Spartak: karakterizacija likova i zanimljivosti o seriji

Upoznajte glavne likove hit serije Spartak i doznajte brojne zanimljivosti koje zasigurno niste znali.

Spartak

O GLAVNIM LIKOVIMA

Spartak (Andy Whitfield) – Vojnik iz Trakije dobrovoljno pristupa rimskim pomoćnim trupama kako bi se borio protiv zajedničkog neprijatelja Trakije i Rima. Zbog suprotstavljanja rimskom zapovjedniku, legatu Klaudiju Glaberu, osuđen je na smrt u gladijatorskoj areni. Ali protivno svim očekivanjima, ubije četiri gladijatora i tako preživi. Nakon što mu je kazna promijenjena u ropstvo, kupuje ga Bacijat kako bi ga uvježbao za gladijatorske borbe. Njegova buntovna priroda umirena je obećanjem da će jednoga dana ponovo sastati sa svojom ženom Surom.

Sura (Erin Cummings) – Spartakova žena iz Trakije. Prorekla je da će njegov odlazak iz doma prouzrokovati velike i zlosretne događaje. Sura utjelovljuje sve ono za što se Spartak bori. Rimljani su i nju pretvorili u ropkinju, otrgnuli iz ruku muža i prodali sirijskom trgovcu robljem.

Bacijat (John Hannah) – Ovaj građanin Kapue i vlasnik gladijatora zatekao se u financijskim poteškoćama. Riskirao je kupivši Spartaka u nadi da će istesati njegov sirov talent i pretvoriti ga u savršenog gladijatora. U svojoj ženi, Lukreciji, pronašao je pravu partnericu u svakom pogledu. Njihov brak pun strasti dodatno učvršćuje zajednička želja za uspinjanjem na društvenoj ljestvici. Malo je toga što Bacijat ne bi napravio za nju.

Lukrecija (Lucy Lawless) – Ona je u svakom pogledu ravnopravna s Bacijatom. Probleme sagledava iz svih kutova, a situacijama upravlja željeznom rukom u svilenoj rukavici. Strastvena i putena, u želji za djetetom uzima Kriksa za ljubavnika. Smatra da je Spartak divlja životinja koja ih previše košta i koja će im donijeti nesreću.

Ilitijia (Viva Bianca) – Razmažena i sebična kći senatora Albinija, ujedno supruga legata Klaudija Glabera. Mlada i podložna utjecajima, Ilitija je usamljena i dosađuje se u Kapui. Vidjevši u tome moguću priliku za svoje i Bacijatovo napredovanje, Lukrecija je uzme pod svoje okrilje, odlučna u namjeri da je upozna sa svim putenim užicima.

Učitelj (Peter Mensah) – Nekoć slavni gladijator i jedini koji je preživio okršaj s legendarnim gladijatorom po imenu Sjena smrti, Učitelj podučava druge gladijatore borbenom umijeću. Kao rob koji uživa najveće Bacijatovo poštovanje i povjerenje, Učitelj se često koristi bičem u provođenju okrutnog režima u ludusu. Ovaj ogrubjeli i ponosan muškarac koji ne pokazuje emocije zabrinut je zbog Spartakove nepredvidljive i neovisne prirode. Dobro uvježban i discipliniran gladijator njegova je glavna briga.

Varon (Jai Courtney) – Slobodnjak koji je sam sebe prodao u Bacijatov ludus kako bi otplatio kockarske dugove i osigurao svoju ženu i dijete. Dobar je borac koji sluša naredbe, zbog čega ga drugi gladijatori cijene. Unatoč svojem uspjehu, fasciniran je Spartakom zbog njegove pobjede nad četiri gladijatora u areni. Jedini je Spartakov prijatelj u ludusu.

Krikso (Manu Bennett) – Krikso je najbolji gladijator u Bacijatovom ludusu, prvak Kapue. Drzak je i snažan, a prema Spartaku, čiji dolazak dovodi u pitanje njegovu neprikosnovenu vladavinu, pokazuje duboku odbojnost. Iako se upušta u seksualni odnos sa svojom gospodaricom Lukrecijom, Krikso je potajno odan njezinoj osobnoj robinji Neviji. S teškoćom nastoji uskladiti te dvije tajne i zabranjene veze i istovremeno zadržati vodeće mjesto u gladijatorskoj hijerarhiji.

Spartak Krv i pijesak

ZANIMLJIVOSTI

• Prema povjesničarima, dvije trećine gladijatora bi preživjele svoje borbe.
• Andy Whitfield (Spartak) i Jai Courtney (Varon) na ekranu su odlično upriličili svoje prijateljstvo iz razloga što su i na setu bili nerazdvojni.
• Varon (Jai Courtney) je prema prvotnim planovima trebao biti ubijen u četvrtoj epizodi.
• Inspiraciju za seriju izvršni producenti su pronašli i u kultnom filmu Stanleyja Kubricka s Kirkom Douglasom u ulozi Spartaka.
• Viva Bianca (Ilitija) i Jai Courtney (Varon) su zajedno pohađali dramsku školu i bili bliski prijatelji u Australiji. Da će biti kolege na setu, nisu znali dok se tamo nisu i vidjeli.
• Unatoč tome što se radi o američkoj seriji, jedini američki glumci u seriji su Katrina Law (Mira) i Nick Tarabay (Ašur).
• Jedna od glavnih glumica u seriji “Spartak”, Lucy Lawless je prema časopisu “People” 1997. godine proglašena za jednu od 50 najljepših ljudi na svijetu
• Iako je Lucy Lawless najpoznatija po ulozi Ksene, princeze ratnice, trebala je glumiti i u američkoj fantastično-pustolovnoj trilogiji “Gospodar prstenova”. Peter Jackson ju je pozvao na audiciju za ulogu Galadriel, ali je odbila jer bi njena trudnoća usporila produkciju.
• Manu Bennett (Kriks) je glumac iz Novog Zelanda, koji je utjelovio Azoga u najnovijoj trilogiji Petera Jacksona “Hobit: Neočekivano putovanje”

3 misli o “Spartak: karakterizacija likova i zanimljivosti o seriji”

    1. Nažalost, Spartaka neće biti moguće prikazivati na nacionalnim televizijama zbog mnoštva eksplicitnih scena. Ako ikada i bude, morat će biti cenzuriran.

      Lijep pozdrav

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.