Simpsoni 20

Simpsoni – dvadeseta sezona

Humoristična serija koja se najdulje emitira u televizijskoj povijesti – kulturna je institucija. Pisana je inteligentno, humor joj je subverzivan i oduševljava svojim duhom.

Simpsoni 20
Simpsoni - premijera dvadesete sezone - od 1. veljače u 19:15 na HTV2

U povijesnoj 20. sezoni Simpsoni i dalje ismijavaju sami sebe i sve oko sebe.

Gostujuće zvijezde u posjetu Springfieldu u ovoj su sezoni Denis Leary, Brian Grazer, Robert Forster, Julia Louis-Dreyfus, autor križaljka Merl Reagle, Shohreh Aghdashloo, Mark Cuban i Marv Albert.
Simpsoni žive u gradiću Springfieldu. Homer je sigurnosni inspektor u tamošnjoj nuklearnoj elektrani. Marge pokušava održati mir u obitelji. Bart je nestašan desetogodišnjak. Osmogodišnja Lisa inteligentna je vegetarijanka koja svira saksofon, a djetešce Maggie emocije izražava pomoću dudice. Gledatelji su također zavoljeli bogat i ponekad osobenjački svijet ostalih stanovnika Springfielda.
Glas su Simpsonima i ostalim stanovnicima Springfielda dali Dan Castellaneta kao Homer, Krusty, djed, Barney, gradonačelnik Quimby i podvornik Willie; Julie Kavner je Marge, Patty i Selma; Nancy Cartwright je Bart, Nelson i Ralph Wiggum; Yeardley Smith je Lisa; Hank Azaria je Moe, Apu, šef policije Wiggum, profesor Frink, skupljač stripova i dr. Nick Riviera; te Harry Shearer kao g. Burns, Smithers, Ned Flanders, ravnatelj škole Skinner, velečasni Lovejoy i Kent Brockman.

U 2007. Simpsoni su proslavili dotad nezabilježen broj od 400 epizoda, a počeo se prikazivati i dugoočekivani cjelovečernji film.
Seriju vole i kritičari, a dobila je i mnoga priznanja, kao što je nagrada Peabody, 23 nagrade Emmy, 23 nagrade Annie, četiri nagrade Genesis, devet nagrada International Monitor i sedam nagrada Environmental Media. U Guinnessovoj knjizi rekorda upisana je kao najdulje emitirana animirana TV serija u prime time terminu, te TV serija s najviše gostujućih zvijezda. Homer Simpson prepoznat je kao pop ikona, a njegov uzvik negodovanja “D’oh!” ušao je kao službena riječ u rječnik Oxford English Dictionary. Simpsoni imaju i zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih. Serija je obarala rekorde i u maloprodaji, kao najbolje prodavani TV proizvod u DVD formatu u povijesti.

Simpsoni, koje je kreirao karikaturist Matt Groening, prvi su se put pojavili 1987. kao serija kratkih filmova od 30 sekunda. Groening ih je proizveo za seriju The Tracy Ullman Show. Prvi takav film prikazan je 19. travnja 1987., u trećem tjednu prikazivanja ove prime time serije. Vrlo brzo Simpsoni dobivaju vlastitu seriju, s posebnom božićnom premijerom u trajanju od pola sata 17. prosinca 1989., a od 14. siječnja 1990. s redovitim prikazivanjem.

Simpsoni su proizvod kuće Gracie Films, u suradnji s 20th Century Fox Television. Izvršni su producenti James L. Brooks, Matt Groening i Al Jean. Animaciju radi tvrtka Film Roman.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.