, radi na cestogradnji u ekipi Jasona Stackhousea i gay je prostitutka. Vidimo ga kako prodaje vampirsku krv. Zbog toga ga uhvati i muči Eric, no onda mu prema naredbi kraljice naloži da nastavi prodavati vampirsku krv.

Arlene Fowler (Carrie Preston)
Arlene Fowler je konobarica u Merlottovu baru. Četiri se puta rastajala i samohrana je majka s dvoje djece. Iako je u duši dobra, često zna pokazati zadrtost (prema vampirima) i otvoreno kritizira Sookienu vezu s Billom. Arlenine primjedbe često su izrazito rasističkog tona, iako se čini da je to često sasvim nenamjerno.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.