Život na Marsu – druga sezona

Otkad se inspektor Sam Tyler probudio omamljen od automobilske nesreće, vrijeme se promijenilo, i to za 33 godine. Je li umro? Je li u komi? Kako se vratio u 1973.?

Život na Marsu

Kroz nejasne poruke i vizije Sam je pokušao naći smisao svoga života u drugom vremenu. Zašto je završio ondje? Kako bi spriječio zločine iz budućnosti? Ili da bi riješio mnogo osobniju zagonetku?

U prvoj sezoni ove izvrsne BBC-jeve serije Sam se suočio s potisnutim sjećanjima na svoga oca. Napokon se oslobodio krivnje i strahova iz djetinjstva. Pa ipak, ostao je i dalje zarobljen u prošlosti.

Na početku druge sezone Sam se učvrstio na položaju inspektora u A postavi Odjela za zločine. No strastven, minuciozan i moderan policajac poput Sama uvijek će iskakati od svojih zadrtih, tehnički zaostalih, korumpiranih i zastrašujućih kolega koji dime kao lokomotive. A ponajviše od Guva, inspektora Genea Hunta, zatucanoga murjaka koji se po maločemu razlikuje od šerifa Divljega zapada, svojih idola.

No Sam se znanjem i tehnikama iz budućnosti trudi riješiti zločine kao što bi to učinio u sadašnjosti. Neobjašnjivo, u svakoj istrazi uviđa nešto iz vlastita života, postupno prihvaćajući svoj život u 1973. godini.

Kako serija doseže vrhunac, Samove poruke i vizije postaju sve smislenije i idu u istom smjeru. Možda glasovi s druge strane ne pripadaju liječnicima iz 2006. godine. Možda Samovo putovanje ima mračnije polazište nego li je on to zamišljao. Krajnje odredište Samu će utjerati strah u kosti. Prelazak u drugo vrijeme dovoljno je čudan sam po sebi, no Sam sada mora razmotriti ima li život koji je izmislio stvarne temelje i može li i dalje vjerovati svom budućem stvarnom životu. A ako može, kako li će se, pobogu, Sam Tyler vratiti kući? I gdje i kada se ta kuća nalazi?

Serija je 2006. osvojila Banff World Television Awards nagradu Rockie za najbolju seriju koja se prikazuje više sezona; Međunarodnu nagradu Emmy 2006. za najbolju dramsku seriju; godine 2007. Akademija znanstvene fantastike, fantazije i horor filmova nominirala ju je za nagradu Saturn za najbolju prezentaciju na televiziji; BAFTA 2007. osvojila je nagradu publike te bila nominirana u kategoriji najbolje serije, najboljeg redatelja i scenarista; osvojila je i nagrade ceha televizijskih novinara za 2006./2007. za najbolju dramsku seriju i najbolji scenarij, a John Sim i Philip Glenister bili su nominirani za najboljeg glumca. Uz još druge strukovne nominacije serija je 2007. dobila nagradu Nagrade Edgar Allan Poe 2007. za najbolji scenarij epizode serije – Matthew Graham, za 1. epizodu.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.