Borgen – sjedište moći

Danska dramska serija o borbi za političku moć i prevlast te osobnim žrtvama i posljedicama koje ta borba ostavlja na one na političkoj pozornici i iza nje.

Borgen

Protagonistica serije je 40-godišnja političarka Birgitte Nyborg, koja je svojim idealizmom i neumornim radom osigurala svojoj stranci uvjerljivu pobjedu na izborima. Sada se suočava s najvećim izazovom u životu: mora pronaći način da što bolje iskoristi osvojena mjesta u parlamentu i stekne što veći utjecaj. Na privatnom planu Birgitte vodi miran obiteljski život s mužem i dvoje djece. Ona je posve predana svojim ciljevima; ambicija je mnogo, a vremena malo. Pitanje je hoće li ostvariti uspjehe na profesionalnom planu i pritom ostati vjerna sama sebi.

Među važnim ljudima u političkom životu Birgitte Nyborg je njezin savjetnik za medije Kasper Juul, među najboljima u svojoj branši. No on je i deziluzionirani cinik koji bi morao početi vjerovati u poruke koje prenosi javnosti.

Još jedna važna osoba je i Katrine Fnsmark, novinarka političke redakcije javne televizije. Šarmom i sposobnošću da političke televizijske debate učini zanimljivima stekla je popularnost i utjecaj, no u privatnom životu je rastrgana i neodlučna.

U seriji susrećemo niz likova koji oslikavaju različite sfere političkog, novinarskog i privatnog života.

1. epizoda (12.02.2013. u 21:57 na HTV 3)
Bliže se parlamentarni izbori u Danskoj i situacija na političkoj sceni se zahuktava. Birgitte Nyborg, koja prvi put vodi stranku na izborima, u posljednji trenutak mijenja smjer u kampanji. Pitanje je hoće li glasači kazniti ili nagraditi taj njezin nagli obrat. I Birgittin savjetnik za medije Kasper Juul i televizijska novinarka Katrine Fnsmark moraju također mijenjati planove kako bi odradili svoj posao na najprofesionalniji mogući način.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.