Odbačene optužbe protiv Sulejmana

Fanovi ove hit serije mogu odahnuti – njihova omiljena serija neće nestati s malih ekrana bar do proljeća sljedeće godine!

Hurem i Sulejman

Najraskošnija, najskuplja i najprodavanija turska televizijska serija “Sulejman Veličanstveni”, o velikom vladaru Osmanskog carstva, u domovini podigla je mnogo prašine i prije negoli se počela emitirati. Mnogi su joj zamjerali na scenariju koji se više bavi sultanovim ljubavnim (ne)zgodama nego ratnim pohodima i zakonodavnim reformama, iako su autori serije tvrdili da je njihova serija inspirirana događajima iz 16. stoljeća, odnosno da ne snimaju dokumentarac o tadašnjem najvećem osmanskom vladaru. Čak je i turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao producente serije i javno zatražio sankcije i ukidanje serije zbog neprimjerenog scenarija koji tursku povijest “izvrgava ruglu”.

Zbog svega toga tužitelji Ömer Faruk Bildirici i İnci Bildirici prošle su godine podigli tužbe protiv redatelja Yağmura i Durula Taylana, producentske kuće TIMS Productions i dvoje glavnih glumaca, Halita Ergenca i Meryem Uzerli zbog “vrijeđanja uspomene na jednu od najvećih turskih povijesnih ličnosti, Sulejmana Veličanstvenog”, odnosno zbog “prikazivanja povijesnih događaja koji se u stvarnosti nikad nisu dogodili, te nedoličnog prikazivanja Sulejmana Veličanstvenog i njegove svite prema gledateljima u Turskoj i ostatku svijeta”, te su zahtijevali ukidanje prikazivanja serije u Turskoj te oduzimanje prava za prikazivanje u ostalim zemljama.

Međutim, državni sudac donio je oslobađajuću odluku za tužene tvrdeći da “samo bliska rodbina, supružnici, braća i sestre navedene žrtve mogu podnijeti tužbu zbog narušavanja ugleda i časti, odnosno klevete, a s obzirom da se u ovom slučaju radi o davno preminulom sultanu Sulejmanu Veličanstvenom, tužba Bildiricijevih bit će odbačena”. Također je spomenuo tvrdnje autora i producenata da serija nije dokumentarni film, već fikcija inspirirana prošlošću.

Ovom presudom spriječene su sve daljnje pritužbe protiv serije, koja će se nastaviti snimati prema planu – ove jeseni najavljen je početak prikazivanja četvrte, ujedno i posljednje sezone na turskoj televizijskoj postaji Star TV.

Jedna misao o “Odbačene optužbe protiv Sulejmana”

  1. Eh sad koliko mi je laknulo što se serija neće ukinuti toliko si mislim “ajme meni majo moja mila, pa tko će to sve odgledati do kraja”, lol! :D

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.