HRT 1: Božićni program

22.12.2013

TV najave


Donosimo vam detaljan pregled programa koji će se emitirati tijekom nadolazećeg blagdana – na Badnjak, Božić i Štefanje – na Prvom programu Hrvatske televizije.

Don Giovanni

Na Badnjak i Božić s početkom u 21:00 sat, HRT 1 će prikazati dvodijelnu talijansku mini-seriju “Marija iz Nazareta“. U ovom prikazu života Djevice Marije punom poštovanja, film omogućuje gledatelju da svjedoči otajstvima i doživljajima mlade djevojke kojoj je iznenada povjerena velika uloga. Od Navještenja do Uskrsa prikazane su sve postaje Marijina života, sva radost i sva tuga. Serija je postigla rekordnu gledanost na talijanskom programu RAI Uno.

Nakon serije na Badnjak, slijedi Božićni koncert asambla LADO koji će praizvesti pet božićnih molitvi i pjesama iz Bosne pod nazivom Pivčići pivaše, autora Joška Ćalete i vijenac najpopularnijih hrvatskih božićnih pjesama koje je za Orkestar Lada priredio Siniša Leopold. Ansambl će predstaviti i obnovljene božićne kolende iz Pražnica na otoku Braču, a povodom ovogodišnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju, LADO će koncert zaključiti božićnim pjesama naroda Europske unije. Slijedi prijenos svečane mise iz katedrale u Zadru. Misu polnoćku od 23.55 iz sv. Stošije u Zadru predvodit će nadbiskup zadarski i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić. Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi.

Na Božić u 10:00 sati HRT 1 prenosi misu iz Zagrebačke katedrale. Predvodit će je kardinal Josip Bozanić, urednik i komentator Neno Kužina. Kao i svake godine, već tradicionalno u 11 sati i 55 minuta slijedi izravan prijenos božićne čestitke iz Vatikana Urbi et orbi koju papa upućuje vjernicima u cijelom svijetu. Kako nas u božićno vrijeme na svakom uglu dočekuje zvuk zvončića i veselih blagdanskih pjesmica, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, priredio je u 12.35 sati Koncert iz Osijeka. Na rasporedu koncerta je Magnificat Johanna Sebastiana Bacha, veličanstveno uglazbljenje Marijina hvalospjeva Svevišnjem zbog namijenjene joj uloge Bogorodice. Orkestralna suita Ptice Ottorina Respighija, unijet će u božićnu sliku i onaj nezaobilazni pastoralni ugođaj. Izvedbom će ravnati maestro Tonči Bilića, a solisti u Magnificatu su: Ivana Lazar, Monika Cerovčec, Stephanie Atanasov, Krešimir Špicer i Luciano Batinić.

HRT 1 u 20.10 sati na Božić začinit će božićni specijal rado gledane serije “Odmori se, zaslužio si“, kao i filmska komedija Danijela Marušića “Servantes iz Malog Mista” rađena prema scenariju Miljenka Smoje, s Ivicom Vidovićem i Borisom Dvornikom u glavnim ulogama. Tu je i “Ja, Don Giovanni” koji na rasporedu u 23:00 sata na Prvom programu. Film temeljen na životu talijanskog pjesnika Lorenza da Pontea koji je surađivao s Mozartom na operi Don Giovanni. Redatelj propituje porijeklo inspiracije za Mozartov rad i to povezuje s događanjima iza scene punim drame i neumjerenosti kao i sama opera.

Prvi program HTV-a u 14:45 26.12., premijerno će prikazat operu Gioacchina Rossinija “Pepeljuga” (La cenerentola). To je najnovija filmska adaptacija Rossinijeve opere pod producentskom palicom Andree Andermann, koji svake godine iznenadi talijansku televiziju i svijet s ambicioznim live izvedbom popularne opere. Izvodi je nacionalni simfonijski orkestar RAIa,a dirigira Gianluigi Gelnetti.

Naći će se tu i “Tri muškarca Melite Žganjer” u 17:15 sati na Prvom programu. Glavna junakinja, Melita Žganjer, prodavačica u slastičarnici, koja dijeli stan s još dvije prijateljice, čezne da upozna muškarca svog života. Njezine prijateljice Eva i Višnja također su neudate. Melitin muški ideal je Juan, junak iz španjolske serije “Robinja ljubavi”, koju svakodnevno gleda na televiziji. Istodobno joj se sviđa i mladić iz susjedstva, dostavljač kolača Janko. “Tri muškarca Melite Žganjer” scenaristice i redateljice Snježane Tribuson donosi nam obične male ljude čiji se životi miješaju sa sanjarijama isprepletenim oko fiktivnih lica TV sapunica.

Gledateljima Hrvatske televizije zabavni program HTV-a pripremio je posebno božićno izdanje emisije “Večer na 8.katu“. Tako je nazvana emisija popularnog showa u kojoj nam 8. kat ulazi u blagdansko raspoloženje s kolendarima. Nekoć je ovih dana u godini bio običaj čestitanja u kojima bi skupine mladih obilazili kuće i kolendom nazdravljali kao dobri duhovi blagdana. Kad nas je 2013. godina toliko iscrpila da veliki broj kućanstava nema za raskošne darove, stare običaje u novom ruhu obnovit će Danielini gosti na 8. katu. Uostalom, ima li ljepšeg i intimnijeg dara od pjesme? Pjesmom će vam čestitati neki od najljepših glasova naše scene – Marko Tolja, Natali Dizdar, Mario Huljev, Jelena Radan i obiteljski bend Ivana Plechinger i Kovačići.

Ništa manje neće uživati djeca filmoljupci jer je 26.12. u 12:37 na Prvom programu, na rasporedu “Vuk samotnjak“. Ovaj popularni film Obrada Gluščevića osvojio je Srebrnu arenu i Jelena na pulskom festivalu 1972., a iste godine osvojio je i nagrade na više međunarodnih festivala: nagradu kinematografskih pisaca u Gijonu, prvu nagradu dječjeg žirija u Teheranu, nagradu španjolskog dječjeg centra Jovellanos ’72, nagradu za najbolji igrani film u Damasku i nagradu Chauette u Bruxellesu.

Oglasi
,

About Adrian Andrejek

Adrian Andrejek je osnivač i glavni urednik portala DigitMAdo. Posljednjih devet godina bavi se novinarstvom te paralelno s tim ulazi u svijet digitalnog marketinga. Njegov je moto: "Početna točka svih postignuća je želja da se ona postignu".

Pogledaj sve objave od Adrian Andrejek

Nijedan komentar do sada.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s