Domovina u njemu vidi heroja, a ona prijetnju

HTV 2 od 16. rujna, ponedjeljkom i utorkom u 22:35, prikazuje prvu sezonu američke hit serije HOMELAND, koja je dosad osvojila 5 Zlatnih globusa i 6 Emmyja, uz još 25 drugih uglednih nagrada i 45 nominacija.

Domovina

Američki vojnik za kojeg se smatralo da je poginuo u Iraku vraća se deset godina nakon nestanka. Ali nakon što se stiša radost zbog njegova povratka, javljaju se sumnje oko toga je li on stvarno američki junak ili član ćelije “spavača” koji planiraju teroristički napad.

Ratom razorene ulice Bagdada vrve od trgovaca, uličnih prodavača i bučnih, smrdljivih automobila. Jedan auto vijuga kroz apokaliptički gradski labirint i naglo staje iza neprobojne prometne gužve. Vozačica skida hidžab i otkriva izrazito zapadnjačko lice. To je Amerikanka Carrie Mathison (Claire Danes), agentica CIA-e. Nakon godina u prvim redovima borbe protiv Al Qa’ide Carrie je do grla u mutnom, dvoličnom poslu – međunarodnom antiterorizmu.

Ostavlja auto i brzo se probija do kontrolne točke iračke policije smještene ispred ruševne zatvorske zgrade. Nagovara čuvare da je puste unutra i odvedu do ćelije u kojoj je smješten iscrpljeni zarobljeni Iračanin. Podmićeni zatvorski čuvari upozoravaju je da ima malo vremena za improvizirano ispitivanje. Carrie mahnito zahtijeva od muškarca da joj otkrije važne informacije o budućem terorističkom napadu. Na vrhuncu razgovora Carrieno vrijeme za ispitivanje istječe i odvode je iz ćelije. Ali dok je vuku van, opsjednuti zatvorenik gurne glavu kroz rešetke i šapne joj u uho još jedno iznenađujuće priznanje: “Vrbovali su američkog ratnog zarobljenika.”

Nekoliko mjeseci poslije Carrie opet radi u sjedištu CIA-e i u nemilosti je nadređenih zbog neovlaštenog upada u irački zatvor i drugih kršenja protokola. Njezin mentor i šef Saul (Mandy Patinkin) pokušava izgladiti stvari s politički motiviranim vodstvom agencije na čelu sa zamjenikom direktora Davidom Estesom (David Harewood), Carrie razbija glavu oko toga kako se Iračaninovo priznanje uklapa u širi obavještajni mozaik. Tada stiže vijest o spašavanju američkog marinca koji je nestao u Iraku još 2003. godine. To je narednik Nicholas Brody (Damian Lewis). Nakon godina patnje u zatočeništvu Brody se vraća u SAD gdje ga dočekuju kao junaka.

Domovina

Ekipe svih medijskih kuća dočekale su ga u zračnoj luci kako bi snimile Brodyjev dirljivi susret s njegovom lijepom ženom Jessicom (Morena Baccarin) i dvoje djece (Jackson Pace, Morgan Saylor), koji ga odavno smatraju mrtvim. Brody se našao i s dobrim prijateljem, satnikom Mikeom Faberom (Diego Klattenhoff) koji se za vrijeme Brodyjeva zarobljeništva prilično zbližio s njegovom obitelji. Zbog nevjerojatne priče o preživljavanju i domoljublju Brody postaje simbol američkog rata protiv terorizma i zvijezda naizgled preko noći. Dok gleda svečanost Brodyjevog povratka kući Carrie se prisjeća teroristovih posljednjih riječi i postaje uvjerena da su informacije koje su dovele do Brodyjevog spašavanja podmetnute i da je heroj možda povezan s planom koji Al Qa’ida namjerava provesti na američkom tlu. Carrie, koja se bori i sa svojim vlastitim demonima i privatnim tajnama, sada se mora suprotstaviti moćnim birokratskim silama koje žele prodati priču za javnost i osujetiti mogući teroristički napad.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.