HRT 3 s emitiranjem počinje 15. rujna!

Hrvatska radio-televizija od 15. rujna započinje emitiranje Trećeg programa.

Tijekom prvog vikenda, 15. i 16. rujna, na HRT 3 za gledatelje je pripremljen atraktivan filmski maraton, a od ponedjeljka, 17. rujna, emitirat će se redoviti program od 9 sati ujutro do 1 sat iza ponoći — saznajemo iz Pressa HTV-a, koji će nam uskoro dostaviti i raspored Trećeg programa, s izborom najava i fotomaterijala.

Na Trećem programu, kako saznajemo, gledatelji će moći pratiti izbor najkvalitetnijih emisija iz produkcije HRT-a: dramskih, dokumentarnih, znanstvenih emisija i serija, emisija iz kulture, programa za djecu i mlade, kao i neke od umjetnički najvrjednijih igranih filmova i serija klasične i recentne svjetske produkcije.

Sa službenih web-stranica HRT-a prenosimo:

Misija HRT 3 je ponuditi se kao mjesto interakcije kulturno-umjetničkog i znanstvenog života i najšire javnosti. Isto tako, otvoriti televizijski prostor najvažnijim kulturnim, znanstvenim i obrazovnim institucijama; umjetnicima, književnicima, znanstvenicima, filmašima, ukratko javnosti. Ponuditi gledateljima program kakav im ne nudi nijedna druga medijska institucija u Hrvatskoj izuzev Trećeg programa Hrvatskog radija.

Sve to bit će ponuđeno gledateljima:

– novim vizualnim identitetom, drugačijim od HRT 1 i HRT 2
– drugačijim programom
– novom središnjom emisijom u terminu između 21 i 22 sata
– novim voditeljima u novim emisijama
– ne repriziranjem programskih sadržaja s HRT 1 i HRT 2 na HRT 3
– umjetnički najvrjednijim filmovima i serijama u „prime time“ terminima

Programski sadržaji

Jedna od središnjih emisija novog programa HRT 3 bit će talk show u kojem će gostovati najvažniji umjetnici, znanstvenici, glazbenici i drugi. U emisiji će se informativno, studiozno i zanimljivo, kroz razgovor, priloge i inserte te eventualno kratke filmove, predstaviti gosti i njihova djela. Emisija je središnji dio večernjeg programa HRT 3, prostor interakcije kulturne i znanstvene javnosti, njezinih vodećih institucija i publike.

Teme će biti vezane uz neki aktualan povod: otvorenje izložbe, filmska premijera, gostovanja svjetskih umjetnika i znanstvenika itd. Emisija će se emitirati iz studija od ponedjeljka do četvrtka, a petkom u istom terminu emitirat će se talk-show „Peti dan“, u posljednjoj poznatoj postavi na čelu s Ankicom Čakardić.

Na novi program HRT 3 premjestit će se nekoliko emisija s HRT 1 i HRT 2. Riječ je o već postojećim emisijama „Posebni dodaci“, „Vrijeme je za jazz“ i „Peti dan“ te novim emisijama „Filmomat“ i „Animatik“.

Također, emitirat će se hrvatske dramske serije, televizijski filmovi i televizijske drame snimljeni u produkciji HRT-a. Emitirat će se ciklusi dokumentarnih filmova od kojih su neki već dijelom emitirani na HRT +.

U jutarnjim terminima, nakon završetka dječjeg programa na HRT 2, ili u popodnevnim terminima, reprizirat će se antologijski i obrazovno vrijedni programi nastali unutar nekadašnjeg školskog programa. Tijekom vikenda prikazivat će se atraktivni i vrijedni dokumentarni filmovi, putopisi itd.

Strani program na HRT 3

HRT 3 neće biti mjesto za reprize sadržaja s Prvog i Drugog programa. Emitirat će se isključivo strani filmovi i serije najviše umjetničke vrijednosti, klasične i recentne produkcije. Prvih mjeseci na HRT 3 tako će se prikazati ciklusi Charlesa Chaplina, Akira Kurosawe, Franka Capre, Vala Lewtona te suvremenog rumunjskog i južnokorejskog filma.

Na HRT 3 prikazivat će se i najbolje serije u povijesti, bilo da je riječ o antologijskim serijalima kao što su Fassbinderov Berlin Alexanderplatz i Dekalog K. Kieszlowskog ili recentnim produkcijama poput danskog remek-djela Forbrydelsen, po sudu mnogih jedne od najboljih suvremenih svjetskih serija.

Također, u maratonima vikendom reprizirat će se i možda ponajbolja američka serija svih vremena – Žica.

5 misli o “HRT 3 s emitiranjem počinje 15. rujna!”

  1. Na ovo ćeš sigurno dobiti odgovor da je to u nadležnosti Odasiljaca i veza. Mi u digitalnom dobu, a jos uvijek na 4:3. Ali barem imamo taj osjećaj antiknosti.

 1. Molom Vas, samo nemojte puštati turske i španjolske sapunice, jer to je prestrašno!!! Bilo koji proggram da upalim uvjek je neka od tih serija, zar nepostoji više neka normalna serija, film ili dokumentarni film??

  1. Poštovana,
   s HTV-a poručuju kako na Trećem programu neće emitirati sapunice. Uskoro ćemo objaviti što će se sve emitirati, stoga nas pratite i dalje.

   Lijep pozdrav

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.