Sulejman Veličanstveni

Sulejman Veličanstveni (Muhtesem Yuzyil)

Vladao je svijetom, a ljubav je vladala njime.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni – nova hit serija u 48 epizoda od 27.8. u 20:00 sati na RTL Televiziji

Nakon smrti oca Selima I. 1520., mladi Sulejman (Halit Ergenc) preuzima vlast nad očevom ostavštinom. Dan kada će postati deseti sultan Osmanskog carstva Sulejman je čekao dvadeset i šest godina, ne znajući da će u svojoj 46 godina dugoj vladavini izgraditi najsnažnije, nepobjedivo i još veće carstvo nego što je bilo ono Aleksandra Makedonskog, kao ni da će ga budućnost slaviti kao Veličanstvenog. Od sad će najraskošnija palača Topkapi biti njegov dom, u kojem će živjeti s najvažnijim ženama svog života, svojom majkom (Nebahat Çehre), sestrom Hatidže (Selma Ergec) i suprugom Mahidevran (Nur Fettahoğlu), s kojom ima sina prestolonasljednika, te najboljim prijateljem koji ga cijeni i poštuje još iz djetinjstva, Ibrahimom (Okan Yalabık), a kojeg je upravo imenovao velikim vezirom. U palaču dolazi i mlada Aleksandra (Meryem Uzerli), kćer ukrajinskog ortodoksnog svećenika koju su osmanlije zatočile tijekom posljednjeg osvajačkog pohoda. Iako se ispočetka protivila zatočeništvu u carskom haremu i odbijala poslušnost ostalih djevojaka, pa čak i sultanovoj majci, Aleksandra će brzo shvatiti da će se izvući iz pakla samo ako osvoji Sulejmanovo srce. Kako bi zadobila njegovu pažnju, Aleksandra odluči iskoristiti svaki trenutak u njegovoj prisutnosti. Njezinoj ljepoti, šarmu i neizmjernoj snazi nije bilo premca pa Sulejmanu nije trebalo dugo da ga ova crvenokosa ljepotica očara i da je pozove u svoje tajne odaje…

Kako je vrijeme prolazilo, ljubav između Sulejmana i Aleksandre postala je dio povijesti. S vremenom je Aleksandra rodila Sulejmanu sina, postala njegova žena i time dobila novo ime, Hurem. Dok je Sulejman vladao carstvom, njegova velika strast prema Hurem njoj je donijela težak položaj u palači, prisiljavajući je da se svakodnevno bori za vlast s njegovom majkom i Mahidevran.

Serija „Sulejman Veličanstveni“ prikazat će najraskošnije doba turske povijesti u kojem će se borbe, intrige, igra ambicija, ali i odnosi između muškaraca i žena sudarati i stvarati nevjerojatnu ljubavnu priču inspiriranu povijesnim događajima. U sam početak stvaranja ovog iznimno kompleksnog projekta bilo je uključeno više od 50 stručnjaka na području filmske produkcije, a samo u gradnju najvećeg filmskog seta, kreiranje uvjerljivih kostima i nabavu specijalnih digitalnih filmskih kamera utrošeno je vrtoglavih 3,5 milijuna dolara, zbog čega je serija „Sulejman Veličanstveni“ dobila titulu najskupljeg projekta u povijesti turske televizijske produkcije. S obzirom da na već postojećim, autentičnim lokacijama u Istanbulu nije bilo dopušteno snimati, produkcija je bila primorana sagraditi vjernu repliku Topkapi palače, koja je skoro 400 godina bila administrativni centar Osmanskog carstva, za što se bilo izdvojilo skoro 2 milijuna dolara. Raskošna scenografija, velike scene borba u kojima je sudjelovalo preko 500 statista i fascinantni digitalni efekti samo su dio onoga što će se moći vidjeti na malim ekranima.

Sulejman Veličanstveni

U naslovnoj ulozi izvanredno se snašao glumac Halit Ergenç, kojeg se svi sjećamo kao zavodnika Onura iz serije „1001 noć“. Nedvojbeno je da ga je uloga sultana Sulejmana još više proslavila jer se serija trenutno prikazuje u više od 44 zemlje diljem svijeta, dok su njih još dvadesetak otkupile prava za emitiranje. Osim njega, pažnju publike privlači i zanosna glumica njemačkog podrijetla, Meryem Uzerli, koja tumači lik Aleksandre, odnosno Hurem, a koja je upravo zbog svojeg lošijeg turskog izgovora, ali i karizme, dobila ulogu najvažnije sultanove žene, njegove pjesničke muze i majke petero njegove djece. Uz nju, prvi put ćemo upoznati glumca Okana Yalabika, koji je dosad glumio u dvadesetak filmskih i serijskih turskih projekata, ali će definitivno ostati zapamćen po posljednjoj ulozi, Ibrahima. Uloga sultanove majke pripala je značajnoj turskoj glumici, Nebahat Çehre, koja je u pedeset godina dugoj karijeri ostvarila blizu 80-tak uloga i u kojoj Hrvati prepoznaju lik Firdevs iz serije „Strasti orijenta“, dok sestru Hatidže utjelovljuje još jedna poznata glumica, Selma Ergec, koju smo pratili u seriji „Asi“.

Unatoč kontroverzi i nezapamćenim pritužbama protiv emitiranja serije u Turskoj i široj regiji, ponajviše zbog predstavljanja lika Sulejmana kao čovjeka koji se zabavlja s haremskim djevojkama i ispija alkohol, gledanost je svakom epizodom dostizala nove rekorde! Seriju svakodnevno gleda preko 55% Turaka, a u Srbiji je prosječno prati između 1,9 i 2,2 milijuna gledatelja, a emitira se i u Makedoniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Maroku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a uskoro i u Njemačkoj, Francuskoj i Bosni i Hercegovini. Osim iznimno visoke gledanosti u svim zemljama u kojima se prikazuje, seriju „Sulejman Veličanstveni“ je nagradila i struka. Tako je u travnju ove godine serija osvojila još četiri kipića na ovogodišnjoj dodijeli nagrada Antalya Television Awards (pandan američkoj nagradi Emmy), od kojih je i ona najvrjednija – za najbolju dramsku seriju, sakupivši ih tako preko tridesetak u samo dvije sezone prikazivanja.

„Sulejman Veličanstveni“ je serija o kojoj se u posljednje vrijeme najviše priča, a čija raskošnost i duh orijenta ostavljaju brojne gledatelje bez daha. Stoga budite uz RTL Televiziju u ponedjeljak, 27. kolovoza od 20 sati, i pripremite se za nezaboravan doživljaj koji donosi hrvatska premijera ove najintrigantnije serije ikad.

2 misli o “Sulejman Veličanstveni (Muhtesem Yuzyil)”

  1. Malo povijesti, ali puno različito iskazane LJUBAVI i ODANOSTI. Pa zar nam to svima ne fali.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.