Predstava Najbolje godine Duška Valentića

Zvijezda popularne serije ‘Najbolje godine’, glumac Duško Valentić, kojeg su gledatelji upoznali kao svećenika Andriju, glumi i u istoimenoj predstavi nastaloj u vlastitoj produkciji.

Duško Valentić

Dok seriju gledatelji mogu svakodnevno pratiti u programu Nove TV, ljubitelji kazališta predstavu ‘Nabolje godine’ moći će pratiti u Histrionskom domu od 14. siječnja.
Kazališna predstava ‘Najbolje godine’ nastala je po motivima ‘Đuke Begovića’ Ivana Kozarca, a u predstavi osim Duška Valentića pojavljuju se i četiri glazbenika koji će predstavu začiniti pjesmama Miroslava Škore, inače autora i naslovne pjesme popularne dramske obiteljske serije Nove TV.
Iza naziva ‘Najbolje godine’ krije se već dvije sezone najpopularnija domaća serija u Hrvatskoj, a ona sada postaje i kazališna predstava koja je ujedno i obvezna lektira o slavonskoj duši za koju se glavni junak Đuka Begović pita kako je uhvatiti i ubiti kada je nevidljiva i neuhvatljiva. Predstava je svojevrsni kabaret koji korespondira s današnjom Slavonijom i njezinim aktualnostima, a pjesme Miroslava Škore izvodit će Duško Valentić s ‘Bendom’.
Ususret premijeri predstave ‘Najbolje godine’ glumac i zvijezda istoimene serije Nove TV, Duško Valentić izjavljuje:
– «Htjelo mi se slobode, zraka, polja, sela” – napisao je Ivan Kozarac opisujući svoje školske dane. Ista želja za slobodom i boemskim životom koja ga je otjerala iz škole kasnije mu je pomogla da, osim što se našao ‘među onima koji žive od danas do sutra’, stvori lica koja žive takvim životom. Matoš je Kozarca opisao ‘lijepog kao snašu’, Krleža ga je smatrao jednim od najvećih talenata hrvatske književnosti, koji je, unatoč kratkom životu, nadmašio mnoge veličine. Đuka Begović, njegov junak od strasti, bezumlja, snage i vrele slavonske krvi istodobno je i najuspjelije Kozarčevo djelo i jedno od najupečatljivijih dramskih lica domaće književnosti, a u toj ulozi zauvijek ćemo pamtiti našeg kolegu i prijatelja – Fabijana Šovagovića. “Najbolje godine” Đuku smještaju u prostor birtije u kojoj se to lice najbolje osjeća i u kojem Đuka može Ciganinu ‘prilipit petokrunku na čelo’, razbiti čašu, kako ga je to učio njegov otac Šima. ‘Udri to staklo! Udri! Ti s’ Šimin sin!’ Svojevrsni slavonski kabaret, ogoljen od ikakva blještavila, usred kojega sjedi i svoju mračnu, bijesnu priču govori Đuka Begović, isprekidan je živim zvukom tambure, bajsa i violine koji izvode uspješnice Miroslava Škore. Kad sam još kao mlad glumac Šovi rekao da bih jednom volio igrati Đuku, kazao mi je: ‘Ne žuri, nemaš još dost’ birtije u sebi’. Otada je prošlo podosta godina, dosta se toga promijenilo, a vrijeme se pobrinulo da mi, uz ostalo, priskrbi i iskustvo o kojem je Šovo tada govorio. Stoga mi se činilo da za tu birtiju, barem na ovim našim, zapadnoj civilizaciji do kraja još “nepokorenim” prostorima, i danas ima malo mjesta. I da, ima mjesta za Đuku čije sam spore slavonske akcente učio kao dijete kod bake za ljetnih i zimskih praznika. I da, ima mjesta za sve one koji Đuku razumiju, bez obzira jesu li iz ravnice ili s toplog juga. Ma koliko on lud i rastrzan bio!»

Premijera predstave ‘Najbolje godine’ – 14. siječnja u 20 sati u Histrionskom domu, Ilica 90

Jedna misao o “Predstava Najbolje godine Duška Valentića”

  1. HTIO BIH. GLUMITI NAJBOLJIM GODINAMA HOĆU VIDJETI KAKO SE SNIMA DA BI JA MOGAO GLUMITI DRAGO MIJE DOK SMO SE POZNALI JA ŽIVIM ZLATARU. IMAMO TRI KUĆE IMAMO ZELENU LE SU JA VAS POZIVAM NA KAVU . I MAMO VAŽAN SASTANAK NAZOVI ME NA ONAJ BROJ 049466888 JA BIH HTIO. GLUMITI NAJBOLJIM GODINAMA MOLIM VAS NEMOJTE ZABORAVITI NA BESPLATNI INFO TELEFON MOJA ADRESA martinus.nikola@gmail .com POŠALJI TE NA EMIL

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.