Tudori (The Tudors)

21.12.2010

Serije


Ratnik. Ljubavnik. Buntovnik. Kralj. Pripremite se na vladavinu TUDORA!

Tudori

Dugoočekivanu britansku seriju gledat ćemo radnim danima u večernjem terminu na Doma TV-u

Višestruko nagrađivana serija o dinastiji Tudor rađena u skupoj i visokokvalitetnoj produkciji. Kroz povijest Henrik VIII. je bio opisivan kao vladar bez ikakvih moralnih granica s monstruoznim egom koji je izbjegavao bilo kakvu tradiciju kako bi zadovoljio svoju ambiciju. Serija ‘Tudori’ na specifičan način prikazuje mladog Henrika kojeg je odlično odglumio Jonathan Rhys Meyers, zasluživši tako i nominaciju za prestižnu nagradu Zlatni globus. Cijela je serija snimljena na lokaciji u Irskoj, a u njoj glume velikani poput Jonathana Rhysa-Meyersa, Jeremyja Northama, Sama Neilla, Natalie Dormer, Henryja Cavilla, Calluma Blue te Gabrielle Anwar.

Henrik VIII. je bio najpopularniji engleski vladar, a serija ‘Tudori’ donosi jedinstvenu ekranizaciju njegova burnog života i vremena u kojem je živio. Popularna serija predstavlja lik Henrika kao seksi, arogantnog i nevjerojatno privlačnog i osebujnog vladara koji hedonistički uživa u životu, bogatstvu svojih predaka, jelu, piću, ženama i zabavama. Glavna uloga dodijeljena je glumcu Jonathanu Rhysu Meyersu. Izvršni producent Morgan O’Sullivan primjećuje kako je u početku odabir glavnog glumca začudio publiku, no već tada naglašava kako javnost zapravo ne poznaje ovog kralja iz doba kada je bio mladić te nas upoznaje s Henrikom, između ostalog, i kao odličnim sportašem vojne konstitucije koji govori nekoliko stranih jezika. Odabirom glumca Jonathana Rhysa Meyersa za glavnu ulogu producenti serije zasigurno nisu pogriješili. Serija je postala iznimno popularna, a o tome svjedoče i brojne nagrade među kojima je čak šest ‘Emmyja’ i tri nominacije za nagradu ‘Zlatni globus’.

Ova nagrađivana kostimografirana dramska serija predstavlja Englesku za vrijeme vladanja dinastije Tudora pod kraljem Henrikom VIII. kojeg upoznajemo kao mladog, seksi, intrigantnog, romantičnog i svestranog muškarca velikih ambicija.
Cijela je serija snimljena na lokaciji u Irskoj, a u njoj osim Jonathana Rhysa Meyersa, glume i Jeremy Northam, Sam Neill, Natalie Dormer, Henry Cavill, Callum Blue te Gabrielle Anwar.
Prva sezona serije prikazuje razdoblje Henrikove vladavine u vrijeme kada je njegova pozicija kralja testirana međunarodnim sukobima, kao i političkim intrigama unutar samog dvora. Istodobno kralj je bio pod pritiskom nedobivanja muškog nasljednika, pa je od sebe sve više odbijao svoju ženu Katarinu Aragonsku. Za oko mu zapada mlada dvorjanka Anne Boleyn.
Već u prvim nastavcima otkrivamo nezadovoljstvo Henrika VIII. distancom između njega i njegove supruge zbog čega kralj polako počinje biti opsjednut lijepom i privlačnom Anne Boleyn. Za to vrijeme kardinal Wolsey počinje uzdizati svoju moć iza trona samog kralja, dok sam Henrik prihvaćajući objeručke kardinalove savjete ne shvaća kakve se sve spletke odvijaju iza njegovih leđa. Dok se Anne Boelyn svim silama trudi postati puno više od obične kraljeve žene, Henrik počinje tražiti način da raskine brak s Katarinom Aragonskom te ljubavnicu proglasi svojom novom suprugom. S obzirom da mu je potrebno crkveno poništenje braka, Henrik se sve više okreće ambicioznom kardinalu Thomasu Wolseyju koji mu daje svoju apsolutnu podršku. Protiv takvog naslijeđa, zavijenog velom privatnih života i političkih intriga, nekoliko je članova kraljevskog i časnog suda, pohlepni moćnici te Henrikov prijatelj i iskrena ljubav njegove sestre Margaret, Charles Brandon.
Henryeva želja za muškim nasljednikom i nemogućnost njegove žene Katarine Aragonske da mu podari prijestolonasljednika postavlja kraljevstvo na povjesni kurs koji prijeti njegovom kraljevskom autoritetu. Unatoč otporu moćnog pape, ambicioznim i korupiranim monarsima cijelog kontinenta, Henrika ništa neće zaustaviti, pa će čak likvidirati i protjerati i one najbliže kako bi ostvario svoje ciljeve.

ZANIMLJIVOSTI

• Lik princeze Margaret, Henrikove sestre u seriji, zapravo je spoj karaktera dvije sestre koje je u stvarnosti kralj imao, starije Margaret i mlađe Mary. Događaji u seriji se vežu uz život sestre Mary koju se u seriji naziva Margaret kako ne bi došlo do zabune, s obzirom da se i Henrikova kći s Katarinom Aragonskom također zvala Mary.
• Ne postoji povjesni dokaz da je Thomas Tallis bio biseksualac.
• Producenti serije su stavili veliki naglasak na modu Tudora, pa je odjeća s kraljevskog dvora brzo zavladala modnom scenom i ulicom.
• Jedna od najraskošnijih europskih palača s više od 1100 odaja i raskošnim vrtovima je Hampton Court, palača koju svake godine posjećuje sve više turista. Naravno, zbog serije broj posjeta još je veći. Palača jugozapadno od Londona, u pokrajini Surrey, procvat duguje baš Henriku VIII. koji je na gradnju i njeno uređenje u deset godina potrošio tada šokantnih 62 tisuće funti. Kralj, koji je uživao u svakodnevnim gozbama i viteškim turnirima, imao je za ondašnje vrijeme i najveću dvorsku kuhinju koju posjetitelji i danas mogu razgledati.

Oglasi
,

About Antonio Horvat

Antonio je urednik portala MojaTV. Uređuje i objavljuje generalne najave igranih i dokumentarnih serija koje se prikazuje na domaćim nacionalnim TV kanalima.

Pogledaj sve objave od Antonio Horvat

Nijedan komentar do sada.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s