Bruno Kovačević glavni urednik HTV-a

Programsko vijeće HRT-a izabralo je sa šest glasova za i pet protiv Brunu Kovačevića za glavnog urednika Hrvatske televizije, kojega je predložila Uprava HRT-a, dok Vladimir Kumbrija, kandidat za glavnog urednika Hrvatskog radija, nije dobio potrebnu većinu od šest glasova.

Bruno Kovačević
Bruno Kovačević, glavni urednih HTV-a | Foto: D.Lovrović/Novi list

Kovačević je dobio potporu od 51%, dok je Kumbrija dobio 74%. Naime, sedam članova Vijeća bilo je protiv njegova izbora, dok su četiri bila za. I Kovačević i Kumbrija su uoči glasovanja na Vijeću dobili potporu kreativnog osoblja koje sudjeluje u stvaranju programa HTV-a odnosno HR-a.

Prema Statutu HRT-a, Vijeće sada mora pismeno obrazložiti zašto nije izabralo glavnog urednika HR-a. Vijeće će naknadno odlučiti hoće li predložiti svog kandidata ili će se pak raspisati novi natječaj za glavnog urednika HRA. Također, Statut u slučaju neizbora kandidata koje je predložila uprava HRT-a predviđa da Vijeće predloži svojeg kandidata, koji mora dobiti dvotrećinsku potporu od osam glasova. Kandidat kojeg predloži Uprava bira se običnom većinom od šest glasova.

U prezentaciji pred članovima Vijeća, Kovačević je predstavio svoj program rada na HTV-u za četverogodišnje razdoblje, koje među ostalim uključuje emitiranje javnih i komercijalnih sadržaja u prime timeu, smanjenje broj izmjena termina, bolje slaganje programskih slotova u shemi te jasnu izrada sheme definiranim trokutom vrijednosti: gledanost, javna funkcija, cijena. Također, zauzeo se i za što skoriji prelazak na format 16:9, jačanje multimedije HRT-a.

Vijeće je na današnjoj sjednici ostalo bez jednog člana. Naime, članica Vijeća Sanja Ivić dala je ostavku na mjesto članice Vijeća.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.