Večer znanstvene fantastike na RTL TV

Obožavatelji SF-a oduševit će se odabirom filmskih naslova koje će moći gledati 2. veljače na RTL Televiziji od 20 sati.

Zvjezdane staze

Dva velika naslova SF-a posljednjih godina upravo su filmovi istaknutih i cijenjenih redatelja J.J. Abramsa i Zacka Snydera, TV premijere koje ćemo imati prilike gledati na RTL-u iduću subotu.

Večernji filmski program počinje u 20 sati kada nas očekuju „Zvjezdane staze“ J.J. Abramsa. Poigravati se nasljedstvom „Zvjezdanih staza“ (“Star Trek“, 2009.) nezahvalan je i riskantan potez, no u rukama J.J. Abramsa bio je to logičan i smislen slijed. Producent i autor serija „Izgubljeni“ i „Fringe: Na rubu“, koja je upravo završila svoje emitiranje u 5. sezoni, te prošlogodišnjeg kino hita „Super 8“, ostao je vjeran sebi i snimio svojstven i briljantan prequel u kojemu upoznajemo mladu posadu koja tek treba krenuti u brojne zvjezdane pustolovine u Star Track Enterpriseu. Za čitavog trajanja filma akcija i napetost ne posustaju pa slobodno možemo reći da je J.J. Abrams odveo serijal tamo gdje još niti jedan redatelja nije, te ga predstavio novoj, mlađoj generaciji i ujedno ostao vjeran velikom nasljeđu ovog kultnog filmskog serijala. Zahtjevan zadatak producentima filma predstavljao je i odabir skupine glumaca koja će moći odraditi osjetljiv zadatak. Sva sreća, glumački ansambl pokazao se kao pravi pogodak – Chris Pine kao mladi Kirk, Zachary Quinto kao mladi Spock, Zoe Saldana kao Uhura, Karl Urban kao Bones, Eric Bana kao negativac Nero, John Cho kao Hikaru Sulu, Anron Yelchin kao Chekov te izvrsni britanski glumac Simon Pegg („Shaun of the Dead“, „Hot Fuzz“, „Paul“) kao Scotty. U ostalim ulogama pojavljuje se „originalni“ Spock – Leonard Nimoy u ulozi starijeg Spocka, slavna Winona Ryder te Rachel Nichols, koja nosi glavnu ulogu u odličnoj znanstveno fantastičnoj seriji „Continuum“. J.J. Abrams pokazao se kao veliki talent i autoritet u znanstveno-fantastičnoj produkciji kroz sve svoje realizirane projekte, a nakon pozitivnih kritika i hvalospjeva „Zvjezdanih staza“, bilo je za očekivati da će uslijediti nastavak – „Star Trek Into Darkness“, koji očekujemo na kino platnima u svibnju ove godine.

Čuvari

Nakon „Zvjezdanih staza“, u 22:20 sati gledamo još jedan veliki kino hit iz iste godine – „Čuvari“ („Watchmen“, 2009). Prema stripu DC Comicsa iz sredine 80-ih, autora Alana Moora, Davea Gibbonsa i Johna Higginsa, ovo je mogao biti samo jedan u nizu trendovskih blockbustera u kojem su oživjeli stripovski superheroji, no Zack Snyder se pobrinuo da ne bude tako. Naprotiv, ono što smo dobili je uz „Viteza tame“ Chirstophera Nolana najbolja ekranizacija jednog stripa. Ujedno, koncept stripa i superheroji iz „stvarnog svijeta“, koji je Moore stvorio, toliko su različiti od uvriježenih zamisli koje imamo o herojima, da su zabetonirali smjernice filma. Takvim pristupom, osmišljavanjem socijalnog i anti-Reaganovskog koncepta, za vrijeme čijeg predsjedavanja je dio Amerike vjerovao da je nedodirljiv i nesavladiv, a zapravo ne doživljavajući opasnost hladnog rata, kritika je bila bačena, ne samo na američki sistem toga doba, već na sve slične, poput Thatcheričine vladavine te na svjetske vođe koji su se predstavljali kao naši čuvari. „Tko nas čuva od čuvara“ – bilo je pitanje tada postavljeno, a danas, budimo iskreni, ono je još relevantnije. Smješten u alternativnu stvarnost 1985., kada je hladni rat bio na vrhuncu, „Čuvari“ su bili toliko zahtjevan projekt da su čak i montypytonovac Terry Gilliam te David Aronofsky („Pi“, „Requiem for a Dream“, Crni labud“) bili prisiljeni odustati što zbog financijskih, što zbog artističkih razloga. Režija je pripala jednom od najtraženijih redatelja današnjice, Zacku Snyderu („300 – Bitka kod Termopila“, „Zora živih mrtvaca“, „Babydoll uzvraća udarac“), koji je uz sjajan znalački odabir glumaca snimio uistinu jedan od najboljih SF filmova posljednjeg desetljeća.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.