Glee

Glazbenoj grupi vratiti staru slavu pravi je podvig!

Glee
Megapopularnu glazbenu seriju gledat ćemo ponedjeljkom na HTV-u

Hrvatska televizija počinje prikazivati izvrsnu američku glazbenu seriju za mlade Glee, koja je u svijetu postigla golem uspjeh i osvojila brojne nagrade. Serija prati optimističnog srednjoškolskog profesora koji pokušava transformirati školsku glazbenu grupu (Glee Club) i potaknuti tu raznoliku skupinu izvođača da dospiju na najprestižnije – državno natjecanje.

Glazbena grupa (Glee Club) u srednjoj školi McKinley nekad je bila među vrhunskim zborovima, ali tijekom godina, zbog niza skandala, ona se pretvorila u utočište za one koji se ne mogu nikamo uklopiti i za one koji su izopćeni iz društva. Will Schuester (Matthew Morrison), mladi optimistični profesor odlučio se prihvatiti herojskog zadatka i vratiti staru slavu glazbenoj grupi u školi McKinley uz pomoć svoje kolegice, profesorice Emme Pillsbury (Jayma Mays). To će doista biti velik podvig budući da su među najvećim nadama te šarolike skupine Kurt (Chris Colfer), štreber koji pjeva u falsetu i voli dramatizirati, Mercedes (Amber Riley), dinamična djevojka koja želi postati diva te odbija pjevati prateće vokale, Arty (Kevin McHale), povučeni gitarist koji provodi većinu vremena bježeći od nasilnika i Tina (Jenna Ushkowitz), nespretna djevojka koja mora riješiti svoj problem s mucanjem prije nego što stane na pozornicu. Willova posljednja nada su jedina dva prava talenta – Rachel Berry (Lea Michele), perfekcionistica nagle naravi koja je uvjerena da će se preko tog zbora probiti do zvijezda i Finn Hudson (Cory Monteith), zgodni i popularni sportaš sjajnoga glasa. Finn si želi podići ugled uz pomoć svoje uštogljene djevojke Quinn (Dianna Agron) i drskog prijatelja Pucka (Mark Salling).
Will je odlučan u tome da učini sve što je potrebno kako bi zbor ponovno bio vrhunski, bez obzira na to što svi oko njega misle da je lud. Odlučio je svima dokazati da su u krivu – od svoje bezobzirne žene Terri Schuester (Jessalyn Gilsig) do trenerice navijačica Sue Sylvester (Jane Lynch) te cijelom modernom svijetu u kojemu glazbeni talent i blještavi kostimi vode prije u propast nego do ostvarenja hollywoodskih snova.

Ryan Murphy producent je televizijske serije “Glee” koju je kreirao koristeći mnoge stare i moderne hitove u suradnji s “Twentieth Century Foxom”. Izvršni su producenti Ryan Murphy, Brad Falchuk i Dante Di Loreto, a producenti su Ian Brennan i John Kousakis. Murphy je režirao i pilot epizodu.

Od samog početka prikazivanja 2009. godine, serija “Glee” postigla je golem uspjeh u svijetu, te je ubrzo postala svojevrstan televizijski fenomen. U samo dvije godine serija je osvojila i mnogo uglednih nagrada, uz vrlo velik broj nominacija.
Tako je već u prvoj godini emitiranja serija bila nominirana za prestižne nagrade američkih strukovnih udruga (Art Directors Guild, Costume Designers Guild, Directors Guild of America), a osvojila je nagradu za najbolje kostime.
2010. godine serija je također imala mnogobrojne nominacije (Image Award, Teen Choice Award, Writers Guild of America), a osvojila je, među ostalim, četiri Emmyja: Ryan Murphy za režiju, Jane Lynch za najbolju sporednu ulogu, Neil Patrick Harris kao najbolji gostujući glumac te nagradu za najbolji zvuk. Uz tri nominacije osvojila je i Zlatni globus za najbolju seriju u kategoriji mjuzikla ili komedije, osvojila je nagradu Satellite u četiri kategorije, te još dvije strukovne nagrade – Screen Actors Guild i Television Critics Association of America.
Na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnog globusa, 16. siječnja, serija Glee osvojila je ovu prestižnu nagradu u tri kategorije: proglašena je najboljom serijom u kategoriji komedije ili mjuzikla, Lane Lynch nagrađena je za najbolju sporednu žensku ulogu u TV seriji ili filmu, a Chris Colfer za najbolju sporednu mušku ulogu u TV seriji ili filmu.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.