Pepeo pepelu (Ashes to ashes)

Pošto Ford Cortinu zamijeni Audijem Quattrom, inspektor Gene Hunt zasukat će rukave i ući u osamdesete godine 20. stoljeća u nastavku izvrsne BBC-jeve serije “Život na Marsu” koja je u Velikoj Britaniji dobila same pohvale kritike. U novoj nas seriji očekuju isti zločini, ali u drugo vrijeme. Od srijede, 9. ožujka u 23:55 na HTV 1

Ashes to ashes

Omiljen politički nekorektan policajac, potpomognut suradnicima Rayom i Chrisom, nalazi se u 1981. i odlučno se bori protiv ‘južnjačkih tetkica’, ološa u britanskom glavnom gradu. Detektiv Chris Skelton postao je tehnološki čarobnjak u nadzornoj ekipi i očito je uhvatio korak s vremenom, kao i detektiv Ray Carling koji žarko želi upoznati londonski noćni život. Međutim, Gene ne očekuje da će ga staviti da radi u tandemu s privlačnom i inteligentnom detektivkom Alex Drake.

Alex, samohrana majka kćeri Molly, brzo napreduje u Metu. U suvremenoj 2008. godini spretno primjenjuje izradu psiholoških profila za hvatanje sumnjivaca. Kada Alex i njezinu kćer otmu, Alex se odvaži na pokušaj bijega koji završi strašnom nesrećom.

Alex se odjednom nađe u 1981. s likovima koji su joj poznati, ne samo iz vlastita života, nego i iz detaljnih izvještaja koje je zabilježio nitko drugi do Sam Tyler i koje je Alex prije toga mjesecima studiozno proučavala. Alex se, ‘otrgnuta’ iz svog svijeta u kojem vlada ravnopravnost spolova i poštovanje nađe pred bezobraznim Geneom u neoromantičnom Londonu 80-ih godina, a u ušima joj zvone Adam Ant, Roxy Music i The Human League. Alex i Gene frustrira tvrdoglavost onog drugog te napetost među njima raste. No kada se dva diva sudare, postaje jasno da je u pitanju nešto više od obične poslovne napetosti.

2008. serija je osvojila nagradu TV Quick & TV Choice za najbolju novu seriju, sljedeće godine istu nagradu za najbolju seriju te najbolju glavnu ulogu (Philip Glenister), a 2008. je nominirana u svim glavnim kategorijama (najbolja serija, najbolja muška uloga i najbolja ženska uloga) za Nacionalne TV nagrade. Prva sezona serije na TV festivalu u Monte Carlu nominirana je u kategoriji najbolje TV serije. Autori serije su Matthew Graham (Život na Marsu, Doctor Who, Vrhunski prevaranti) i Ashley Pharaoh (Život na Marsu, Vrhunski prevaranti).

Prva epizoda:
Pošto je ustrijele, detektivka Alex Drake aterira u 1981. godinu i nađe se oči u oči s detektivom Geneom Huntom. Gene pripada staroj školi policajaca o kojima je čitala u izvještajima Sama Tylera. Alex misli da je u komi i treba Huntovu pomoć da bi uhvatila Laytona, čovjeka koji ju je ustrijelio u 2008. godini. Alex je samouvjerena i poznaje pravila igre, ali kako nema veze s vanjskim svijetom, mora se nositi sa strašnom situacijom.

Uloge: Philip Glenister (Gene Hunt), Keeley Hawes (Alex Drake), Dean Andrews (Ray Carling), Marshall Lancaster (Chris Skelton)

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.