Obitelj Borgia: seks, moć, ubojstvo

U subotu, 21. rujna u 22:05 sati na Prvi program Hrvatske televizije stiže nam dramska serija o zloglasnoj talijanskoj renesansnoj obitelji Borgia, najozloglašenijoj dinastiji na svijetu.

Obitelj Borgia

“Obitelj Borgia” je kompleksan, neuljepšan portret jedne od najintrigantnijih obitelji u povijesti. Oskarovac Jeremy Irons tumači Rodriga Borgiju, lukavog, manipulativnog oca obitelji koji se uspinje u najmoćnije krugove renesansne Italije.

Godine 1492. Rim je središte kršćanskog svijeta i sjedište papinstva. Papa kruni i svrgava kraljeve i mijenja sudbinu carstava, no Crkva je utonula u iskvarenost. Papa Inocent VIII. je na samrti i svi oko njega žude da se domognu Apostolske stolice. Tu počinje priča o autsajderu koji se drznuo izazvati najmoćnije obitelji renesansne Italije. Majstorskim političkim smicalicama Rodrigo Borgia domoći će se najviše službe u Italiji, a možda i cijelome zapadnome svijetu.

Novopečeni papa Aleksandar VI., njegovi sinovi i zloglasna kći ući će u legendu kao jedna od najosebujnijih obitelji u povijesti. U svoje su doba nadahnuli Machiavellijevoga Vladara, a u novije vrijeme Kuma Marija Puza. U jezivoj renesansnoj crnoj kronici spletki, korupcije, ubojstava, političkih makinacija i nastranih užitaka proslavljeni britanski filmaš Neil Jordan – autor, scenarist i izvršni producent Obitelji Borgia – kroz pripovjednu prizmu mračne obiteljske sage stvara uzbudljivu TV seriju.

Sa sjajnom glumačkom postavom na čelu s oskarovcem Jeremyjem Ironsom u ulozi glave obitelji Rodriga Borgie, serija “Obitelj Borgia” vodi nas u jedno od prijelomnih razdoblja svjetske povijesti: doba renesanse i otkrića Novog svijeta. Borgie su živjeli u doba Leonarda da Vincija, obitelji Medici i Michelangela. Na udaru prijepora i optužbi za krivovjerje nisu se našli samo zbog nečuvenih postupaka, nego i jer su pritom nadmašili sve neprijatelje. Nema tog grijeha kojem se nisu odali – i tu se pokazali veoma maštovitima.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.