Periferija City

Kamenići sanjaju bolji život negdje drugdje. U međuvremenu osuđeni su na Periferija City.

Periferija City

Obitelj Kamenić živi u predgrađu Splita i muku muči s novcem. Kamenići su prilično neprilagođeni, jer nisu ni u gradu ni na selu. Gazda kuće Piljo (Ivo Gregurević) ima malu mirovinu koju je stekao radeći kratko na bauštelu u Njemačkoj dok nije buknuo rat u Hrvatskoj. Svi žive od te njegove ‘siće’. Zato Piljo zarađuje na sve moguće načine – šverca na sitno, skriva Kineze koje iz Bosne njegovi pajdaši prebacuju u Italiju, skuplja plastične boce i staro željezo ili popravlja aute, pa ih preprodaje.

Piljo živi sa suprugom Asimom (Meliha Fakić), dokonom ženom koja se po cijeli dan samo licka i odijeva u ‘demode’ haljine. Također, tu je i Piljina majka Baba (Marija Kohn), koja je s Asimom u konstantnom sukobu u kojem Piljo uvijek završi kao kolateralna žrtva.

Piljin sin Slina (Jadran Puharić) je momčić kojemu su tek izbili prvi brkovi i po cijeli dan glasno sluša rock i ‘cajke’. To njegovog oca, bivšeg branitelja koji se vratio iz Njemačke zbog rata u Hrvatskoj i drži ‘kalašnjikov’ pod krevetom, strašno nervira. Slina, koji je stalno slinio kad je bio mali, a danas šmrče, pa mu nadimak i danas pristaje, nosi naušnicu i stalno bilda. Ipak ostao je žgoljav toliko da bi ga odnio malo jači vjetar. Slina se bavi ‘poljoprivredom’ – sadnjom trave u plasteniku kod obližnjeg odlagališta smeća. Slina je u permanentnom sukobu s ocem koji ga više ne želi na svojoj grbači, a mama ga stalno brani. Piljo stalno sumnja u to da li je Slina njegov sin, s obzirom da ga je Bosanka Asima ‘upecala’ preko rubrike ‘Ljubavni vrtuljak’ u jednom časopisu. Uz to, baš se i ne poklapaju datumi oko začeća.

Na samo metar od njih, u naselju koje je građeno ‘na crno’, stanuje njihova susjeda Seka (Mia Begović) čiji prozor gleda ravno u dnevni boravak Kamenića. Zapravo, toliko su blizu da ima tek mjesta da se žaluzine otvore i zatvore. Seka je žena pomorca sklonog piću, a kao usamljenica koja čeka svoga mornara, stalno flertuje s Piljom što ljubomornu Asimu zna strašno iznervirati. Osim toga, Seka je škrta Bračanka, pa stalno nešto žica od Kamenića koji i sami oskudijevaju. Iako je Seka žena pomorca, ni ona nema previše, jer njezin Pumpa (Predrag Vušović) sve što zaradi odmah propije. Naravno, njegove avanture s prodavačicama i ostalim ženama živo prate prvi susjedi Kamenići. Seka i Pumpa imaju pametnu kćer Ivanu (Ivana Roščić) koja je bliska sa Slinom. Dok Piljo i Asima u tračevima uživaju, Baba se, kao smjerna vjernica, na to sve redovito sablažnjava.

Kamenići maštaju o boljem životu. Svaki od ukućana ima svoje snove. Piljo, koji vječno gradi kuću na crno i miče se milimetar po milimetar, u rijetkim trenucima opuštanja sanja da će jednoga dana okrenuti tako velik novac da napravi srednjovjekovni dvorac s olimpijskim bazenom usred predgrađa. Njegov sin Slina, kojemu baš i ne ide kod žena, zna se zamišljati kao playboy i narkoboss, a Baba mašta o najljepšoj grobnici i ‘kičastom’ spomeniku koji će buduće generacije sjećati na to da je tu nekada davno živjela jedna – Baba. Asima, mlađa i zgodnija od Pilje, priželjkuje nekog latino ljubavnika koji će je odvesti na Havaje. Kako gleda sapunice po cijeli dan, na temelju srcedrapajućih prizora gradi u mašti svog kraljevića iz snova: crne je, zalizane kose i tamnoput poput Toma Jonesa.

‘Periferija city’ se odvija u predgrađu Splita. To je divlje naselje u kojemu se smjenjuju prašina, blato i raspucani asfalt. U naselju dominiraju neožbukane ili jarko obojene, nabijene kuće bez krovova i okućnica iz kojih viri armatura, a ispred kojih vječito ‘leže’ građevinski materijal i strojevi. Kuće su građene bez ikakvog reda i logike. S nedovršenih terasa strše satelitske antene i hrvatske zastave, jer gradnja je stalno u tijeku. S prozora puca pogled na odlagalište smeća nad kojim kruže galebovi.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.