Sinovi i očevi

Sinovi i očevi – propušteno vrijeme

Još jedan dokumentarni serijal nastao u koprodukciji šest europskih javnih televizija stiže na HTV!

Sinovi i očevi
Sinovi i očevi – propušteno vrijeme, dokumentarna serija – od 3. rujna u 16 sati na HTV1

U sedam polusatnih epizoda prati mladiće u ranim dvadesetim koji su odrastali bez očeva, a ta im je činjenica postala opterećenje i svojevrsna opsesija. Svi oni žele otkriti svoje korijene i razloge zašto su ih očevi napustili, ili nisu za njih pokazivali zanimanje, ili su, pak, u međunacionalnim sukobima stradali.

Potresne, intimne priče otkrivaju neobične sudbine: današnji zastupnik švedskog parlamenta pokušava stupiti u kontakt s roditeljima muđahedinima, Nizozemac surinamskog podrijetla odlučuje se suočiti s ocem nakon više od 20 godina, Belgijanac odlazi u Ruandu upoznati očevu obitelj, a naš Mario Bobinec kreće u uzbudljivu potragu za identitetom.

„Sinovi i očevi – propušteno vrijeme“ Eurovizijska su koprodukcija javnih televizija Nizozemske, Švedske, Belgije, Španjolske, Italije i Hrvatske. Tako će naš dokumentarac biti emitiran ne samo na HTV-u, već će ga vidjeti gledatelji svih koprodukcijskih partnera u šest europskih zemalja, a zanimljivo je da ga je režirao jedan od naših najnagrađivanijih redatelja ovogodišnjeg festivala u Puli – Damir Čučić.

3. rujna – Hrvatska
Mario Bobinec je sam na svijetu iako je u životu imao nekoliko obitelji. Ona biološka ga je napustila, na neki način to se dogodilo i s posvojiteljima, a gotovo svaka institucija koja se uhvatila Marijeva “slučaja” napravila je poneku pogrešku.

Bez doma, bez posla, bez mjesta kojem pripada, Mario želi upoznati svoju biološku obitelj, posebno pronaći oca. Prema dokumentima, otac mu se vodi kao nepoznat i Mario zapravo ne zna odakle krenuti. Pomoći bi mu mogao Branko Lazarević. Bivši policajac dugi se niz godina bavi novinarstvom i to gotovo isključivo potragama, pa mu se Marijeva priča čini zanimljivom.

Mario i Branko kreću na uzbudljivo i emotivno putovanje, putovanje Marijeva života. Njihova misija da otkriju istinu koja se skriva iza seoskih priča i nagađanja te Marijeva mutna sjećanja iz ranog djetinstva odvest će ih po cijeloj zemlji. Priča o Marijevoj prošlosti ima neočekivane obrate, a on sam nije siguran hoće li mu se otkrića svidjeti…

4. rujna – Belgija, VRT
Osamnaestogodišnji Will Kabera iz Belgije izbjeglica je iz Ruande. Jedan od najtežih genocida suvremenog doba dogodio se 1994. Willy je tada imao godinu dana. Putovanje kroz nekoliko afričkih zemalja bilo je kobno za njegova oca, pa majka sama, s dvojicom sinova na kraju završava u Belgiji.

Danas je Willy pasionirani nogometaš i student u gradiću Dendermonde. On je i glava obitelji, a otac mu iz dana u dan sve više nedostaje. S majkom o njemu govori rijetko i malo – njoj je tema prebolna. Zbog toga Willy odluči otići u Ruandu, naći očevu obitelj i otkriti kakav je on zapravo bio čovjek.

Emotivni susret s obitelji u Kigali i očevu rodnom selu Gatonde otkriva sve strahote afričkoga rata, a saznanja duboko potresaju Willija…

5. rujna – Nizozemska (Karibi), NTR
Bez oca koji je ponosan na sina i koji će reći što je pravo, što je krivo. Bez podrške, bez ljubavi, bez sigurnosti. Zašto neki očevi odlučuju ne brinuti o svojim sinovima, na to pitanje pokušava odgovoriti nizozemska epizoda Sinova i očeva – propušteno vrijeme. Wensly Francisco ima 30 godina.

Rođen je na otoku Curaçao, na Karibima. Otac ga je napustio kada su mu bile dvije godine, a majka tada odlazi u Nizozemsku. Cijeli život Wensly zapravo žali za ocem te iz perspektive svoje nove obitelji odlučuje poduzeti veliki korak; uputiti se natrag na Karibe i suočiti se s ocem. No, je li spreman na bolno iskustvo?

6. rujna – Švedska, UR
Hanif Bali ima samo 24 godine, a već je zastupnik konzervativne stranke u švedskom parlamentu. Rođen u Iranu u Švedsku je stigao sam, kada su mu bile tri godine. Njegovi iračko-iranski roditelji u to su vrijeme pripadali gerili, radikalnim mudžahedinima. Hanif je odrastao bez roditelja u različitim švedskim obiteljima i sirotištima.

S vremenom naučio je nositi se s osjećajima tuge, bijesa i napuštenosti. I otišao u drugu krajnost: fokusirao se na uspjeh. Danas je uspješan političar pomalo zdvojan želi li stupiti u kontakt s roditeljima nakon 20 godina stanke. Pa ipak, nedavni i potpuno neočekivan očev poziv iz Iraka osvježio je sjećanja, a emocije su navrle…

7. rujna – Barcelona, TV3

Fredy Olivares je prije dvije godine iz Perua doselio u Barcelonu kamo je poveo i svoju strast za uličnim grafitima i muralima. Odrastao bez oca i majku je zapravo malo viđao, ona je radila, a Fredija je odgajala baka. Niti ona, niti majka nikada nisu bile raspoložene za razgovor o Fredijevu ocu.

On mu ne zna prezime, nikada nije vidio niti jednu njegovu fotografiju. Dijete “ljubavi za jednu noć” danas ima dobar odnos s majkom, ali spreman ga je staviti na kušnju.

Fredy želi odgovore na svoja pitanja i misli da s napunjenom 21 godinom danas na to ima pravo…

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.