Znoj i suze za štednjakom Masterchefa

Prva emisija showa Masterchef Hrvatska započinje s pregledom onoga što ćemo gledati tijekom narednih 13 tjedana.

Masterchef: Prvi tjedan
Masterchef: Prvi tjedan

Večeras ćemo upoznati dio kandidata koji je stao pred žiri kako bi ga impresionirali svojim kulinarskim umijećima. Svi natjecatelji imali su samo 20 minuta za pripremiti jelo s kojim će se prezentirati vrsnim kuharima Gretiću i Jankoviću te trećem članu žirija, gastronomu Marčiću. Svi kandidati koji su pristupili audicijama imaju misiju postati najboljim kuharom na svijetu, a koliko im je stalo do titule prvog hrvatskog Masterchefa pokazat će već prva emisija novog reality showa Nove TV. Dok su neki oduševili nepca strogog žirija od prve i primili Masterchef pregaču, polovica njih je poslano kući, a čak dvije natjecateljice za svoj prolazak dalje morale su se i dodatno pomučiti što im je već tada dalo prve znakove kako stresno i naporno može biti u kuhinji Masterchefa. Prva među njima bila je Ivana Đokić (29g, porijeklom iz Čapljine) koja je žiri odlučila zadiviti mesnim jelom i prilogom koji se sastoji od riže s datuljama i bademima.
– Želim neko novo iskustvo i nešto novo naučiti. Počela sam kuhati s 11 godina. Volim lude kombinacije. Kod mene nema da kod mene ne ide nešto s nečim, uvijek to nekako sastavim, nađem uvijek način za to – prezentirala je natjecateljica svoje jelo žiriju koji je zaključio da Ivana ipak nije najbolja u ‘sastavljanju’ jela.

Tomislav Gretić je odmah prokomentirao da se tu radi o dvije oprečne stvari, meso koje bilo najbolje pripravljeno od svih dotadašnjih kandidata i riža koja je bila nedorečena. Nakon oštrih kritika te kraćeg vijećanja, žiri je odlučio dati drugu šansu Ivani u kojoj su ipak prepoznali veliki potencijal. Ivana je morala isti tren napustiti studio, u samo pola sata nabaviti nove namirnice na tržnici Dolac, vratiti se i pripremiti u pola sata novo jelo. Ivana je otrčala prema tržnici i odlučila dokazati žiriju da je njena ljubav prema kuhanju veća od amaterizma koji je ovaj put ipak prevladao.
Put prema Masterchef pregači za Ivanu se pokazao kao sve samo ne jednostavan. Očekivanja žirija ovaj put su bila veća, a Ivana se odlučila za jedno sasvim drugačije jelo od prvog. Ovaj put se odlučila za riblji specijalitet s blitvom i krumpirom. Uzbuđena Ivana ušla je i drugi put pred stručni žiri te ovaj put zavrijedila pregaču i ulazak u drugi krug.

OVO NIJE KUHANJE!
Dok se Ivani dvostruki trud isplatio, natjecateljici Gini Pecotić (32) koja je po struci slikarska dizajnerica iz Dubrovnika, put za sudjelovanjem u showu zaustavio se na audiciji. Gina je također dobila novu priliku za prolazak kod žirija, no nije ispunila njihova visoka očekivanja ni iz druge. Pokazalo se da vizualni dojam jela nije dovoljan kako bi žiri uručio pregaču Masterchefa. Gina je lijepo aranžirala jelo koje je pripremila i dokazala da je talentirana u dekoraciji jela, no okus je nešto što je ipak ključno pri odlučivanju žirija.
– Fali mi dosta začina. Rajčica nije soljena. Nedostaje i emocija, a očekivao sam puno više – opisao je Ginino jelo Mate Janković. Tomislav Gretić se složio s kolegom: “Više se pazilo na estetiku nego na okus”. Radovan Marčić je dao prolaz i inzistirao na ishod konačne odluke dvojice majstora kuhinje te je Gini dana ipak još jedna prilika. Gina očito nije dobro shvatila uputu žirija, te si opet nije dala dovoljno truda kako bi ostavila zadovoljavajući dojam na žiri. Naime, Gina je trčala u kupovinu namirnica da bi pripremila desert. Mislila je kako će svoje emocije lakše izraziti voćnom salatom, no to nije bilo dovoljno, a o tome možda najbolje svjedoči i izjava majstora kuhinje Toma Gretića: “Ovo nije kuhanje! Ovo je stavljanje namirnica zajedno na tanjur bez ikakve potrebne kulinarske vještine”.
Iako vidno razočarana, Ivana je nakon sučeljavanja sa žirijem izjavila: ‘Poslije ovoga mogu biti samo bolja. Što god mi rekli, ja od kuhanja ne odustajem!’

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.