Sulejman Veličanstveni odsad nedjeljom

Gledatelje u novim epizodama očekuju još napetiji odnosi članova sultanove obitelji, njihove nepromišljene odluke i potezi, pokušaji ubojstva i prevare, ali i novi likovi, tajne i javne ljubavi, pokoje vjenčanje i rađanje novog princa!

Sulejman Hurem

„Sulejman Veličanstveni“, jedna od najgledanijih i zasigurno najprodavanija turska serija ikada, vraća se na RTL s premijernim epizodama četvrte sezone u kojima neće nedostajati novih spletki, intriga, romansa i tajnih ljubavnih veza, ali i smrti. Povijesni period kojeg opisuju epizode koje se trenutno snimaju i prikazuju u Turskoj svakako će prikazati posljednje trenutke života samog sultana, ali i njegove djece i ostalih članova obitelji koji su umrli prije njega: Hurem, prinčevi Mustafa i Džihangir, Rustem-paša… Osim ekranizacije Sulejmanovih povijesnih pohoda kao što su bitke u Aziji i Africi te tragična opsada Sigeta 1566., hrvatski gledatelji će moći doznati više i o samoj borbi za vlašću među sultanovom djecom, prinčevima Bajazitom i Selimom, kao i o sve lošijem odnosu između Sulejmana i njegovog najstarijeg sina Mustafe, kojeg će pred svojim očima pogubiti.

U novim epizodama dvor nikako neće spavati od Hureminin smicalica. Prve na listi njezinih neprijatelja su svakako sultanova sestra Fatma i robinja Nazenin. I dok se Fatme želi riješiti ponovnom udajom za bivšeg supruga, nadajući se da će tako Fatma otići s dvora, Hurem će morati posegnuti za najgorim mogućim načinom da bi se riješila robinje Nazenin koja nosi još jednog sultanovog nasljednika. Međutim, nakon što će se i sama uvjeriti koliko se Sulejman raduje tom djetetu, Hurem će promijeniti mišljenje i poštedjeti djevojku i nerođeno dijete sigurne smrti. U haremu će se roditi zabranjena ljubav između Zumbul-age i dražesne prodavačice s tržnice, gospe Đenher, trudnoća će Selimovu robinju Nurbanu spasiti od izgnanstva, a Mustafa će se potajno vjenčati s kćerkom kapetana osmanske mornarice, Mihrunisom. S obzirom da Sulejman nije znao niti je odobrio njihovo sklapanje braka, ovim će činom mladi princ povećati sve veći jaz u njegovom odnosu s ocem. Sulejman će, osim s Mustafom, imati problema i sa sinovima Selimom i Bajazitom koji su u otvorenom međusobnom ratu.

Huremin vjerni sluga Rustem-paša zbog posljednjeg je incidenta prisiljen napustiti dvor i otići u Hercegovinu. Kako se sultanija ne bi sama borila s neprijateljima, paša se pobrinuo da joj podanik Mehmet-aga Sokolović čuva leđa i ispunjava sve želje u njegovom odsustvu. S obzirom da je Sokoloviću najveća čast osvojiti sultanijino povjerenje, neće mu biti teško odmah krenuti u akciju i svrgnuti glavnog suca, Šejk-ulč Islam Fenerizadea, sa svoje dužnosti (sudac u slučaju Selimovog ubojstva trgovca).

U seriji „Sulejman Veličanstveni“ Mehmet-pašu Sokolovića, vještog političara, reformatora, vojnog zapovjednika i u konačnici velikog vezira čak trojice sultana (Sulejmana, Selima II i Murada III) tumači Fikret Yıldırım Urağ, turski glumac poznat po ulogama u ratnim filmovima i serijama, ali kazališni redatelj čije su se vrlo hvaljene predstave prošle morale skinuti s repertoara zbog, prema mišljenju ministra kulture Erdoganove konzervativne Vlade, vulgarnosti i crnog humora. Nakon završetka studija na Dramskoj akademiji, Urağ je odigrao preko 20 uloga u raznim kazalištima diljem Turske, a 1996. je osnovao kazališnu radionicu u kojem je predavao glumu te pripremao predstave. U međuvremenu je držao predavanja na Akademiji i privatnim školama te režirao predstave koje su bile rado gledane i izvan Turske.

Iako je još proljetos završila gradnja novog seta koji u velikom dijelu predstavlja palače u pokrajinama u kojima žive prinčevi i njegov harem, ove se zime završilo unutarnje dizajniranje neiskorištenih 1000 m2 starog seta kojeg će produkcija koristiti kada će se snimati scene posljednjih Sulejmanovih pohoda, a u koje je utrošeno preko 500 m novih tkanina. S obzirom da je glumačka postava sve veća kostimograf Serdar Basbug još uvijek ima pune ruke posla, baš kao i draguljari koji su za mlade glumice koje tumače likove Mihrimah, Mihrunisu i Huridžihan izradili nove tijare, ogrlice i narukvice u osmanskom stilu.

Ovih su dana izašli podaci Media Monitoring Centra, prema kojima je ova najraskošnija i najskuplja serija turske produkcije prošle godine bila najtraženiji televizijski format na turskom internetu. Sadržaji epizoda, video isječci, podaci o gledanosti, zanimljivosti o glumcima i likovima iz „Sulejmana Veličanstvenog“ bili su najtraženija roba na internetskim tražilicama, a samo u prvoj polovici 2013. je u printanim medijima i na Internetu izašlo preko 577 tisuća novinskih članaka.

Intrigantna serija o cijenjenom vladaru Osmanskog carstva vraća se na RTL Televiziju s posljednjim epizodama, i to s dvostrukom epizodom svake nedjelje u udarnom terminu, počevši od 12. siječnja u 20 sati!

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.