U davna vremena

Jednom davno (Once Upon a Time)

I živjeli su sretno do kraja života… Ili su bar tako svi mislili.

Jednom davno
Jednom davno - nova serija od 5. ožujka u 20:55 sati na FoxLife

Emma Swan (Jennifer Morrison) zna se brinuti za sebe. Ona ima 28 godina i plaća jamčevine svojim klijentima. Bila je prepuštena samoj sebi od najranijih dana. No kad je Henry (Jared Gilmore), sin kojeg je davno dala na posvajanje, pronađe, sve se promijeni. Henry sada ima deset godina i očajnički mu treba Emmina pomoć. On vjeruje da Emma zapravo dolazi iz alternativnog svijeta i da je ona izgubljena kći Snjeguljice (Ginnifer Goodwin) i Princa (Josh Dallas). Prema njegovoj knjizi bajka, poslali su je od kuće kako bi je zaštitili od kletve zle kraljice (Lana Parrilla), kletve koja je zauvijek zatočila likove iz svijeta bajke, zamrznula ih u vremenu i dovela u naš moderni svijet.

‘Once upon a time’ najveća je ABC-jeva premijera u zadnjih pet godina – prvu epizodu gledalo je gotovo 13 milijuna gledatelja u SAD-u!

Mary Margaret / Snjeguljica (Ginnifer Goodwin)
Upoznajte Mary Margaret. Ona je dobrostiva i emotivna osnovnoškolska učiteljica u Storybrookeu u državi Maine. Iako naizgled neustrašiva, katkad se čini da skriva da je veoma usamljena. Među njezinim je učenicima i desetogodišnji Henry. Kada Mary Margaret prepozna Henryjevu osobnu nesreću, daje mu knjigu bajki s namjerom da u njega usadi nadu u gradu u kojem je nada često nedostižna. Henry guta priče u knjizi i postaje opsjednut idejom da knjiga opisuje stvarne likove i događaje. Taj je jednostavni čin darivanja knjige pokrenuo lančanu reakciju koja će promijeniti Storybrooke i živote svih koji u njemu žive.

Emma Swan (Jennifer Morrison)
Emma Swan je 28-godišnja privatna detektivka iz Bostona u lovu na prekršitelje uvjetne slobode. Iako jaka i samopouzdana, još se ne osjeća dobro u svojoj koži. Napuštena pri rođenju, odrasla je kod udomitelja. Naučila je oslanjati se samo na sebe ne dopuštajući da joj itko priđe dovoljno blizu da bi je mogao iznevjeriti. Posebno joj je zadovoljstvo nasamariti zločince te ih dovući natrag u zatvor. Zatrudnjela je s 18 godina, no znajući da nije u poziciji podizati dijete i želeći mu dati najbolju moguću priliku, odlučila ga je dati na posvajanje. No kada Henry, njezin sada desetogodišnji biološki sin, pobjegne od kuće i potraži je u Bostonu, Emma pristane odvesti ga natrag u Storybrooke. Tijekom vožnje Henry joj ispriča naoko nevjerojatnu priču: svi su u Storybrookeu likovi iz bajke koje je zla kraljica zarobila u vremenu i koji se ne sjećaju tko su doista. Vjeruje da je Emma davno izgubljena kći Snjeguljice i Princa na bijelom konju i da je njezina sudbina osloboditi začarane stanovnike Storybrookea. Naravno, Emma u to ne vjeruje. Ona je skeptik s nevjerojatnim darom i „supermoći“ prepoznavanja laži. Ali Henry je posve uvjeren u ono što govori. Kada Emma vrati Henryja Regini, njegovoj posvojiteljici, Regina govori Emmi da je vrijeme da napusti grad i Henryjev život. Emma zna da ne pripada u Storybrooke, ali nešto u vezi s Reginom u njoj budi sumnju… Od trenutka kada je odlučila ostati počinju se događati čudne i tajanstvene stvari.

G. Gold / Cvilidreta (Robert Carlyle)
Gotovo svaki gradić ima bogatoga stanovnika čiji utjecaj ne poznaje granice. U Storybrookeu je to gospodin Gold. Od nekretnina do politike, pa čak i osobnih života svojih susjeda, Goldovo znanje i utjecaj gotovo su beskonačni. Ustvari, toliko je upleten u zbivanja u gradu da to već postaje jezivo. Prema riječima vlasnice mjesnog hotelčića Gold “posjeduje” grad. Građani Storybrookea zapravo se više boje njega nego Regine. Gold također posjeduje lokalnu zalagaonicu kojom i upravlja i u kojoj provodi većinu svoga dana procjenjujući razne predmete koje je skupio tijekom godina i sklapajući dogovore sa stanovnicima grada. Uvijek smiren i kozmopolitski odjeven, gospodin Gold odiše samopouzdanjem koje proizlazi iz spoznaje da je gospodar svega oko sebe. No koliko je to zapravo istina?

Regina / Zla kraljica (Lana Parrilla)
Regina je gradonačelnica Storybrookea i Henryjeva posvojiteljica. To je odgovornost koju sama snosi bez ičije pomoći otkako je posvojila Henryja kao novorođenče. Unatoč zahtjevima svoga posla Regina je iznimno pažljiva majka. No s vremena na vrijeme ponaša se pomalo prezaštitnički, osobito kada susretne Emmu, Henryjevu biološku majku, s kojom se ne trudi biti korektna. Nakon Emmina dolaska u Storybrooke Regina osjeća stvarnu prijetnju svom odnosu s Henryjem i odmah poduzima sve što može da Emmu istjera iz grada. Ništa nije previše drastično za Reginu koja je u stanju mobilizirati cjelokupno stanovništvo Storybrookea da bi maltretirali Emmu tijekom njezina boravka. Regina nastoji ostati mirna i pribrana, ali postoji i njezina tamna strana ispod prividno savršene vanjštine. Možda zbog toga što je ona u zemlji bajki zla kraljica.

Henry Mills (Jared Gilmore)
Henry je povučeni desetogodišnjak koji vjeruje da su stanovnici Storybrookea likovi iz njegove knjige bajki, zarobljeni u stvarnom svijetu prokletstvom zle kraljice. Također, smatra da je njegova posvojiteljica Regina zapravo ta ista zla kraljica. S obzirom na to da je posvojen odmah po rođenju, Henry ne zna tko su mu biološki roditelji sve dok u Bostonu, u nastojanju da razbije prokletstvo, ne pronađe svoju biološku majku Emmu. Na putu za Storybrooke objašnjava joj da je ona njihova jedina nada da se stvari vrate na staro. Bujne mašte i snažne odlučnosti, sklon je ignorirati savjete odraslih oko sebe. Usprkos Emminu skepticizmu Henryjevo je vjerovanje u prokletstvo nepokolebljivo. Iako malo tvrdoglav, Henry je doista toplo i obzirno biće. Ne želi da se Emma osjećaja krivom što ga je dala na posvajanje jer zna da je samo željela da ima bolji život nego što je imala ona. Zato je moli da ostane.

G. Nepoznati / Princ na bijelom konju (Josh Dallas)
Najtajanstveniji stanovnik Storybrookea, g. Nepoznati, čini se kao da oduvijek leži u komi u općoj bolnici Storybrookea. Iz dana u dan Mary Margaret volontira u bolnici brinući se o njemu i mijenjajući cvijeće pokraj njegova uzglavlja, potpuno nesvjesna njihove romantične povezanosti. Nitko ne zna tko je on, što mu se dogodilo ni hoće li se ikada probuditi. No Henry sluti tko bi on mogao biti…

Archie Hopper / Cvrčak (Raphael Sbarge)
Archie, ekscentričan i načitan vlasnik dalmatinca koji nikamo ne ide bez svoga prepoznatljivog kišobrana, storibruški je psihijatar. U posljednje vrijeme liječi Henryja, pacijenta do kojega mu je očito mnogo stalo. On je blag i iskren, a na Emminu prisutnost u Storybrookeu i Henryjevu životu gleda blagonaklono. Iako je Archie očigledno čovjek zdrava razuma, čini se da Regina ipak nekako upravlja njegovim odlukama.

4 misli o “Jednom davno (Once Upon a Time)”

    1. Kako piše ispod fotografije, seriju Jednom davno možete pratiti ponedjeljkom u 20:55h na kabelskom kanalu FoxLife.

      Lijep pozdrav

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.