Ibrahim-paša proživljava posljednje trenutke života

Ibrahim kao da predosjeća da mu dolazi kraj – sve češće provodi vrijeme s djecom i voljenom Hatidže, smireniji je i ne upušta se lako u svađe.

Ibrahim-paša

Dok Sulejmana muči dvojba je li ispravno odlučio u vezi smaknuća velikog vezira i svog najboljeg prijatelja, Ibrahim-paša i Hatidže kao da predosjećaju da provode posljednje trenutke, kao nekada kada su bili u skladnom braku. Te večeri sultan pozove Ibrahima na svečanu večeru na kojoj će razgovarati o planovima za pohod na Italiju, te se prisjećati dana kada su bili u Manisi… Kako bi ostvario što je naumio, Sulejman predloži Ibrahimu da ostane prespavati u njegovim odajama. Ibrahim-paša pristane prespavati, ne razmišljajući da će mu ta noć biti posljednja u životu…

Ibrahimova smrt je u seriji prikazana upravo onako kako se i dogodila u stvarnosti. Hurem je iskoristila svoju prednost i okrenula Sulejmana protiv njegovog starog prijatelja. Vojni i politički uspjesi učinili su velikog vezira Ibrahima vrlo moćnim, ali i oholim, te je čak za sebe javno tvrdio da je moćniji od Sulejmana. Opsjednut sumnjom i potaknut Hureminim nagovaranjem, Sulejman je od pravnih službi (u seriji od Ebusud-efendije) zatražio odgovor na pitanje kako ubiti prijatelja, a da za to nisi kriv. Jedne večeri, Sulejman je pozvao Ibrahima u Topkapi palaču gdje su kao nekad jeli, pili i pričali o politici i poeziji. Huremin cilj se ostvario u noći 14. ožujka 1536. kada je Ibrahimu bilo 43 g. Sultan je pozvao ‘tihe’ i nemilosrdne plaćenike i naredio im da svilenim konopcem zadave Ibrahim-pašu u snu. Veliki se vezir borio za život braneći se, a slijedećeg su dana sluge u dvorištu palače otkrile njegov leš. Odjeća mu je bila iskidana, a zidovi spavaće sobe u kojoj je spavao bili isprskani krvlju, koja je stoljećima ostala svjedočiti o sudbini onih koji su se zamjerili sultanu.

Iako je Ibrahim-paša bio kršćanin, Sulejman ga je u stvarnosti sahranio u dvorištu derviškog manastira blizu Istanbula, bez nadgrobnog spomenika, kao lutalicu a ne kao drugog najmoćnijeg čovjeka u Osmanskom carstvu. Nakon smrti Ibrahima niti jedan budući vezir Sulejmana Veličanstvenog nije mogao postići toliki utjecaj u tadašnjem svijetu kao što ga je imao Ibrahim-paša.

Dan nakon što je Ibrahimova smrt bila prikazana na turskoj televizijskoj postaju Star TV, obožavatelji serije „Sulejman Veličanstveni“ posjetili su grob Ibrahim-paše Paržanina i na njemu molili, ostavljali cvijeće i poruke…

Hoće li Sulejman moći poslušati savjet suca Ebusud-efendije i zaspati tijekom napada na Ibrahima? Odgovore doznajte u novoj epizodi hit serije “Sulejman Veličanstveni” večeras u 20 sati samo na RTL Televiziji!

Jedna misao o “Ibrahim-paša proživljava posljednje trenutke života”

  1. Tina, “malo” si fulala. Ne znam jesi li odgledala tu epizodu s prijevodom; dakle.
    Sultan je Ibrahimu predložio da prespava s njim, u njegovim odajama, ali ne, Ibrahim je htio spavati i drugim odajama. Sulejman, kada ga je tako vidio, posljednji put, odlučio se smilovati, i to mu predložio.
    Hurrem nema previše veze s tim, barem ne onoliko koliko je to u seriji prikazano. Ona se u politiku uključuje tek desetak godina poslije Ibrine smrti.
    Ibrahim-paša nije bio kršćanin cijeli život, već je bio preobraćen na Islam.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.