Nijemi svjedok

Nijemi svjedok – dvanaesta sezona

Forenzički patolozi prof. Leo Dalton, dr. Harry Cunningham i dr. Nikki Alexander vraćaju se na naše male ekrane u jednoj od BBC-jevih najuspješnijih i najdugovječnijih kriminalističkih dramskih serija – od 4. ožujka u 21:45 na HTV2!

Nijemi svjedok
Gledat ćemo dvanaestu sezonu mini-serije Nijemi svjedok

Svako truplo priča svoju priču: tko je ta osoba bila, kako je živjela, te najvažnije, kako je umrla. Otkrivanje tajni njihova je zadaća, a truplo je ključ koji otvara vrata zagonetke.

Na početku serije Leo (William Gaminara) je zaustavljen zbog vožnje u pijanom stanju. Kažnjen je društveno korisnim radom u opasnoj londonskoj četvrti gdje su bande i nasilje među djecom svakodnevica. Kada Nikki (Emilia Fox) počne istraživati ubojstvo djevojke u tom istom naselju, Leo se odjednom nađe usred uličnoga rata bandi.

Harry (Tom Ward) je mentor nadobudnoj studentici medicine koju kao da od same patologije više zanima medijsko ludilo koje prati njihov posljednji slučaj. No kada procure podaci o smrti novinarke, Harry je uvučen u spletku s ruskim oligarhom.

A kada Nikki istražuje oružanu raciju na terorističku ćeliju, suočena je sa sve većim nepovjerenjem policije. Naime, njezina istraga pokazuje da su žrtve nevine…

Serija je ovjenčana mnogim nagradama, među ostalim: Nacionalna televizijska nagrada (najpopularnija glumica 1998., 1999. i 2001. – Amanda Burton te nominacija za najpopularniju glumicu 2003. – Amanda Burton), međunarodna nagrada Emmy (nominirana 1. sezona), nagrada za najbolju seriju za 1. epizodu 1. sezone na televizijskom festivalu u Reimsu 1997., nagrada Edgar Alan Poe za najbolji scenarij TV serije ili mini-serije 1998. – John Milne za epizodu Krv, znoj i suze te nominacija za istu nagradu 1999. – Gwyneth Hughes za epizodu Posrnuli idol), nagrada Kraljevskog udruženja TV djelatnika (najbolja originalna glazba – John Harle 1998.), nagrada TV gledatelja za najbolju glumicu 1999. (Amanda Burton), nominacija Irskog filmskog i televizijskog udruženja za najbolju glumicu u TV drami (Amanda Burton 2004.)

Prva epizoda: Leo je zaustavljen zbog vožnje u pijanom stanju. Kažnjen je društveno korisnim radom u opasnoj četvrti u južnome Londonu gdje radi pod nadzorom AJ-a, socijalnog radnika oštra jezika koji nije presretan što se mora brinuti za pijanog bogataša. Leo se pokušava pritajiti, obaviti svoje i otići. Ali kada je jedan od dječaka izboden u blizini njihova igrališta, Leo se umiješa i spašava dječakov život čime zadobiva poštovanje AJ-a i djece. Na drugom kraju južnoga Londona Nikki je pozvana u zabavni park gdje je tinejdžerica Shana pala s vrtuljka i poginula. Nikki posumnja da je djevojka možda već krvarila iz ubodne rane kada je nasilno privezana za vrtuljak. Glavni istražitelj inspektor Wallace vjeruje da je Shana bila članica bande te da je najnovija žrtva rata mjesnih bandi. Rat ubrzo eskalira te odnosi nove žrtve među kojima je i dječak kojega je Leo spasio.

Harry i Nikki na autopsijama ne mogu pronaći dokaze koji bi detektivu Wallaceu pomogli u istrazi. Osjećaj nemoći unutar tima sve više raste. Nakon toga slijedi brutalno ubojstvo Levija, dječaka koji je Lea zamolio za pomoć nakon smrti svog starijeg brata…

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.