Nekoć braća

Dokumentarni film ‘Nekoć braća’ koji priča priču o prekinutom prijateljstvu Dražena Petrovića i Vlade Divca, u produkciji američke sportske televizijske mreže ESPN nedavno je prikazan na zagrebačkom DOX festivalu, a ove nedjelje, 27. ožujka u 22.00 sata, ostatak Hrvatske moći će ga premijerno pogledati na RTL Televiziji.

Nekoć braća
Bili su veliki košarkaški dvojac dok ih rat nije razdvojio.

Dražen Petrović i Vlade Divac odrastali su zajedno na košarkaškim terenima i postali nezamjenjive i ključne poluge u reprezentaciji Jugoslavije, u jednom od najvećih nacionalnih košarkaških timova u povijesti bivše države. Nakon što su u klupskoj košarci Europe ostavili neizbrisiv trag, a s reprezentacijom Jugoslavije osvojili najviša postolja na europskim i svjetskim prvenstvima, početkom rata u bivšoj državi Divac i Petrović prekinuli su prijateljstvo, a karijeru nastavili u NBA-u kao prvi stranci koji su postali zvijezde u toj najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. No bacanje hrvatske zastave na SP-u 1990. u Argentini Vladu Divca zauvijek je obilježilo, a bivši prijatelji nikada nisu obnovili prijateljstvo.
U ulozi naratora je proslavljeni srpski košarkaški internacionalac Vlade Divac, koji govori o svojim prvim košarkaškim koracima i generaciji koja je obilježila košarkaški svijet tih godina te prvenstveno o svom velikom prijateljstvu s pokojnim Draženom Petrovićem. U filmu se pojavljuju legendarni NBA igrači i treneri, uključujući Dina Rađu, Tonija Kukoča, Aleksandra Petrovića, Dušana Ivkovića, ali i Draženovu majku. Divac filmsku ekipu vodi na mjesta koja su obilježila njegovu karijeru, kao i ona koja su odigrala važnu ulogu u Draženovom životu. Priča paralelno prati situaciju u Jugoslaviji pred početak rata i uspone u karijerama ove dvojice velikana, njihov odnos tijekom rata sve do tragične Draženove smrti.
Dio filma sniman je i u Zagrebu, kada je Divac posjetio Draženovu obitelj te položio cvijeće na njegov grob na Mirogoju.

‘Nekoć braća’ pogledajte na RTL Televiziji 27. ožujka u 22:00 sata.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.