Stupovi zemlje (Pillars of the Earth)

Njihovo djelo nadahnulo je čitavu naciju. TV event STUPOVI ZEMLJE od 5. prosinca na RTL Televiziji!

Stupovi zemlje
Stupovi zemlje - od ponedjeljka do četvrtka od 05.12. u 21 sat na RTL TV

U sumnjivim okolnostima, blizu normandijske obale, 25. studenog 1120. potonuo je Bijeli brod. Samo jedan putnik je preživio, a među žrtvama je i William Adelin, jedini priznati sin, nasljednik kralja Henryja I (Clive Wood). Kraljev nećak Stephen (Tony Curran) preuzme vlast u Engleskoj, a borba za tron između Henryjeve kćeri Maud (Alison Pill) i nepriznatog sina Glouchestera (Matt Devere), zemlju baci u anarhiju i na koljena. Aliena (Hayley Atwell), kći grofa Shiringa (Donald Sutherland), nakon drskog prijedloga za udaju, odbije brak s Williamom Hamleighom (David Oakes), što njega uvrijedi i razbjesni. U međuvremenu, građevinar i vizionar Tom Builder (Rufus Sewell) s obitelji putuje Engleskom u potrazi za poslom dok ih na putu ne zadesi tragedija. U Knigsbridgeu, novi nadstojnik samostana Philip (Matthew Macfadyen) sazna opasnu tajnu od ambicioznog i zlokobnog službenika Walerana Bigoda (Ian McShane) te postane njegov dužnik. Tomu se sreća napokon osmjehe kada ga Philip zaposli kao restauratora crkve Kingsbridge, koja bi nakon obnove trebala zasjati kao katedrala. Uskoro sazna da mu je sin živ, ali ipak za njega izgubljen. Tomov stariji sin Alfred sukobi se s novim Tomovim partnerom i Elleninim (Natalia Woerner) sinom Jackom (Eddie Redmayne), koji također skriva veliku tajnu. Ellen, optužena za vračanje, podijeli s Tomom tajnu o Jackovom ocu i potonuću Bijelog broda. Philipovi planovi za izgradnju katedrale gotovo propadnu zbog Waleranovih podlih političkih igara. William Hamleigh ugleda Alienu i njenog brata kako se skrivaju u ruševinama dvorca Shiring pa se odluči osveti djevojci koja ga je odbila.

Prema romanu Kena Folleta, koji je prodan u preko četrnaest milijuna kopija i preveden na trideset jezika, snimljena je mini serija u osam nastavaka. Smještena u Englesku, ‘Stupovi zemlje’ je epska priča iz 12. stoljeća o dobru i zlu, izdaji i spletkama te nasilju i ljepoti. U pozadini ove snažne i strastvene priče događaju se ratna razaranja, religijske svađe i borbe za moć koje razdiru živote i obitelji, a usprkos svemu, kao jedini potporanj turbulentnog svijeta u kojem se nalazi, uzdiže se zadivljujuća Kingsbridge katedrala.

Iznimna mini serija ‘Stupovi zemlje’ nastala je u režiji američkog televizijskog redatelja Srđana Mimice tj. Sergia Mimice-Gezzana, rođenog u Zagrebu, koji se također proslavio kao prvi asistent Stevena Spielberga u ‘Schindlerovoj listi’, ‘Uhvati me ako možeš’ i ‘Spašavanju vojnika Ryana’, te od slavnih redatelja, u ovom slučaju izvršnih producenata Davida W. Zuckera, Tonyja Scotta i Ridleya Scotta, ali i Role Bauer, Tima Halkina, Michaela Prupasa, Davida Rosemonta, Jonasa Bauera i producenta Johna Ryana. Teledramu prema romanu Kena Folleta adaptirao je John Pielmeier.

Glavna uloga pripale je Ianu McShaneu, kojeg se hrvatski gledatelji možda najbolje sjećaju kao muljatora Lovejoya iz istoimene britanske serije. Ianu McShanu pripala je uloga podmuklog Walerana, koji je, po riječima samog McShana, više božji PR, a manje sluga, koji crkvu vidi kao posao, a manje kao poziv. Waleran je kompleksan lik, vrlo inteligentan i predan svojem cilju, ali ujedno i osoba niskog samopoštovanja. Vjeruje da je Božja želja da on postane moćna figura unutar Crkve i ne suspreže se koristiti sva dopuštena i nedopuštena sredstva kako bio ostvario Božji tj. svoj cilj.

Rufus Sewell tumači Toma Buildera, građevinara čiji je životni zadatak izgraditi katedralu. Builder je jednostavna, osjećana, ali ujedno časna, snažna i odgovorna osoba s velikim težnjama, koja se odlučno probija kroz život unatoč obiteljskim nedaćama i tragediji. Nadstojnika Philipa glumi talentirani britanski glumac Matthew Macfayden. Britanac Eddie Redmayne izabran je za ulogu Jacka Jacksona, sina Ellen i Jacka Shareburga. Jack, koji je čitav život proveo voleći Alien, je arhitekt i sanjar te heroj priče. Alienu, prelijepu i inteligentnu kći grofa Shiringa, koja zajedno s Jackom čini ljubavnu okosnicu i pruža romantični element čitavoj priči, tumači Hayley Atwell. Legendu glumišta Donalda Sutherlanda nije potrebno posebno predstavljati, a ovaj uistinu genijalni glumac već je 1981. imao priliku glumiti u filmu snimljenom po romanu Kena Folletta – ‘Eye of the Needle” i bio je oduševljen što će sudjelovati u još jednoj adaptaciji. Sutherlandu je pripala uloga grofa od Shiringa, koji je na strani Henryjeve kćeri Maud, podupire je u njenom nastojanju da se dočepa trona, što će uvjetovati tragediju u njegovoj obitelji.
U ostalim ulogama pojavljuje s njemačka nagrađivana glumica Natalia Wörner kao Ellen, Lima Garrigan kao Alfred, stariji sin Toma i Agnes Builder, Sam Clafin kao Richard, Bartholomewov sin i nasljednik, Sarah Parish kao Regan Hamleigh, Precyjeva ambiciozna supruga, David Oakes kao William Hamleigh, sin Regana i Percyja Hamleigha. Tony Curran tumači kralja Stephana, Alison Pill kraljicu Maud, Curthera igra John Pielmeier, koji je ujedno i adaptirao Folletovu priču za male ekrane, njemački glumac Götz Otto je Walter, desna ruka Williama Hamleigha, a Anatole Taubman tumači špijuna i saveznika Walerana. Na kraju ne treba zaboraviti niti katedralu, koja se iz crkve romaničkog stila pretvara u gotičku katedralu, prepunu svjetla te čini kostur i srž priče, koja povezuje likove i njihove živote te predstavlja izazove i promjene vremena, te je simbol ljudskih nadalja i težnji.

Budžet ove iznimne serije, nastale prema povijesnom romanu Kena Folletta i u produkciji Tandem Productionsa, iz čije arhive smo već imali priliku na RTL Televiziji gledati ‘Tvrtku’ i ‘Udar – put uništenja’, iznosio je 40 milijuna dolara, što samo govori o visokoj produkciji i realizaciji koju će nam serija pružiti. Serija je zaslužila tri nominacije na dodjeli Zlatnih globusa, i to u kategorijama najbolje serije ili filma snimljenog za televiziju te najboljeg nastupa glumca (Ian McShane) i glumice (Hayley Atwell) u mini seriji ili TV filmu te čak sedam Emmy nominacija, od kojih je osvojila onu za najbolju montažu zvuka.

Pratite seriju Stupovi zemlje po sadržajima epizoda

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.