Borgen, sjedište moći – treća sezona

“Borgen” je serija o politici i igrama moći u suvremenoj Danskoj. U fokusu serije su posljedice i cijena koju plaćaju ljudi iz središta političke moći, kao i istaknuti predstavnici medija.

Borgen

U trećoj sezoni ponovno se družimo s Birgitte Nyborg, koja je u finalu druge sezone raspisala izbore. Birgitte više nije premijerka. Prošle su dvije godine od parlamentarnih izbora na kojima nije uspjela osvojiti dovoljan broj mandata da bi ostala na čelu vlade. Nyborg je izgubila vlast u državi pa stoga odstupa i s čela Stranke umjerenih, koju prepušta mlađim snagama. Napustila je svijet politike i sada drži predavanja o financijama i gospodarstvu te ima mjesto u upravnim odborima nekoliko velikih korporacija, zbog čega često putuje svijetom.

Njezina bivša stranka, umjerenjaci, napravila je politički zaokret. Stranku sada vodi Jacob Kruse, koji je bio potpredsjednik stranke za vrijeme Birgittina predsjedništva, a kojeg je ona, nakon što je ocijenila da ju je izdao, ‘prognala’ u Bruxelles da obnaša dužnost povjerenika u Europskoj komisiji. Pod Kruseovim vodstvom stranka je skrenula udesno pa sada podupire strože zakone o useljavanju i useljenicima koje provodi vlada na čelu s Larsom Hesselboeom.

Birgitte se trudi držati podalje od danske politike, no sve je više smeta smjer kojim ide njezina bivša stranka. Teško joj pada uloga promatrača dok umjerenjaci sklapaju vrlo dvojbene političke sporazume. Tijekom jednoga seminara na temu gospodarstva konačno joj prekipi što joj svi neprestano postavljaju pitanje što bi ona učinila da je i dalje premijerka. Odlučuje dati odgovor na to pitanje svojim povratkom u politiku.

Borgen

Katrine i Kasper imaju sinčića Gustava, ali nisu više zajedno. Kasper se nije naviknuo na ulogu obiteljskoga čovjeka pa su on i Katrine odlučili živjeti odvojeno i dijeliti skrbništvo nad Gustavom. Katrine opet radi kao novinarka na TV1, a majka joj pomaže nositi se sa svim obvezama na poslu i kod kuće. Kasper također radi na TV1 kao voditelj političkoga magazina “Juul & Friis” zajedno sa šefom informativne redakcije Torbenom Friisom. Torben je i dalje šef informativne redakcije TV1 i zadovoljan je poslom koji radi. Kada na televiziju dođe novi, mladi ravnatelj programa, Torben će se suočiti s velikim profesionalnim, ali i osobnim izazovima.

U ovoj sezoni pratimo povratak bivše premijerke u politiku. Birgitte se bori za ponovni ulazak u parlament, koji joj je nekoć bio drugi dom kao premijerki i predsjednici stranke. U ovoj sezoni “Borgena” radi se o osnovama demokracije – obrani temeljnih principa i pronalasku istomišljenika u borbi za njih.

Treća sezona “Borgena” postavlja pitanje: “Je li moguće steći moć, a pritom ne izgubiti sebe?”. Ne propustite od 21. studenoga u 21:35 na HRT 1.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.