Provjereno – šesta sezona

Stotinu priča i u šestoj sezoni gledat ćemo u samo jednoj emisiji. PROVJERENO.

Provjereno tim
Provjereno – nova, 6. sezona od 30. kolovoza četvrtkom u 22:25h na Novoj TV

U pet godina emitiranja ekipa Provjerenog prešla je više od 119 tisuća kilometara, obradila 984 teme, promijenila 299 života, razbila 95 mitova i istražila 62 fenomena, u više od dvjesto emisija pripremljenih od strane šest novinara u pet godina koliko je četvrtkom zajedno s hrvatskim gledateljima. I u šestoj sezoni svi oni mogu računati na vrhunske istraživačke teme pod geslom ‘stotinu priča, jedna emisija’.

Na čelu s urednicom i voditeljicom Ivanom Paradžiković, “Provjereno” je okupilo sjajan novinarski tim kojeg čine Ana Blažević, Danka Derifaj, Mato Barišić, Ivan Skorin, Ema Branica i Maja Medaković. Istraživačke priče i vrhunske reportaže koje su nagrađene Velebitskom degenijom i nagradom Marija Jurić Zagorka (Danka Derifaj) te emitirane na CNN-u (Ana Blažević) uz svestranost novinara garancija su otkrivanja pozadine društvenih problema i brojnih zanimljivosti. Novinari ‘Provjerenog’ redovito sudjeluju kao gosti na tribinama i stručnim predavanjima, a njihove reportaže i prilozi koriste se u brojne edukativne svrhe na fakultetima, ministarstvima i muzejima.

U novoj sezoni pratit ćemo između ostalog sljedeće priče:

Suša – Plodnog tla svakim danom biva sve manje, dio se betonizira, dio postaje neupotrebljiv zbog neracionalnog korištenja u poljoprivredi, a i sve su češći problemi sa sušom. U vrijeme najave poskupljenja hrane, Provjereno je posjetili klimatologe i stručnjake za poljoprivredu te doznalo što se to događa s plodnim tlom. Saznat ćemo koje znakove nam Zemlja daje kako bi napokon shvatili da se nešto mora promijeniti.

Obrezivanje djevojčica – Poznato je obrezivanje dječaka kao tradicija karakteristična za nekoliko religija. Ali u Africi već nekoliko desetljeća postoji i obrezivanje djevojčica. To je zapravo vrlo bolno i traumatično iskustvo koje nema nikakvo znanstveno ili higijensko uporište. U Njemačkoj je ekipa Provjerenog razgovarala s nekoliko žena koje su to iskustvo prošle, ali i s teolozima koji su objasnili svoj način viđenja ovog događaja.

Srebro – Stoljećima se zna da srebro ima baktericidno djelovanje. No kako ono djeluje na stanice u ljudskom organizmu i što se sve prodaje pod otopinom srebra? Odgovore na ova pitanja novinari su odlučili potražiti kod stručnjaka, ali i ljudi koji su ”čudotvornu” otopinu isprobali. No saznali su da niti jedan pripravak na bazi srebra nije registriran u ministarstvu zdravlja.

Maslinovo ulje – Koristimo li uistinu prava ekstradjevičanska maslinova ulja? Provjereno je zanimalo kakva je kvaliteta takvih ulja s polica trgovina i što zapravo znači ekstradjevičansko. Zato su nekoliko primjeraka odnijeli na kušanje, a nakon toga i u laboratorij na testiranje. Saznajte u novoj sezoni kakvi su rezultati.

O mladoj Turkinji Basak Sahin Duman ekipa Provjerenog snimila je reportažu početkom srpnja. Ona je tada bila u pritvoru u Remetincu čekajući odluku o izručenju u Tursku, u kojoj je bila osuđena zbog terorizma. No, Hrvatska je odbila izručiti je i ona je danas na slobodi. Provjereno nastavlja pratiti priču- u Turskoj će razgovarati s obitelji djeteta koje je također zatvoreno na temelju kršenja istog zakona, ali i s osuđenim novinarima.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.