Žica

Žica – peta sezona

Posljednja sezona serije ‘Žica’ u deset novih epizoda prati zavojite putove kriminala, policije, politike i medija u Baltimoreu, gdje je serija i snimana.

Žica
Žica - peta i posljednja sezona kutne serije od 15.12. u 23:15 na HTV2

Serija i dalje istražuje svijet trgovine drogom, policijskih istraga i gradske politike, no u ovoj se sezoni bavi i medijima, točnije, ulogom tiska u korumpiranoj mreži velegradske birokracije. Taj dio priče nosi fiktivna novinarska ekipa stvarnog dnevnog lista Baltimore Sun (u kojem je autor serije David Simon svojedobno radio), a propituje sve veći raskorak između slike i stvarnosti u medijskom prikazu. Pritom se usredotočuje i na način na koji imperativ zarade utječe na novinske teme i kakvoću tekstova: u jeku kresanja budžeta i broja zaposlenih, Sunovi novinari teškom mukom nastoje poštovati rokove i sačuvati profesionalnu dosljednost.

Nijedna se televizijska dramska serija ne može mjeriti s odvažnosti i realizmom ‘Žice’, koja uporno pomiče granice žanra kroz prikaz života policijske jedinice za teški kriminal i njezinih suparnika u svijetu kriminala, kao i gradskih političara i poslovnjaka, čiji se interesi često kose s nastojanjima policajaca. Seriju je osmislio David Simon, kojemu je dugogodišnje iskustvo izvjestitelja crne kronike lista Baltimore Sun bilo dragocjeno za vjeran prikaz likova, postupaka i dogodovština u serijama ‘Žica’, ‘The Corner’ i drugim projektima.

Prva sezona Žice (2002.) usredotočila se na umnogome uzaludne pokušaje policije da prodre u mrežu trgovine drogom koju vode Avon Barksdale i Stringer Bell. Druga i treća sezone uvode zaplete vezane uz sindikat lučkih radnika i gradsko političko čelništvo. U četvrtoj sezoni na pozornicu stupaju novi gradonačelnik (Tommy Carcetti) i novi kralj droge (Marlo Stanfield), a kroz životne priče četiriju dječjih likova poniremo i u temu prosvjete. U petoj sezoni Simon domeće bogat zaplet oko dnevnog lista Baltimore Sun (u minuciozno točnom prikazu) i prati muke urednika gradske rubrike: na jedvite jade skucava članke pod teretom drakonskih budžetskih mjera koje u pohlepi za zaradom nameće vlasništvo lista. Vidjet ćemo da kresanja u Sunu svoj odjek nalaze i u proračunskim nevoljama koje su snašle gradonačelnika Carcettija i policiju: padaju teške odluke o plaćanju prekovremenog rada i izdvajanjima za opremu i ljudstvo – uključujući i članove policijske jedinice koja nadzire Marla i njegovu nemilosrdnu bandu.

Prethodna, četvrta sezona (2006.) pobrala je pohvale bez premca: u New York Timesu: (“dosad najbolja sezona”), New York Postu (“najbolji američki televizijski proizvod svih vremena”), Washington Postu (“najrealističnija televizijska epopeja svih vremena”) i GQ-u (“najbolja televizijska serija – nijedna joj druga nije ni do koljena”).

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.