Večeras u Sulejmanu: udaje se kalfa Nigar!

21.11.2012

TV najave


U večerašnjoj epizodi dvor će se pripremati za vjenčanje kalfe Nigar i Matrakčija!

kalfa Nigar vjenčanje

Tijekom ceremonije pripremanja mladenke za ulazak u bračnu luku, jedna od mnogih dvorskih sluškinja otpjevat će poznatu pjesmu „Sejdafu majka buđaše“ koja će rasplakati kalfu Nigar.

Dvorske žene pripremaju se za vjenčanje kalfe Nigar za najučenijeg čovjeka na dvoru, Nasuh-efendiju Matrakčija! Cijela ceremonija pripreme mladenke, koja je za ulazak u bračnu luku odjenula tradicionalnu crvenu haljinu s velom preko glave, bit će popraćena veseljem i plesom. No, jedna će pjesma uspjeti rastužiti svaku ženu i djevojku na dvoru, a pogotovo Nigar koja se ionako ne želi udati jer je zaljubljena u oženjenog muškarca, Ibrahim-pašu. Riječ je o poznatoj sevdalinki „Sejdefu majka buđaše“ koju će otpjevati iznimno cijenjena turska pjevačica podrijetlom s Kosova, Suzan Kardes, i to na izvornom jeziku.

S obzirom da je na dvoru i u haremu Sulejmana Veličanstvenog živjelo stotine žena različite vjere, nacionalnosti i boje kože, ali i činjenice da lik kalfe Nigar tumači makedonska glumica Filiz Ahmet, nikog neće začuditi ovaj odabir pjesme, koja je najvjerojatnije nastala na području Bosne i Hercegovine, te se potom, kao i mnoge druge sevdalinke, trgovačkim putevima i karavanama proširila i u druge krajeve, pa tako i do Crne Gore i Makedonije.

Sultanova majka odobrila je udaju kalfe Nigar za Matrakčija, smatrajući da Nigar ne smije ostati usidjelica poput ostali sluškinja na dvoru, koje će služiti sultanije do svoje starosti… Za to vrijeme, muškarci slave Matrakčijevo vjenčanje u kavani. U novoj epizodi “Sulejmana Veličanstvenog”, koja je na rasporedu u 21 sat na RTL Televiziji, doznat ćemo kako je prošla prva noć novog bračnog para!

Zanimljivo je da će se večeras u seriji čuti poznata sevdalinka “Sejdefu majka buđaše” koju će na izvornom jeziku izvesti turska pjevačica podrijetlom s Kosova, Suzan Kardes.

Sejdefu majka buđase
Sejdefu majka buđase
ustani kćeri moja, Sejdefo
ustani kćeri moja, Sejdefo

Zar misliš majko
zar misliš majko
te ja spim
ja ti se mlada s dušom dijelim

Zovi mi majko komšije
zovi mi majko komšije
i prvo moje gledanje
i prvo moje gledanje

Sto smo se majko gledali
sto smo se majko gledali
u sajku lađu na more
u sajku lađu na more

Sejdefa je, naime, početkom trećeg desetljeća prošlog stoljeća brojne mladiće očaravala ljepotom. Na njezinu žalost, ali i žalost cijele njene obitelji, umjesto vjenčanja, zadesila ju je teška bolest i ona je umrla…

Oglasi
,

About Tina Pavić

Tina je izvršna urednica portala MojaTV. Uređuje i objavljuje najave TV serija i emisija koje se prikazuju na domaćim nacionalnim i kabelskim TV kanalima.

Pogledaj sve objave od Tina Pavić

Nijedan komentar do sada.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s