Lea i Darija – drama s elementima mjuzikla

11.09.2013

Serije


U tri termina utorkom od 20 sati na HTV 1 gledat ćemo dramu “Lea i Darija”, posvećenu velikim međuratnim kazališnim dječjim zvijezdama Lei Deutsch i Dariji Gasteiger, koje su zvali zagrebačke Shirley Temple.

Lea i Darija

Za Leu je napisan i mjuzikl “Čudo od djeteta”, a djevojčice su kao najbolje prijateljice i vrhunske step-plesačice nastupale u brojnim operetama i mjuziklima. Lea je stradala u transportu za koncentracijski logor Auschwitz, a Dariji se nakon dolaska partizana izgubio svaki trag.

Radnja započinje 30-ih godina XX. stoljeća u glumačkoj dječjoj kazališnoj družini “Dječje carstvo” u kojem briljiraju zvijezde Lea Deutch, Židovka, i Darija Gasteiger, folksdojčerica. Djevojčice se ne obaziru na predrasude, odmah postaju najbolje prijateljice. “Hrvatske Shirley Temple”, tako ih opisuje europski i domaći tisak. Svaki slobodni trenutak provode u kinu gledajući svoje uzore Freda Astairea i Ginger Rogers. Upornom vježbom i iznimnim talentom ostvaruju gotovo nemoguće – počinju nastupati u profesionalnim predstavama u velikom kazalištu. Za njih se pišu mjuzikli. Mračna vremena koja nadolaze nagovješćuju rivalstvo između njihovih obitelji. No, djevojčice ne mare za predrasude. Zajedničkim radom s veseljem i radošću sigurno koračaju putem slave. Popularnost i senzacionalan uspjeh dovodi u Zagreb snimatelje pariškog Pathea i Berlinske filmske kuće UFA. No, počinje rat. Progoni Židova prekinut će ovo dramatično prijateljstvo rođeno kroz zabavu i ples…

“Lea i Darija” nije serija ni o holokaustu ni o drami folksdojčera. To je suvremena priča, a tako je i režirana. To je serija o radosti u kreativnosti i čistoći neokaljanog prijateljstva srodnih duša. No, kako to biva, čistoća i radost bivaju zaprljane pragmatičnošću i okrutnošću.

U seriji je više od dvadeset plesno-glazbenih točaka profesionalno koreografiranih. Rekonstruirane su izgubljene partiture dječjeg mjuzikla pisanoga za Leu “Čudo od djeteta”. Tako su po prvi puta nakon II. svjetskog rata izvedene glavne točke. Ujedno, uvršteni su i dijelovi iz poznatih opereta poput “Ivice i Marice”. Serija prati protagoniste kazališnog – plesnog predratnog i ratnog života Zagreba. Pojavljuju se mnoge glasovite povijesne osobe, poput poznatih glumica, opernih pjevača, kompozitora i pisaca.

Oglasi
,

About Tina Pavić

Tina je izvršna urednica portala MojaTV. Uređuje i objavljuje najave TV serija i emisija koje se prikazuju na domaćim nacionalnim i kabelskim TV kanalima.

Pogledaj sve objave od Tina Pavić

One Comment dana “Lea i Darija – drama s elementima mjuzikla”

  1. Jobbrecht Says:

    zar to nije film?

    Odgovori

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s