Otok

Otok (To Nisi)

Ovo je priča o ljubavi i boli, o razdvojenosti i strahu!

Otok
Otok - premijera serije 1. siječnja 2012. u 20:00 sati na RTL Televiziji

Mlada Alexis Fielding (Evgenia Dimitropoulou) nalazi se na raskrižju važnih životnih odluka koje su je natjerale da sazna više o dugo skrivanoj prošlosti svoje majke Sophije (Nefeli Kuori / Filareti Komninou). Sve što zna jest da je majka odrasla u malom ribarskom selu Plaka na grčkom otoku Kreti, prije nego li se doselila u London. Alexis napokon odluči posjetiti taj grčki gradić, i prije nego li krene na put, majka joj da pismo koje je napisala za staru prijateljicu Fotini (Annita Kouli / Olga Damani), u nadi da će to pismo, s vremenom, ponuditi odgovore na sva Alexisina pitanja. Čim je dotakla tlo Plake, Alexis iznenadi činjenica da rodno mjesto njene majke gleda na napušteni otočić Spinalongu, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio kolonija gubavaca. Putujući Kretom, Alexis upoznaje stare obiteljske prijatelje, ali i davno zaboravljenu rodbinu koja joj rado prepričava događaje koji su obilježili generacije stanovništva.

RTL Televizija donosi dugo očekivanu ekranizaciju svjetski priznatog bestsellera nagrađivane britanske spisateljice Victorije Hislop. Njezina povijesna novela „Otok“ izdana 2005. godine prevedena je na čak 23 svjetska jezika i u vrlo kratkom roku prodana u 2 milijuna primjeraka, od toga preko 300 tisuća samo u Grčkoj. Upravo zbog te povezanosti s Grčkom, uspješna scenaristica Mirella Papaeconomou zamolila je Hislop da joj pomogne adaptirati scenarij za ekranizaciju ove dirljive priče koju će režirati talentirani i nagrađivani redatelj Theodoris Papadoulakis. Nije trebalo dugo nagovarati Vaggelisa Katritsidakisa da preuzme mjesto direktora fotografije, kao niti i dizajnera filmskog seta, Antonisa Halkiasa, da iz temelja sagradi set koje u potpunosti sliči na Plaku, idilično mjesto iz romana (razdoblje od 1939. do 1957. g.), dok je kostimografkinjama Xsanthii Kontou i Mariji Kontodimi trebalo čak osam mjeseci za pripremu više od 2.000 kostima koji su se svakodnevno nosili u seriji. Nakon mjeseci pripremanja, snimanje je započelo u prosincu 2009. godine na raznim lokacijama na Kreti, a kasnije se cijela ekipa preselila u London.

Iako su hrvatskim gledateljima nepoznati, grčki glumci koji u seriji „Otok“ utjelovljuju glavne uloge, Stelios Mainas, Katerine Lehou i Evgenie Dimitropoulou uživaju veliku popularnost i ugled u rodnom kraju. Mladoj glumačkoj zvijezdi Evgeniji Dimitropoulou uloga Alexis u „Otoku“ nije bila prva u životu, ali je svakako bila najveća dosad. Ova 27-godišnjakinja svoj je debitantski uzlet imala 2004. godine glumeći Soniju u televizijskoj seriji „10i entoli“, a dosad je odigrala preko 15 uloga. Giorgisa Petrakisa, ribara čija će žena oboljeti od kuge u „Otoku“, glumi iskusni Stelios Mainas koji je, u svojih tridesetak godina glumačkog staža, odigrao preko četrdesetak uloga u mnogim filmovima i tv serijama. Njegovu ženu u seriji glumi Katerine Lehou, hvaljena glumica čiju su energičnost i talent prepoznali mnogi domaći i strani producenti i redatelji.

Otok
Grčka serija u 26 epizoda prikazivat će se radnim danima na RTL-u

Nakon što je sredinom 2010. u medijima objavljeno da su snimanja gotova, mnogi Grci nisu mogli dočekati premijeru ovog ambicioznog projekta na privatnoj televizijskoj kući „Mega“ koja je, procjenjuje se, uložila više od 4 milijuna eura u produkciju serije, dotad najveći iznos u povijesti grčke televizijske industrije. Prva epizoda, emitirana 11. listopada 2010. g., imala je nevjerojatan udio u gledanosti od 65,5% u totalu populacije, a gledanost je rasla sa svakom novom epizodom. I susjedne zemlje su bile očarane „Otokom“. Svaki novi nastavak pratilo je više od 45% Ciprana, a građani Bosne i Hercegovine već od listopada uživaju u uzbudljivim i emocijama nabijenim događajima s otoka Spinalonga. U međuvremenu, prava za emitiranje serije otkupili su i Turci, Nijemci, pa čak i Rusi.

Serija „Otok“ nije u cijelosti bazirana na stvarnim događajima, već ih isprepliće s mnogim izmišljenim činjenicama, a likovi svojom odličnom glumom besprijekorno prikazuju povijest tog vremena i kraja, s kojom se prožimaju uobičajene priče o ljubavi i odanosti, patnji i prevari, svojstvene ljudima i ljudskim sudbinama bez obzira na okolnosti.

Najpopularniju grčku seriju o ljubavi i boli, o razdvojenosti i strahu gledatelji će moći pratiti već od prvog dana Nove godine, odnosno od nedjelje 1. siječnja u 20.00 sati, te od ponedjeljka do četvrtka u 21.00 sati i petkom u 20.00 sati na RTL Televiziji.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.