Kuća lutaka (Dollhouse)

Oni mogu biti bilo tko, osim sebe samih.

Kuća lutaka

U skrivenom laboratoriju tim znanstvenika u umove svojih stanara, koji su lutke, utiskuju nove osobnosti i vještine. Lutke prilagođuju zahtjevima kupaca, koji njihove usluge plaćaju basnoslovnim svotama. Lutka tako postaje nenadmašni borac, genijalna provalnica, savršena ljubavnica ili sve što kupac poželi. Nakon obavljene misije, vraćaju im se njihove stvarne ili izmišljene osobnosti te im se u potpunosti briše sjećanje na nedavne događaje. No što se događa kada eksperiment pođe po zlu i jedna ili više lutaka, u ovom slučaju agenti Echo (Eliza Dushku) i Alpha (Alan Tudyk) postanu svjesni svojih bivših osobnosti i vještina?

„Kuća lutaka“ je izvrsna znanstveno-fantastična serija izašla iz radionice jednog od najkreativnijih i najcjenjenijh znanstveno-fantastičnih autora posljednjih 15 godina, koji stoji iza „Buffy The Vampire Slayer“, „Angela“ i „Fireflya“. Osim televizijskog angažmana, kao veliki obožavatelj stripova, Joss Whedon je objavio nekolicinu istih o prije spomenutim serijama. Whedonove priče zabilježene su u izdanjima Dark Horses Comicsa i DC Comicsima, za koje je napisao nove priče o X-Men junacima pod nazivom „Astonishing X-Men“. U duhu vremena, Joss Whedon je aktivan i u online projektima poput webstripa „Sugarshock!“ te satiri o glazbenom superheroju Dr. Horribleu.

Baš kao i sve dosadašnje Whedonove serije, „Kuća lutaka“, u dvije sezone tj. 27 epizoda, privukla je mnoštvo poklonika i obožavatelja. Važno je spomenuti da su Whedonovi fanovi vjerna, gotovo fanatična svita, zbog koje svaki Whedonov projekt dobiva kultni predznak. No bez obzira na prije rečeno, ali možda i baš zbog toga, potrebno je reći da „Buffy““, te njen još bolji spin-off „Angel“ pripadaju u rijetko viđene i zarazne te, što je još bitnije, izvrsno osmišljene tinejdžerske serije, a „Firefly“ u jednu od najboljih znanstveno-fantastičnih serija posljednih 15-tak godina. „Kuća lutaka“ još je jedno od sjajnih Whedonovih djela, u kojem je glavna rola pripala njegovoj omiljenoj glumici Elizi Dushku, koje se sjećamo iz „Buffy“ i „Angela“. Ostale glavne uloge dobili su Harry Lennix kao Boyd Langton, bivši policajac koji je u laboratoriju zadužen da pazi na Echo, Fran Kranz kao Topher Brink, znanstvenik odgovoran za umetanja osobnost u lutke, Tahmoh Penikett kao Paul Ballard, FBI agent koji radi na slučaju “Kuće lutaka”, te Enver Gjokaj kao Victor i Dichen Lachman kao Sierra, još dvije marionete u laboratoriju koji vodi Adelle DeWitt (Olivia Williams).

Kao u svojim prijašnjim serijama, Joss Whedon u „Kući lutaka“ odlično osmišljava karakterizaciju likova, dakle, ono što ih pokreće, od kuda su došli, zbog čega rade to što rade. Pa će tako u “Kući lutaka” manje vremena potrati na suvišno batinanje, a više na obradu protagonista, što će gledatelja dodatno zaintrigirati i još dublje uvući u radnju. Kada pridodamo obaveznu dozu provokativnosti, misterije, dobre akcije i vrckavih dijaloga po kojima je Whedon poznat, dobit ćemo prvoklasnu seriju koju niti jedan ozbiljni zaljubljenik dobre TV zabave neće propustiti.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.