Šaptač psima (The Dog Whisperer)

Šaptač psima, izuzetno popularan reality show, koji se u SAD-u prikazuje već sedmu sezonu i emitira u još osamdesetak zemalja diljem svijeta, otkupljen je i za prikazivanje na programu HTV-a.

Šaptač psima
Treća sezona - HTV 2, ponedjeljak, 14. ožujka u 16:30 h

Serija dokumentarno snimljenih emisija slijedi Cesara Millana koji se bavi rehabilitacijom pasa i demonstrira njegovu filozofiju da „zdravo uravnoteženi psi zahtijevaju od svojih vlasnika da budu jaki vođe čopora te da psu pružaju mnogo vježbe, nameću disciplinu i pokazuju ljubav“ (tim redom), a Millan u svakoj epizodi pokazuje vlasnicima kako će steći i zatim zadržati ulogu vođe čopora kod svojih pasa. Svaka je emisija vježba u rehabilitaciji pasa za koje vlasnici smatraju da su izgubili kompas i nije vodič za dresuru pasa.
Iako prva sezona serije nije privukla mnogo gledatelja i bila je ograničena na polusatne emisije koje su produžene na sat tek u drugoj sezoni, na početku šeste sezone članak u New York Timesu procijenio je da tu emisiju svaki tjedan gleda 11 milijuna Amerikanaca. Popularnost je seriji toliko narasla da se i sam Millan prihvatio produciranja serije, a kad ga je novinar Timesa pitao kakva mu je motivacija da bude producent, Millan je doslovno odgovorio: Zajednički Božji i moj cilj jest da kroz pse promijenimo cijeli svijet.
Svaka epizoda Šaptača psima počinje izjavom: „Ne pokušavajte sami tehnike koje ćete vidjeti, a da se ne posavjetujete s profesionalcem“. Nakon toga gledatelji upoznaju jednog psa (ili pse) s problemima, kao i njihove vlasnike, gledamo snimke u stilu kućnog videa koje pokazuju zašto su psi problematični svojim vlasnicima i tada stiže Cesar Millan koji poučava vlasnike kako da promijene vlastito ponašanje u odnosu na pse koji trebaju naučiti tko je u kući vođa čopora. Millan često na te kućne seanse dovodi i svoje pse, jednog ili više njih kako bi oni, kaže Millan, prenijeli na problematične pse svoju uravnoteženu energiju. Katkad Millan odvodi problematičnog psa u svoj Centar pseće psihologije gdje pas boravi s Millanovim psima nekoliko dana do nekoliko tjedana.
Osim što snima i producira seriju Šaptač psima, Millan je i koautor triju uspješnica New York Timesa „Cesar’s Way“ (Cesarov način), „Be the Pack Leader“ (Budi vođa čopora) i „A Member of the Family“ (Član obitelji), vodi seminare o rehabilitaciji pasa i često sudjeluje kao prava pop-ikona u cameo ulogama u popularnim serijama (Šaptačica duhova i Kosti), a i meta je laskavih parodija u serijama poput South Parka ili Saturday Night Live.

Cesar Millan rođen je u Meksiku i odrastao je na farmi blizu Ixpalina gdje je često proučavao ponašanje mnogih seoskih pasa. Bio je tinejdžer kad je obitelj kupila prvi TV na kojemu je najradije gledao klasike poput Lassie ili serije Pustolovine Rin Tin Tina. Inspiriran njima odlučio je doći u Kaliforniju i postati najbolji trener pasa na svijetu.
Ali već u prvim godinama boravka u SAD-u Cesar Millan je uočio mnogo problematičnih pasa i odlučio da umjesto trenera postane rehabilitator. Njegova se popularnost širila usmenom predajom, a 1994. klijenti su mu postali Will Smith i njegova žena Jada Pinkett Smith koji su Millana preporučili i svojim slavnim prijateljima. Tako mu je karijera krenula vrtoglavom brzinom da bi danas sa svojom ženom Millan imao Dog Psychology Center u južnom Los Angelesu, imanje od 8000 kvadratnih metara za rehabilitaciju pasa, a ondje i sam drži svoj čopor od 30 do 40 napuštenih i navodno neprilagodljivih pasa.
Cesar Millan je u svojoj karijeri dobio i mnoge nagrade zbog humanosti prema životinjama; 2006. i 2007. Šaptač psima bio je u svojoj kategoriji nominiran za nagradu Emmy; Millan i njegova žena Ilusion počasni su članovi Međunarodne udruge psećih profesionalaca; 2007. dobio je nagradu Michael Landon za „inspiraciju mladih kroz TV emisije“, a 2008. posebnu mu je nagradu dodijelio grad Los Angeles.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.