Mentalist s04

Mentalist – četvrta sezona

Nakon osvete, što preostaje?

Mentalist s04
Mentalist – četvrta sezona, od 12. rujna srijedom u 22 sata na RTL Televiziji

Veliko finale treće sezone donijelo je Patricku Janu (Simon Baker), savjetniku Istražnog ureda Kalifornije – CBI-a, obračun s Redom Johnom, bezosjećajnim ubojicom njegove supruge i kćeri, i toliko željenu osvetu. No može li osveta pružiti utjehu Janeu? I ako može, hoće li prestanak mržnje i ubojstvo ponuditi temelj za novi početak?

No prije svega, u premijeri četvrte sezone, u epizodi koja se nastavlja svega nekoliko dana nakon događaja finala treće sezone, Jane se nalazi u zatvoru zbog ubojstva Reda Johna (Bradley Whitford) te mora dokazati da je osoba koju je ubio zaista bio zločinac za kojim je tako dugo tragao. I Lisbon (Robin Tunney) je u neprilici. Nije uspjela obuzdati Janeovo ponašanje, pa su ona i čitav odjel kažnjeni suspenzijom, a njezini ljudi raspoređeni na druge zadatke. Ubrzo novi CBI agent, Ray Haffner, dolazi na čelo odjela, dok Jane pokušava okupiti stari tim.

I u četvrtoj sezoni dinamika i odnosi unutar CBI-a, koji čine dobro znani likovi iz prijašnjih sezona – Teresa Lisbon (Robin Tunney), agenti Kimball Cho (Tim Kang), Wayne Rigsby (Owain Yeoman) i Grace Van Pelt (Amanda Righetti) te Jane, scenaristi su odradili s puno pažnje i truda. Pa će tako Lisbon i Jane postati iskreniji jedno prema drugom, Grace je, nakon izdaje i smrti svog zaručnika, razdražljiva i tim će imati mnogo problema u kontroli njezinog ponašanja, dok će Cho and Rigsby odahnuti te, za promjenu, imati zadovoljstvo promatrati Jane kako manipulira i iskorištava neki drugi tim i njihovog vođu.

Prvu epizodu „Scarlett Ribbons“ nove sezone serije, koja je primila nagradu američke publike za najbolju televizijsku dramsku seriju, u Americi, tj. na CBS-u, pratilo je 13,6 milijuna gledatelja. Odlični rezultati gledanosti pokazuju da se iznimno zanimanje i popularnost modernog Sherlocka Holmesa, kako ga sam autor serije Bruno Heller proziva, koji u rješavanju zločina koristi razvijene vještine primjećivanja, zaključivanja i umne manipulacije, nastavilo i u novoj sezoni.

Mentalist

Kao što smo spomenuli, glumački tim, na čelu s karizmatičnim i šarmantnim Simonom Bakerom, koji je za ulogu Patricka Janea nominiran u kategoriji najboljeg glavnog glumca na dodjelama Emmyja 2009. te na Zlatnom globusu 2010, ostao je isti – Robin Tunney, u ulozi narednice Lisbon, agenti Kimball Cho (Tim Kang), Wayne Rigsby (Owain Yeoman) i Grace Van Pelt (Amanda Righetti- „Grad uragana“ i „CSI“). Upečatljivog Simona Bakera, kojeg gledamo u ulozi nepredvidljivog i samodovoljnog mentalista, slavu je stekao serijom „Cijena savjesti“, ali ga pamtimo i po ulogama u hitovima „Vrag nosi Pradu“ te „L.A. povjerljivo“. Iako često uspoređivan s preminulim Heathom Ledgerom, Simon Baker jedinstven je u svom nastupu i omiljen, pogotovo među ženskom publikom.

U gostujućim ulogama četvrte sezone pojavljuju se prelijepa Morena Baccarin („Firelfly“, „V“), glumačka legenda Malcom McDowell, David Paymer, Ray Wise („Twin Peaks“), Emmanuelle Chriqui, Pruit Taylor Vince, Eric Winter i drugi. Podsjetimo da je autor serije čovjek koji stoji iza iznimne TV serije „Stari Rim“ (Rome), Bruno Heller.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.