Masterchef

Od 1500 ljudi 100 je pristupilo audicijama 50 natjecatelja ući će u drugi krug samo 20 ulazi u Masterchef kuhinju i započinje veliku avanturu u najkreativnijem reality showu svih vremena

Masterchef - prvi tjedan
Nova TV 21.ožujka počinje prikazivati reality show Masterchef

Voditeljica: Jasna Nanut
Žiri Masterchefa: Tomislav Gretić, Radovan Marčić i Mate Janković
Broj epizoda: 65, 13 tjedana

Jedinstvena TV kuhinja u svom prvom krugu okupila je natjecatelje koji su odlučili uživati u gastronomiji u potpunosti, približiti joj se korak bliže i sudjelovati u kulinarstvu dajući cijeloga sebe. Svoj su talent odlučili pokazati i široj javnosti te je samo 100 pristupnika audicijama dobilo jedinstvenu priliku predstaviti se stručnom žiriju reality showa Masterchef Hrvatska.

Tim sastavljen od vrhunskih majstora kuhinje, gastronoma i kritičara nekoliko je dana ocjenjivao kulinarske sposobnosti natjecatelja koji u ograničenom vremenu moraju pripremiti jela od namirnica koje su sami donijeli. Pred Tomislavom Gretićem, Matom Jankovićem i Radovanom Marčićem potrebno je kulinarski uradak dekorirati, servirati i prezentirati.

Mladi, stari, kućanice, ribari, inženjeri, pravnici, umjetnici, trgovci, arhitekti, dizajneri, studenti, informatičari, medicinske sestre, direktori – samo su neka od zanimanja natjecatelja koji su pristupili audicijama. Sto natjecatelja pokazat će u emisiji koliki talent posjeduje, koliko je zaista velika njihova ljubav prema hrani i pripremanju različitih jela, a već u prvim emisijama Masterchefa vidjet ćemo tko je prema reakcijama žirija zadivio, a tko razočarao njihova nepca. Natjecatelji koji su pristupili audicijama dolaze s raznim željama – od otvaranja ekskluzivnog restorana, obiteljskog hotelijerskog središta, ugodne kavane ili mirisne slastičarnice, te s jednom najvećom: postati prvi hrvatski Masterchef.

MASTERCHEF TOP 50

Masterchef Hrvatska
Masterchef Hrvatska: Top 50

Pedeset najstrastvenijih gastronoma ulazi u drugi krug showa Masterchef Hrvatska, a tada započinje i prava utrka za ulazak u Masterchef kuhinju.

Masterchef pregaču dobilo je 18 žena i 32 muškarca, a upravo oni će se suočiti sa svojim prvim izazovima koji će ih približiti ili udaljiti od ulaska među privilegiranih TOP 20.

S pet izazova suočit će se 50 natjecatelja Masterchefa, a prvi među njima bit će onaj u kojem će se testirati njihova vještina baratanja nožem. Rezanje luka prvi je izazov u kojem će se pravilnim sjeckanjem spasiti 38 natjecatelja, a 12 ići u sljedeći, eliminacijski izazov.

Test kreativnosti je izazov u kojemu se za prolazak dalje bori 12 natjecatelja. Pred njima će se naći hladnjak s raznim namirnicama i svaki će morati pripremiti jelo koristeći namirnice koje su pred njima. Prije nego vrijeme istekne, natjecatelji moraju jelo posložiti na tanjur, ukrasiti ga i pripremiti za serviranje. Masterchef žiri testirat će tako kreativnost natjecatelja u odabiru namirnica i pripremi jela, brzinu, a zatim i prezentaciju kao i sam okus jela.

U testu osjetila sudjelovat će 44 natjecatelja koji će mirisanjem i kušanjem morati otkriti što više sastojaka iz jela u loncu. Nakon ovog izazova 12 natjecatelja s najlošijim rezultatom pristupit će eliminacijskom izazovu koji se ovaj put naziva Diona a la carte. Svaki natjecatelj s određenim budžetom u zadanom vremenskom roku morat će kupiti namirnice, zatim kako zna i umije doći do seta te skuhati i servirati obrok. Osim trojice članova žirija jela koja su natjecatelji skuhali ocijenit će i posebni gost, počasni član žirija Đuro Gavrilović. Šest natjecatelja nakon ovog izazova napustit će show.

Kutija iznenađenja posljednji je eliminacijski izazov u kojem se natječe svih preostalih 38 kandidata. Svaki natjecatelj ima istu količinu jednakih namirnica u kutiji iznenađenja. Natjecatelji mogu odlučiti hoće li iskoristiti sve ili samo dio namirnica iz kutije. Na znak žirija, kuhanje započinje! Konačnu odluku i imena TOP 20 natjecatelji će saznati idući dan.

MASTERCHEF TOP 20

Voditeljica Jasna Nanut i žiri Masterchefa Hrvatska
Voditeljica Jasna Nanut i žiri Masterchefa Hrvatska

Nakon što se proglasi TOP 20, natjecatelji će ući u Masterchef vilu. Ondje ćemo upoznati svih dvadeset natjecatelja koji započinju pravu avanturu i borbu za titulu prvog hrvatskog Masterchefa.

Natjecatelji u ovoj fazi natjecanja prvi put dolaze i u Masterchef kuhinju gdje će ih dočekati i dobrodošlicu izraziti MCH žiri i voditeljica Jasna Nanut. Masterchef kuhinja mjesto je gdje će se odvijati prava bitka 20 natjecatelja koji su došli ostvariti svoje gastro snove te pobijediti u ovom jedinstvenom showu. Masterchef kuhinja se sastoji i od smočnice, restorana, vinskog kutka te lounge bara.

Zatim počinju i prvi zadaci. Prema odluci žirija, pobjednik prethodnog kulinarskog izazova (Kutije iznenađenja) dobit će pravo prvi birati od tri ponuđene namirnice onu koja će biti glavna i činiti okosnicu jela u sljedećem izazovu.

Nakon što natjecatelj odabere glavnu namirnicu, ostali kandidati imaju zadatak u zadanom vremenu odabrati određeni broj namirnica koje će uz glavnu koristiti u izazovu. Time završava Odabir iz smočnice, a započinje kuhanje i prvi pravi izazov: Test kreativnosti. Kandidati imaju zadano vrijeme da od odabranih namirnica skuhaju i serviraju jelo. Svih 20 kandidata kuha, a žiri nakon kušanja bira tri koja im se čine najbolja, ali i tri najgora. Nakon kušanja žiri proglašava najboljeg koji ide u sljedeći izazov u kojem će kuhati ‘protiv’ gosta kuhara, dok za najgora tri slijedi kazna, primjerice, pranje posuđa svih natjecatelja.

Tajne majstora kuhinje naziv je izazova u kojemu nema eliminacija, ali se od kandidata očekuje da usvoje i kasnije primjene što više toga što im se prezentira od strane članova žirija. Majstori kuhinje natjecateljima drže ‘malu školu kuhanja’ i objašnjavaju osnove kuharskih tehnika, ukazuju im na pogreške koje najčešće rade i daju korisne savjete.

U Izazov šefa kuhinje ulazi pobjednik ‘Testa kreativnosti’ te se ovaj natjecatelj sada mora sučeliti s gostom, (poznatim) šefom kuhinje u pripremi njegovog omiljenog specijaliteta. Natjecatelj dobije recept po kojem će kuhati kao i određenu vremensku prednost u startu, a po završetku žiri će kušati oba jela ne znajući tko je koje pripremao.

Ukoliko je kandidat taj koji je skuhao bolje jelo i pobjedi u ovom izazovu, automatski osvaja imunitet i ne može biti eliminiran taj tjedan.

U izazovu koji se naziva Gastro duel kandidati su podijeljeni u dva tima, pobjednik ‘Testa kreativnosti’ je vođa jednog, a vođu drugog bira žiri.

Svaki tim ima isti zadatak, primjerice, skuhati večeru za ugledne urednike i kolumniste poznatih gastro magazina. Tim koji na kraju izazova ima bolji rezultat, odnosno dobije bolje kritike, pošteđen je eliminacije. Gubitnički tim iz gastro duela mora javnim glasovanjem među sobom izbaciti kandidata kojeg smatraju najslabijom karikom.

No, gastro duel je svaki put drukčiji. Nekad će natjecatelji kuhati u Masterchef kuhinji, a ponekad će izlaziti na nove lokacije. U prvom gastro duelu, kandidati će iskusiti kako je to raditi u restoranu i suočiti se sa svim izazovima profesionalne kuhinje, od samog kuhanja, organizacije, raspolaganja resursima i vremenom, do serviranja gostima i suočavanja s pozitivnim i negativnim kritikama.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.