Cobra 11 – ovo zasigurno niste znali…

Njemačka akcijska serija ‘Cobra 11 – Policajci s autoputa’ ovih dana i službeno slavi 15. godišnjicu svog postojanja i emitiranja. U nastavku vam donosimo najzanimljivije detalje o seriji i njenim protagonistima koje zasigurno niste znali…

Erdogan Atalay i Tom Beck
Erdogan Atalay i Tom Beck, zvijezde krimi serije Cobra 11

Nakon što su policajce, koji svojim uzbudljivim pričama i mnogim vratolomijama ostavljaju bez daha, zavoljeli Europljani, red je došao i na ostale kontinente. Naime, prava na emitiranje ovog serijala otkupili su Amerikanci, Kanađani, Meksikanci, pa čak i Južnoafrikanci i Kinezi. Sveukupno, serija se emitira u preko 140 zemalja diljem svijeta.

O seriji

• “Cobra 11” producira se na 16-milimetarskom filmu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija zajedno s timom producenta Hermanna Joha, specijalista za prizore s kaskaderima koji se pomno pripremaju za sve akcijske scene jer one moraju biti snimljene iz prvog pokušaja. Sve akrobacije i automobilske nesreće snimaju se na najvećem filmskom setu u Europi, na kojem je sagrađena lažna, ali vrlo sigurna autocesta dugačka čak 2,3 km.
• Na setu je zaposleno stotinjak ljudi, a čak 16 kamera snima kadrove iz svih mogućih perspektiva. Osjetljive kamere štite se korištenjem crashboxa, otpornih na udarce i vatru, a gledatelji stječu dojam da se nalaze u neposrednoj blizini spektakularnih akcijskih vratolomija.
• Potrebno je čak 2-3 tjedna kako bi se snimio materijal za samo jednu, 45-minutnu epizodu, odnosno cijeli jedan dan snimanja za samo 3-5 minuta akcije na ekranu. Matematički računano, u 15 godina potrošeno je 4.500 km filmske vrpce…
• Svaka epizoda ‘Cobre 11’ producente “košta” oko milijun eura – od toga 450-550 tisuća “otpadne” na akcijske akrobacije, kaskadere i minimalnu kompjutersku simulaciju. Pri nastanku svake epizode sudjeluje zanimljiva znanstvena ekipa koju čine fizičar, matematičar i dvojica inženjera.
• Od početka emitiranja, tijekom 200 epizoda uništeno je preko 3.750 automobila i uhićeno preko 900 “kriminalaca”. Najvrjedniji “gost na kotačima” bio je automobil ‘Fulda Exelero’, sportska varijanta koja se temelji na automobilskom tipu ‘Maybach 57’ i čija je vrijednost devet milijuna eura. No, i drugi luksuzni automobili, kao što su Lamborghini Gallardo, Maserati GT, Porsche Carrera ili Audi R8 redovito se koriste u ‘Cobri 11’. Bez obzira jesu li to quadovi, motori, jet-ski ili čamci, kamioni ili helikopteri, nalaze li se oni na vodi, zemlji ili u zraku – ne postoje mjesta na kojima ‘Cobra 11’ ne slijedi švercere automobila, ubojice ili ucjenjivače.
• Najdulji let automobilom (200 m u zrak) bio je snimljen za potrebe epizode ‘Djeca sunca’, a najveća eksplozija, u kojoj je sudjelovalo 14 automobila i na koju je potrošeno 250 litara benzina i 25 kg pirotehnike, napravljena je za potrebe snimanja pilota prve sezone.
• Akrobacija u kojoj Chris Ritter naglavce visi iz helikoptera kako bi Semira spasio iz čamca (ni jedan glumac pritom nije zamijenjen kaskaderom) 2007. godine je u Hollywoodu dobila nagradu ‘Taurus World Stunt Award’, a tvrtka Action Concept je 2009. za akcijsku scenu iz pilot-filma za 13. sezonu primila međunarodnog ‘Stunt-Oscara’. Semir Gerkan je u toj sceni s autoputa spektakularno oborio helikopter.
• U ožujku 1996. godine pilot-epizodu odgledalo je impresivnih 10 milijuna gledatelja u Njemačkoj, a priskrbili su si još više obožavatelja najavom da će u jednoj epizodi gostovati i David Hasselhoff.
• U listopadu 2004. godine u njemačkim trgovinama izišao je prvi DVD s dva dotad nikad prikazana pilot-filma i dokumentarcem koji fanovima prikazuje kako se stvara serija te što se događa iza kulisa na setu. Do danas su izišle još dvije kompilacije DVD-a s novim epizodama i isječcima sa snimanja, te video igrice za Play Station i PC.
• Nakon što se uvjerio da glavne likove iz ‘Cobre 11’, policajce Semira i Bena gledatelji jednostavno obožavaju, automobilski gigant KIA ovog je ljeta odlučio “unajmiti” dvojac kao promotore i nositelje reklamne kampanje za svoj novi SUV model Sportage.

Cobra 11: Tom i Semir
COBRA 11: Tom Beck (Ben Jager) i Erdogan Atalay (Semir Gerkhan)

O glavnim glumcima

• Dok glumac Erdogan Atalay od samog početka emitiranja serije „Cobra 11“ glumi Semira Gerkhana, Ben Jager (glumi ga Tom Beck) je čak šesti Semirov partner. Prije njegovog dolaska 2008. godine izmijenili su se: Frank Stolte (glumio ga je Johannes Brandrup, 1995.), André Fux (glumio ga je Mark Keller, 1996.-1998.), Tom Kranich (u dva navrata ga je glumio René Steinke, 1999.-2001.; 2004.-2006.), Jan Richter (glumio ga je Christian Oliver, 2002.-2003.) te Chris Ritter (glumio ga je Gedeon Burkhard, 2006.-2007.).
• Glumca Erdogana Atalaya proslavila je uloga Semira Gerkhana, iako se prije toga pokušavao dokazati kao glumac u brojnim njemačkim televizijskim serijama i kazališnim predstavama. Kako bi što vjernije odigrao ulogu policajca, prije snimanja serije Erdogan je provodio mjesece uz prave policajce, proučavajući kako se ponašaju i žive, kako nose pištolje i kako uhićuju kriminalce.
• Osim glume u popularnoj seriji, Erdogan je sudjelovao u tri vrlo uspješne radijske predstave, posudio glas u audio knjigama te napisao kratku priču koja se našla u kolekciji priča poznatih Turaka koji žive u Njemačkoj, a u slobodno vrijeme piše scenarije za serije i filmove. Aktivni je član nacionalnog projekta u borbi protiv ksenofobije, rado sudjeluje u humanitarnim akcijama prikupljanja donacija za pomoć djeci i bolesnima, a posebno je vezan uz Privatnu inicijativu za Černobil, koja udomljuje i pomaže obiteljima koje su stradale u černobilskoj katastrofi.
• Erdogan se u proljeće 2010. rastao od dugogodišnje djevojke i supruge Astrid Ann Marie Pollmann, s kojom ima kćer. Astrid je također glumica koja je u ‘Cobri 11’ imala nekoliko sporednih uloga (doktorica, časna sestra, recepcionarka…)
• Glumac Tom Beck diplomirao je glumu na ‘Bayerischen Theaterakademie’ u Munchenu 2003. godine, i to na temu mjuzikla, što ne čudi ako se uzme u obzir da zna svirati klavir, gitaru, bubnjeve, orgulje i harmoniku te plesati balet, jazz, afro i step.
• Nakon diplome, nastupao je u mnogim kazališnim predstavama, televizijskim i glazbenim emisijama, a 2004. godine otpjevao je tri pjesme u kino hitu ‘Aus der Tiefe des Raumes’. Svejedno, uloga Bena Jagera ga je preko noći proslavila…
• Početkom ove godine Tom je iskoristio svoju popularnost i predstavio svijetu svoj drugi talent, glazbu. Njegova je autorska pjesma ‘Sexy’ dva tjedna nakon premijere ušla među 50 najslušanijih u Njemačkoj, a njegov album prvijenac ‘Superficial Animal’ jedan je od deset najprodavanijih u prvoj polovici 2011. godine.
• Tomov drugi singl s albuma ‘Drive my car’ pojavio se kao podloga u televizijskoj reklami za novi automobil marke Seat, a na samostalnu turneju po Njemačkoj kreće upravo ove jeseni. Dosad je nastupao po festivalima poput ‘Rock am Ring’.
• Tom je već četiri godine u vezi s kanadskom plesačicom Shawnom Sloan koju je upoznao na probama mjuzikla ‘Briljantin’. Iako žive razdvojeni gotovo 8.000 km, svoju vezu na daljinu ne shvaćaju problematičnom jer se često viđaju.

12 misli o “Cobra 11 – ovo zasigurno niste znali…”

  1. žešća glupost od serije!!! u svakom nastavku barem 20-30 slupanih automobila, nenormalni letovi i eksplozije do kojih nema teorije da dođe u stvarnosti. lupe se dva auta i nakon pola minute, minutu još ih se
    10-15 nareda na njih, hahaha

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.