Sulejman Veličanstveni: posljednje poglavlje

Prošlog je tjedna u Turskoj počelo posljednje poglavlje povijesne sage o jednom od najomiljenijih osmanlijskih vladara, odnosno – četvrta sezona “Sulejmana Veličanstvenog”.

Sulejman 4

Prvi nastavak nove sezone, čekan s nestrpljenjem, predstavio je gledateljima brojne novitete, od novih intriga na sultanovom dvoru i novih produkcijskih aranžmana, do novih likova koje tumače glumci, manje ili više poznati hrvatskoj publici.

Prošle je srijede na turskom kanalu Star TV premijerno prikazana prva epizoda finalne sezone “Sulejmana Veličanstvenog”, serije koja je zaludjela više od šezdeset zemalja diljem svijeta i više od 240 milijuna gledatelja. Mnogi su ga obožavatelji dugo iščekivali, ponajviše kako bi napokon ugledali novu Hurem, odnosno glumicu Vahide Gordum, koja je ljetos zamijenila Maryem Uzerli u ulozi sultanove najveće ljubavi, vladarice harema i najuspješnije spletkarošice u Topkapi palači. Vidjevši je u posljednjim sekundama finala treće sezone, kad je kao nova Hurem progovorila samo tri rečenice, turski su gledatelji zasuli produkcijsku kuću TIMS negodovanjem na račun odabira zamjenske glumice. Međutim, sudeći prema reakcijama nakon najnovijeg nastavka, mišljenje gledatelja polako se mijenja. Većina ih je primijetila koliko su se šminkeri i frizeri potrudili Vahidu učiniti što sličnijom Meryem, a kostimografi odabrati puno raskošnije kostime, dok se naveliko hvali Vahidin glumački talent, posebice zato što glumi zreliju i strožu Hurem, sada majku odraslijih sinova, pretendenata na prijestolje, te kćeri na čiji se ugled i te kako mora paziti.

Osim toga, pohvale su dobili i novi redatelji, zbog novog pristupa prikazivanju posljednjih Sulejmanovih trenutaka, kostimografi i scenografi, kao i producenti za odabir novih glumaca. U četvrtoj sezoni Sulejmanove odrasle sinove tumače mlade nade turskoga glumišta, Engin Ozturk (princ Selim), Aras Bulut Iyemli (princ Bajazid) i Tolga Saritas (princ Džihangir), dok od prve epizode upoznajemo i četiri nova lika koji će biti zaduženi za nove nemire u Sulejmanovoj dinastiji. Tako Mustafinog najboljeg prijatelja Atmadžu tumači Sarp Akkay (Tefo iz “Ezela”), Mustafinu novu simpatiju Nurbanu igra Merve Bolugur (Zejnep iz serije “Nebo i zemlja”), četvrtu sultanovu sestru, sultaniju Fatmu, tumači Meltem Cumbul, dok će Berrak Tuzunatac (“Ezel”) biti Barbarosina kći Muhrunisa.

Na setu u Istanbulu užurbano se snimaju finalni nastavci priče o veličanstvenom Sulejmanu koji će gledateljima prikazati posljednje dane života najpoznatijeg sultana Osmanskog carstva te dočarati dvorske igrice koje su i te kako utjecale na živote svih članova njegove obitelji, ponajviše na borbu sultanovih sinova za prijestolje.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.