Sulejman Veličanstveni: prvi gledamo 4. sezonu

RTL Televizija već sljedećeg ponedjeljka, 11. studenoga u domove svojih gledatelja donosi premijerne epizode posljednje sezone najpopularnije turske serije o najvećem osvajaču 16. stoljeća – Sulejmanu!

Sulejman 4

Nova sezona započinje Hureminim (Valide Gordum) povratkom u Topkapi palaču nakon višegodišnjeg izbivanja. Sulejman (Halit Ergenc) se jako raduje što je vidi živu i zdravu, no bit će mu teško otkriti joj što se sve dogodilo dok je nije bilo, posebice joj reći za Mehmetovu iznenadnu smrt. Nakon duge žalosti za sinom, Hurem će okriviti Mahidevran (Nur Fettahoglu) za sve što se dogodilo u palači, a istovremeno će biti ponosna na svoju kćer Mihrimah (Pelin Karahan) jer je otjerala sultaniju Šah s dvora. Njezin bijes i želju za osvetom zasjenit će loš odnos sada već odraslih sinova Selima (Engin Ozturk) i Bajazida (Aras Bulut Iynemli) koji se svakodnevno dokazuju kao odlični ratnici sposobni preuzeti prijestolje. Međutim, umjesto da se za tron bore s polubratom Mustafom (Mehmet Gunsur), odnos između Selima i Bajazida pokvarit će ljubomora i zavist. Kako stari, Sulejman se sve više pribojava Mustafine pobune i preuzimanja prijestolja silom pa se tijekom jednog pohoda odluči sam riješiti tog straha natjeravši osobne čuvare ga pogube.

Nakon odlaska gospe Afife, Hurem postaje vladarica harema u koji prima nove robinje, među kojima je i Nurbanu (Merve Bolugur), kćer venecijanskog plemića koja će vrlo brzo postati Huremina saveznica i supruga princa Selima te majka njegove djece. Po službenoj dužnosti na dvor dolazi i četvrta sultanova sestra Fatma (Meltem Cumbul), a imat ćemo priliku upoznati i Mihrunisu (Berrak Tuzunatac), kćer kapetana osmanske mornarice Barbarose koja će osvojiti srce princa Mustafe. U nastavku sezone očekuje nas i doba kada Rustem-paša postaje veliki vezir, dolazak Mehmed-paše Sokolovića u Divan, borba kod Sigeta, Huremina i Sulejmanova smrt te konačni obračun prinčeva za prijestolje.

Sulejman i sinovi

Upravo onako kako je Meral Okay, pokojna scenaristica i idejna začetnica planirala, serija “Sulejman Veličanstveni” četvrtom sezonom ulazi u svoju završnicu. U Turskoj je sredinom rujna započelo prikazivanje dugo iščekivane, posljednje sezone serije, koja je u tri godine pokorila čitav svijet, a RTL Televizija se pobrinula da i gledatelji u Hrvatskoj budu u toku s novostima sa sultanovog dvora. Tako će pratitelji serije već od ponedjeljka moći uživati u epizodama koje oni izvan matične Turske još nisu imali prilike vidjeti.

Producentska kuća TIMS, koja stoji iza uspjeha serije, već je u proljeće započela s gradnjom novog seta, izradom 500 novih kostima za glavne i nove glumce te statiste, kao i pisanjem novog scenarija. Posljednje poglavlje o životu Sulejmana Veličanstvenog obogatili su s čak sedam novih glumaca. Kad su producenti u svibnju otkrili da je talentirana glumica Vahide Gordum zamijenila Meryem Uzerli u ulozi Hurem, mnogi su obožavatelji serije negodovali smatrajući da je produkcija pogriješila ovim odabirom. No već s prvom epizodom četvrte sezone te su se negativne reakcije prorijedile. Većina gledatelja primijetila je koliko su se šminkeri i frizeri potrudili Vahidu učiniti što sličnijom Meryem, a kostimografi odabrati puno raskošnije kostime. S obzirom na to da talentirana Vahide iza sebe ima desetke filmskih i serijskih uloga, hrvatskim gledateljima znana kao Ferihina majka iz serije “Djevojka imena Feriha”, nije trebalo dugo da se pohvali njezino utjelovljenje zrelije i strože Hurem, sada majke odraslih sinova koje također glume poznati glumci – princa Selima tumači Engin Ozturk (“Izgubljena čast”), a princa Bajazida Aras Bulut Iynemli (“Kako vrijeme prolazi”). Na male ekrane vratit će se i glumac Sarp Akaya (“Ezel”) kao Mustafin čovjek od povjerenja, dok su ženski dio glumačke postave pojačale vrhunske mlade glumice Merve Bolugur (“Nebo i zemlja”), Berrak Tuzunatac (“Ezel“”) i Meltem Cumbul.

Najraskošniju i najskuplju seriju turske produkcije svakodnevno se prati u više od 70 zemalja diljem svijeta, od Bliskog istoka do Azije i Amerike, pa čak i u Italiji i Francuskoj, dok je u Velikoj Britaniji izazvala velik interes nakon što je na BBC-u nedavno prikazan dokumentarac “Korijeni Osmanlija: Muslimanski vladari Europe”. Glumci iz serije postali su planetarno poznati, scenaristi i kostimografi sve traženiji, a producenti, kao i sama Turska, od nje su itekako profitirali.

Posljednja sezona “Sulejmana” na ekrane RTL Televizije stiže već u ponedjeljak 11. studenoga u 21 sat – ne propustite otputovati u povijest i doznati kako je završila jedna od najpoznatijih ljubavnih priča na svijetu!

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.