Doma TV RTL2

Godišnjica zabavnih TV kanala: Premijere glavni aduti, reprize asovi u rukavu

Ovih dana obilježava se prva godišnjica od početka emitiranja dvaju specijaliziranih kanala, koji su u naše domove ušli 2. siječnja 2011. godine u 18:00 sati.

Doma TV RTL2

Radi se o zabavnim kanalima RTL Televizije (RTL2) i Nove TV (Doma TV), koji su u rujnu 2010. dobili koncesiju za emitiranje na sljedećih petnaest godina. Gledatelji najčešće komentiraju da nam je „jedan kanal donio gomilu sapunica, a drugi gomilu repriza“, što i nije tako daleko od istine. Međutim, nešto što se može svesti i na tu jednu rečenicu mi smo odlučili rezimirati u mnogo više njih. Stoga se, dječjim koracima, svojevrsnim pregledom programske godine prisjetimo što smo u proteklih godinu dana gledali na ova dva najmlađa nacionalna kanala.

RTL2 nam je u početku svog emitiranja predstavio podosta novih i zanimljivih, ali i repriznih programskih sadržaja. U udarnim terminima prikazivano je mnogo zanimljivih serija, dokumentaraca i realityja, a tada smo se nadali da će RTL2 zaista i opravdati slogan „Samo zabava“. Tako smo subotom gledali zanimljive dokumentarce „Moderna čuda“ i „Život poslije ljudi“, a nedjeljom „Kraljeve leda“ i „Muškarce sa sjekirama“. Ponedjeljkom su premijerno prikazivane humorističke serije „Žene s broja 13“ i „Gospodin pravi“, utorkom „Znanstveno lud“, srijedom zabavne emisije „Mjau, vau“ i „Veseli mladunci“ te reality-show „Paklena kuhinja“, četvrtkom znanstveno-fantastična serija „Kuća lutaka“, a petkom dokumentarci „S.W.A.T.“ i reality „Murjaci uživo“. Od ponedjeljka do petka u večernjem terminu prikazivana je i kultna serija „Poroci Miamija“ (koju je, nakon nekoliko tjedana, zamijenila treća sezona „Kućanica“ i peta sezona „Reži me“), a prije bloka serija emitirana je i zabavna emisija „Divlji boravak“. Od podnošljivih repriza, prikazivane su serije „Dexter“, „Trava“, „Rat u kući“, „Kako sam upoznao vašu majku“, „Chuck“, „Teorija velikog praska“, „Malcolm u sredini“, „Vatreni dečki“ i „Sarah Connor: Kronike“ u prime-time terminima te sapunice „Zabranjena ljubav“, „Osveta ljubavi“ i „Najljepši urok“ u dnevnom ritmu. U nastavku smo gledali premijerne epizode druge sezone „Dextera“, „Sarah Connor: Kronike“ i „Teorije velikog praska“ te sapunice „Zabranjena ljubav“ (posljednjih 46 epizoda). Tijekom veljače iz programa su, prije završetka sezone, izbačene serije „Gospodin pravi“, „Znanstveno lud“ i „Kuća lutaka“ (vratile su se tek najesen), a ubačene „Raymond“, „Kralj Queensa“ i „Princ iz Bel-Aira“. Kad nam je nedavno, kao šlag na tortu, na vrata pokucao i Urkel („Pod istim krovom“), i to od polovice serije, uhvatili smo se glavu – RTL2 definitivno više nije isti.

Dexter 3
Na RTL2 premijerno ćemo gledati treću sezonu Dextera

Što smo očekivali? Da se razumijemo, ne baš savršen program (uostalom, ako imate priliku pogledati njemački RTL2, znate da je „ništa bolji“ ili „mnogo gori“ od domaćeg). U najmanju ruku, nadali smo se da će udarni termini i dalje ostati onako zabavni te da će se sve prvobitne serije, bile one premijerne ili reprizne, po isteku epizoda zamijeniti nekim novim (ne nužno po godištu), odnosno premijernim serijama. Ovako se bojimo da smo osuđeni na vječno prežvakavanje Raymonda, Kralja i Urkela, a u poslijepodnevnim satima i domaćih emisija „Večera za 5“ i „Punom parom“ te „Zabranjene ljubavi“. Još kad tome pridodamo program za vikend, kad se subotom gotovo cijeli dan prikazuju „Večera za 5“, „Divlji boravak“ i „Veseli mladunci“, a nedjeljom svih deset tjednih epizoda ionako već reprizirane „Zabranjene ljubavi“, zaista se ne možemo pretvarati da je to samo zabava. Svaki put kad u rasporedu programa RTL-a 2 ugledam „Epizoda 1 sezone 1“ neke milijun puta prevrćene serije, dobijem napad astme (a pumpicu najčešće nemam pokraj sebe). Pitate se što je uopće na RTL-u 2 premijerno? Ako se ne varam, samo dječji kviz „Učilica“ i talk-show Antonije Mandić „Studio 45“. Ljudi bi rekli – što je, tu je. Ali mogu li nas utješiti riječi urednice ovog kanala kojima otkriva koje ćemo premijerne naslove vidjeti tijekom ove godine?

Moderna obitelj
Ove godine na RTL2 očekuje nas i premijera sitcoma Moderna obitelj

– Za ovu godinu spremamo mnogobrojne nove programe. U nedjelju, 8. siječnja kreće novi lifestyle magazin „U dobroj formi s Renatom Sopek“, u kojem će nam Renata predstavljati nutricionističke savjete te kako vježbati i zdravo živjeti, a u svakoj emisiji gostovat će i poznate osobe. Bogat humoristični program postat će još bogatiji s humorističnom serijom „Dva i pol muškarca“, jednom od najpopularnijih humorističnih serija posljednjih godina s Charliejem Sheenom, odnosno sada Ashtonom Kutcherom u glavnoj ulozi. Naše gledatelje očekuje i TV premijera – sitcom „Moderna obitelj“, također jedna od najnagrađivanijih novih serija na televiziji, koja je dvije godine zaredom dobila prestižne nagrade „Emmy“ u kategoriji najbolje humorističke serije. Isto tako, nastavljamo sa novim epizodama i sezonama „Teorije velikog praska“ (3. i 4. sezona) i „Kako sam upoznao vašu majku“ (5. i 6. sezona). Od dobrih starih serija, „Dexter“ (3. sezona) i „Bratstvo“ (posljednja, 3. sezona) nastavljaju s novim epizodama. RTL2 donosi i drugu vrstu zabave kroz svjetski poznate sestre Kardashian, i to u reality seriji „Keeping up with Kardashians“ koju ćete na malom ekranu naše televizije moći pratiti od proljeća ove godine. Zabavni program bit će bogatiji za još jednu TV premijeru – otkačenu seriju „Jerseylicious“, u kojoj ćemo pratiti život jednog ne tako običnog kozmetičkog salona u nama dalekoj Americi. Ostanite s nama, zabava će postati bolja na RTL2 u 2012. – priopćava voditeljica specijaliziranog kanala RTL2, Martina Vuletin.

Vampirski dnevnici 3
Gledatelje Doma TV obradovat će treća sezona Vampirskih dnevnika

Zabavni kanal Nove TV namijenjen prvenstveno ženskoj publici i tinejdžerima u svojim je prvim mjesecima predstavio mnoštvo telenovela u dnevnim terminima od ponedjeljka do petka, te TV serije raznih žanrova (većinom dramske i humoristične) u prime-time terminima, također radnim danima. Tako su gledateljice i gledatelji kanala Doma TV premijerno mogli pratiti sapunice „Ana“, „Zamka“, „Kameleoni“, „Rebelde 2“, „Valeria“, „Elena“ i „Strasti Orijenta“ (koja je, zanimljivo, vrlo loše prošla nekoliko mjeseci ranije na Novoj TV, a vrlo uspješno na Doma TV-u). Američka telenovela na španjolskom jeziku, Telemundova „Elena“ najprije je od svih promijenila termin, i to već u prvom tjednu emitiranja. Premještena je, naime, s 23:15 na 15:45 sati, termin koji je prvotno bio namijenjen za reprizu te serije. Naknadno se nije pokazala popularnom ni njemačka sapunica „Ana“, koja je preseljena u ranojutarnji termin, a nakon prve sezone nisu otkupili ostale (još uvijek se snima i emitira na njemačkom kanalu Sat.1). Neklasična telenovela „Kameleoni“ nije osvojila srca gledatelja te je premještena u prijepodnevni termin, a početkom ljeta to se dogodilo i s „Rebelde“, teen-sapunicom koja je svugdje u svijetu bila neviđeno popularna, osim u Hrvatskoj. Rumunjska humoristična serija „Mali anđeli“, najprije emitirana u poslijepodnevnom terminu, također je ubrzo premještena u ranojutarnji (vjerojatno bi na Novoj TV bila ukinuta, no Doma TV ju je odlučila emitirati do samog kraja). S druge strane, turske serije na Doma TV-u pokazale su dobre rezultate, pa su se, iako neplanirano, nakon „Strasti Orijenta“ u terminu od 19 sati prikazivale „Suze Bospora“, „Moja majka“, reprize „Gumus“, a sada i „Sjene prošlosti“.

Tajni krug
Obožavatelje Vampirskih dnevnika oduševit će serija Tajni krug

U udarnom terminu prvo su se prikazivale još prije nekoliko godina otkupljene serije „Tudori“ i „Opasna igra“, koje su oduševile domaće gledatelje, a zatim i „Slatke male lažljivice“, „Hitna Miami“, „Ptice umiru pjevajući“ te kultne humorističke serije „Prijatelji“ i „Seks i grad“. Osim „Hitne Miami“, gledatelji su imali prilike vidjeti još podosta serija koje imaju samo jednu sezonu – „Vještice iz Eastwicka“, „Robinson Crusoe“ (prikazivana i godinu ranije na Novoj TV), „Zaboravljene duše“, „Hank“, „Flash Gordon“, „Prošli život“, „Tajne Avalona“, „Sjajna vremena“, „Potjera“, „Na tajnom zadatku“ i „Hellcats“. To što je snimanje serija prekinuto nakon samo jedne sezone gledateljima nije mnogo značilo, te su za pojedine serije na Facebook stranicama kanala Doma TV molili da što brže otkupe ostale sezone, ne znajući da nisu snimljene. Do kraja godine Doma TV ponudila je još nekoliko TV serija – „Djevojke na zadatku“ (čiju drugu sezonu domaći gledatelji upravo prate usporedno s američkim), „Živa meta“, „Nikita“ (verzija iz 2010.), „Posjetitelji“, sitcom „Mike i Molly“, popularne „Vampirske dnevnike“ i posljednje dvije sezone „Gilmorica“. Od domaće produkcije, Doma TV je prezentirala lifestyle magazin „Doma IN“, „Mamin svijet“ (koji je nedavno zamijenjen emisijom „Zadovoljna“ s istom voditeljicom, Mirnom Maras) i dnevni magazin „Koktel“. Osim premijere druge sezone domaće dramske serije „Hitna 94“, u udarnom terminu gledatelji su se mogli podsjetiti svih snimljenih epizoda domaće telenovele „Zakon ljubavi“, a sat i pol vremena nakon premijernog prikazivanja na Novoj TV vrtjela se i domaća telenovela „Pod sretnom zvijezdom“. Kad smo kod davanja druge prilike (vidi: „Hitna 94“), Doma TV je u svoj program vratila rumunjsku telenovelu „Vatreno srce“, koja se prikazivala i loše prošla kod gledatelja prije tri godine na Novoj TV. Tijekom proteklog ljeta, Doma TV odlučila je napraviti riskantan potez te reprizirati telenovelu „Magična privlačnost“, koja se na Novoj TV emitirala samo godinu dana ranije. Budući da su je prikazivali svaki dan po dvije epizode (četrnaest epizoda tjedno), vrlo je brzo završila. jer broji „samo“ 90 epizoda te je u terminu od 17:25 prošla solidno. Međutim, naknadno repriziranje „Odavde do vječnosti“ i „U ime ljubavi“ nepunih godinu dana nakon prikazivanja na Novoj nije se pokazalo promišljenim potezom te je potonja završila u ranojutarnjem terminu. Još je u veljači Doma TV odlučila igrati na kartu sentimentalnosti (uglavnom) ženskog dijela publike, odlučivši se, osam godina nakon premijere na Novoj TV, ponovno prikazivati Televisinu telenovelu „Ukleta Mariana“, koja je tada u Hrvatskoj bila vrlo gledana. Taj potez pokazao se vrlo uspješnim te su uveli novi trend prikazivanja kultnih telenovela koji su se godinama sve televizije bojale uvesti. Tako sada, nakon „Esmeralde“, gledatelji vjerno prate „Otimačicu“ koja je proslavila glumicu hrvatskih korijena Gabrielu Spanic. Od starijih, a premijernih telenovela, Doma TV prikazuje „Rosalindu“ s poznatom Thalijom u glavnoj ulozi, a gledatelji u budućnosti mogu očekivati još takvih sapunica.

Slatke male lažljivice
Na Doma TV-u očekuju nas i premijerne epizode Slatkih malih lažljivica

Minus programa Doma TV svakako je hrpa sapunica (računajući i dvije epizode dnevno i reprizne termine). Kako od RTL-ovih repriza dobijem napade astme, tako me od sapunica na Doma TV-u uhvate epileptični napadi. S druge, vedrije strane, plus su američke TV serije u udarnim terminima, za što se nadamo da se neće promijeniti te da će ih u budućnosti biti sve više. Zamjeram im, naime, i to što prerano krenu s dnevnim reprizama – umjesto da serije iz udarnog termina počnu reprizirati iza ponoći, a dotad stave još jednu ili dvije premijerne serije, prva repriza na rasporedu je već prije 23 sata. Iako su profitabilne (u tom slučaju poslovica glasi „Gledanost je novac“), voljeli bismo da se ipak uklone turske serije iz odličnog termina koji je od prvog dana rezerviran isključivo za njih – od 19 do 20 sati. Još je jedan plus to što se ne boje početi prikazati netipične serije, a navodno vrhunska američko-španjolska produkcija „Kraljica juga“, koja se prikazuje radnim danima iza 22 sata, ima zadovoljavajuću gledanost premijernih epizoda.

Za kraj pregleda prve godine kanala Doma TV donosimo priopćenje glavne urednice, koja je otkrila što ćemo, između ostalog, na njihovom programu gledati u sljedećoj godini.
– Od programa koje smo predstavili u 2011., a gledatelji će u njima i dalje moći uživati u 2012. godini, valja istaknuti domaći lifestyle magazin „Koktel“, nove sezone serija „Tudori“, „Opasna igra“, „Vampirski dnevnici“, „Slatke male lažljivice“, „Nikita“, „Djevojke na zadatku“, „Mike i Molly“, te nove sezone showa „Znate li plesati?“ i kulinarskog showa Jamieja Olivera. Zadovoljstvo mi je da od novih serija možemo najaviti TV premijere „Hart of Dixie“, „I Hate My Teenage Daughter“, „Suburgatory“, „The Secret Circle“ i brojne druge. Sigurna sam da ćemo i u novoj godini biti zajedno – poručuje glavna urednica Doma TV-a Zrinka Jankov.

26 misli o “Godišnjica zabavnih TV kanala: Premijere glavni aduti, reprize asovi u rukavu”

 1. evo nekoliko pitanja od mene :D
  1.koja je turska serija imala najvecu gledanost na Novoj TV?
  2.kakvu gledanost ima turska serija Izgubljena cast?
  3.kakvu je gledanost imala turska serija Ljubav i kazna?
  4.Koja je od ove tri serije imala najvecu gledanost:asi,ljubav i kazna,izgubljena cast?
  P.s. I ja sam zato da se repriziraju strasti orijenta ;)

  1. Draga naša Licky,
   prije svega isprike na zakašnjelom odgovoru, no morate uzeti u obzir da ne vidimo odmah vaše brojne komentare. Ako vidite da vam se dugo ne javljamo, slobodno nas kontaktirajte na mail mojatvhr@gmail.com

   1. Sve turske serije koje prikazuje ili je prikazivala Nova TV postale su hit među gledateljima. Rezultati gledanosti razlikuju se tek u nekoliko tisuća gledatelja pa ih nećemo previše uspoređivati, no možemo reći da se gledanost kreće/kretala između 400+ i 800+ tisuća gledatelja [plus znači “više od”], ovisi o dijelu godine, danu u tjednu, radnji pojedine epizode itd.
   2. Drugi nastavak Izgubljene časti gledalo je 755.000 gledatelja i to je zadnji podatak koji imamo o seriji.
   3. Ljubav i kazna imala je izvrsnu gledanost, ponekad čak i veću od Dnevnika Nove TV. 3. siječnja tu seriju gledalo je 802.000 gledatelja.
   4. Ljubav i kazna je od navedenih serija imala najveću gledanost, no Izgubljena čast je tek u početku svog emitiranja pa vjerujemo da će se to promijeniti. Važno je napomenuti da je gledanost u kontinuiranom porastu.

   Nadamo se da ste zadovoljni odgovorima. :)
   Lijep pozdrav

 2. ljudi znam da je besmisleno sto pitam ali molim vas da mi odgovorite da li je vama djevojka od 12. godina,visine 155-156 cm,7. razred a ima 51 kg,jel vama to debelo? MOLIM VAS ODGOVORITE MI,BICU VAM I PREVISE ZAHVALNA,MOLIM VAS! :D ;) :)

 3. JA STVARNO ZELIM STRASTI ORIJENTA OPET NA DOMI,SERIJA JE OSTAVILA TAKAV UTISAK NA MENI DA BI JE MOGLA GLEDATI 100 PUTA I NIKAD MI NECE DOSADITI,JA IMAMA TRI PITANJA…
  1.KOJA TURSKA SERIJA JE IMALA NAJVECU GLEDANOST NA DOMI?
  2.DA LI CE DOMA REPRIZIRATI STRASTI ORIJENTA?
  3.KOJA TELEVIZIJA IMA VECU GLEDANOST,RTL 2 ILI DOMA TV? :D
  MOLIM VAS ODGOVORITE, :D

  1. 1. Upravo Strasti Orijenta su imale najveću gledanost od dosad emitiranih turskih serija na Doma TV-u :)
   2. Repriza zasad nije u planu, no to će se možda s vremenom promijeniti; možda na ljeto kad je doba repriza..
   3. Čini mi se da ipak RTL2 vodi za nijansu, za možda 0,5 posto.

 4. Dragi moji,kada možemo očekivati početak emitiranja treće sezone “Vampirskih dnevnika” i ima li nekakve šanse da nam vratite “Strasti orijenta” u bilo kojem terminu?Sve naj naj u 2012. i budite nam i dalje dobri kao do sada!

  1. Draga Kristina,
   točan datum povratka Vampirskih dnevnika nije još utvrđen, no s obzirom da treća sezona u SAD-u završava krajem svibnja ove godine, prije toga otkup epizoda nije moguć. Međutim, prava za treću sezonu su otkupljena tako da nema brige – tijekom ove godine ćemo ih svakako gledati, samo je pitanje kada – već na ljeto ili tek na jesen… Sve najbolje i zahvaljujemo na pohvalama!

   Lijep pozdrav

 5. Ne slažem se s ovime ˝„Rebelde“, teen-sapunicom koja je svugdje u svijetu bila neviđeno popularna, osim u Hrvatskoj.˝ jer dok je serija bila prikazivana oko 18 h, a repriza idući dan u 10 h bilo je super jer kao što ste rekli „Rebelde˝ je teen-sapunica znači za školarce, a u tim terminima su je mogli pratiti svi školarci tj. oni koji idu prijepodne i poslijepodne u školu….a onda se kasnije sve raspalo jer je bio samo jedan termin i to ujutro oko 10 sati (bez rerize) što je jako loše utjecalo jer npr. ja idem jedan tjedan prijepodne u školu,a drugi poslijepodne pa mi je bilo glupo seriju pratiti svaki drugi tjedan, ali sam bila velika obožavateljica 1. sezone serije pa sam ipak uspjela gledati seriju na ˝OYO˝-u (iako i to nije bilo redovito jer nisu stavljane redovito epizode) i znam da je tako sa drugima jer sam često na Facebook stranici ˝Doma TV˝ viđala natpise da Vas se moli da vratite stari termin (u 18h i repriza u 10h) i također još uvijek postoji Facebook stranica sa nazivom ˝želimo natrag REBELDE u 18:15 sati na Doma tv programu˝ uz pomoće koje smo Vas molili da nam vratite ˝Rebelde˝ u stari termin, ali ništa :(
  eto to je moje mišljenje :)
  P.S.nemojte me uzeti za riječe za ova vremena koja sam napisala :D

  1. Draga Helena,
   “Rebelde” je svojedobno premještena sa 17:30 na jutarnji termin upravo zbog toga što nije uspjela dosegnuti očekivanu gledanost, a serija Inspektor Rex koja ju je zamijenila imala je gotovo dvostruko veću gledanost. Jasno je da “Rebelde” i RBD imaju mnoštvo fanova u Hrvatskoj, no nekoliko tisuća gledatelja zaista nije dovoljno. U ciljnoj skupini gledatelja od 10 do 17 godina neko je vrijeme imala zadovoljavajuću gledanost (kad je druga sezona dobila drugu šansu u terminu od 18:15 na Doma TV-u), no i to se za nekoliko mjeseci promijenilo te je ponovno premještena u jutarnji termin…

   Lijep pozdrav, čitaj nas i komentiraj i dalje :-)

 6. Sve ok i skoro sve pet ali mislim da bi bilo dobro reprizirati na Doma-tv do sada najbolju tursku seriju “Strasti orijenta” bez obzira na to što nije prošla ni godina dana od završetka prikazivanja.Ta serija je većinu nas ostavila bez riječi i u nadi da ćemo je ponovno ugledati na malim ekranima.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.